סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

ההיא קשיתא דאישתכח במרה – מבנה הפרי

 

"ההיא קשיתא דאישתכח במרה; אמר רב אשי, כי הוינן בי רב כהנא אמר: הא - ודאי סימפונא נקט ואתאי אף על גב דלא קא נפקא מירבל הוא דרביל ליה והני מילי - דדיקלא, אבל דזיתא - מיבזע בזע" (חולין, מט ע"א). 

פירוש: ההיא קשיתא דאישתכח [אותו גרעין של תמרה שנמצא] במרה. אמר רב אשי, כי הוינן בי [כאשר היינו בבית] רב כהנא כתלמידיו, אמר במקרה זה: הא [זו] ודאי סימפונא נקט ואתאי [דרך הסמפון שבין הכבד למרה באה], ומשם נכנסה למרה, ולא ייתכן שעשתה נקב במרה, מפני שאינה חדה דיה כדי לעשות כן. ומוסיפים: אף על גב דלא קא נפקא [אף על פי שאינה יוצאת] אם מנסים להעביר אותה בסמפון, יש לומר כי נענוע גופה של הבהמה מירבל הוא דרביל ליה [מנענע אותה כמו בכברה], ובמשך הזמן היא נדחקת פנימה. ומעירים: והני מילי דדיקלא [ודברים אלה אמורים בגרעין של דקל, תמר], אבל גרעין דזיתא [של זית] שיש לו קצוות מחודדים — ודאי מיבזע בזע [מנקב], וטריפה היא (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ). 


נושא מרכזי:  ההבדלים בין גרעין הזית והתמר


הגמרא המצוטטת לעיל מתייחסת אך ורק להבדל במבנה גרעיני התמר והזית הנוגע לסוגייתנו. גרעין הזית מחודד בקצה ולכן עלול לנקב את המרה ואילו גרעין התמר בעל  קצה קהה ולכן אין חשש שניקב את המרה (ראה את ההבדל בתמונה). 
 

   
     

 
בשורות הבאות אתייחס להבדלים הבוטניים בין שני גרעינים אלו. ראשית יש להדגיש שה"גרעינים" הם למעשה חלקו של הפרי המגן על הזרע הנמצא בתוכו. בצמחים מכוסי הזרע הפרי מתפתח מהשחלה, ולעיתים מחלקים נוספים של הפרח ואילו הזרעים נוצרים כתוצאה מהתפתחות הביציות המופרות שבשחלה. על אופן התפתחות הפרי ראה עוד במאמר "ב' מהן עושין פירות". 
 

   
ירוקת החמור – שחלה בחתך אורך. בשלב זה הפרי עדין לא התחיל להתפתח וניתן לראות את הביציות שמהן יתפתחו בהמשך הזרעים.   ירוקת החמור – ענבה ובתוכה הזרעים
 


במבט שטחי נראים פירות התמר והזית וגרעיניהם דומים זה לזה מבחינה בוטנית ואכן הם שייכים לקבוצת פירות משותפת הנקראת "פירות בשרניים" או "פירות עסיסיים" המתאפיינת בכך שפירותיה אינם נפתחים ואינם מתפרקים. בדרך כלל מוצאם משחלה אחת. קליפת הפרי כולה או חלקה עשויה רקמה של תאים גדולים המכילים מוהל של סוכר או חמרים אחרים. לרוב עשויה השכבה החיצונית תאים המכילים חומרי צבע. למעשה נכללים הזית והתמר בשתי תת קבוצות שונות של פירות עסיסיים. הזית נכלל בקבוצת פירות הנקראת "בית גלעין" ואילו התמר שייך לקבוצת הפירות הנקראת "ענבה". דוגמאות נוספות לבתי גלעין הם השזיף, המשמש, האפרסק, השקד ועוד. דוגמאות לענבות הם הענבים, עגבניות ועוד.

 

בית גלעין - הזית

בית גלעין. הפרי בנוי מ - 1 עד אין-סוף עלי שחלה, בעל 1 עד אין-סוף מגורות, ו - 1 עד אין-סוף  זרעים. בקליפת הפרי אפשר להבחין בשלושה אזורים: האזור החיצוני הדק הבלתי עסיסי (האקסוקרפ), אזור הביניים העסיסי (המזוקרפ) והאזור הפנימי העשוי שכבות תאי אבן (האנדוקרפ). האנדוקרפ מתפתח מדופן השחלה. דוגמאות לבתי גלעין הם: שזיף, אפרסק. דובדבן וכו'.
 

ענבה - התמר

בדומה לבית הגרעין גם פרי הענבה בנוי מ - 1 עד אין-סוף עלי שחלה, בעל - 1 עד אין-סוף מגורות, ו - 1 עד אין-סוף זרעים. קליפת הפרי בת שני אזורים: האזור החיצוני - האקסוקרפ, הוא על פי רוב צבעוני ואינו עסיסי. האזור הפנימי (האנדוקרפ) הוא על פי רוב עסיסי. כל דופן השחלה הופך לפריקרפ אכיל ולכאורה אין מזוקרפ. הזרעים נמצאים בחלק הבשרני של השחלה. יש ענבות בהן קליפת הפרי בלבד היא בשרנית או עסיסית (לדוגמה: התמר, הגפן וכו'), באחרות נובעת העסיסיות משערותיה של דופן-הפרי הפנימית המכילה תאים גדושים במוהל (מיני ההדר וכו') או מהתעססותם של עקצי הזרעים (לדוגמה: מינים מסויימים של הצבריים).

אם חותכים את הזרע בחתך רוחב, בנקודה הלבנה בצד שמאחורי החריץ, צד העובר, רואים אותו ברור יותר, ולפעמים גם התחלה של נביטה. כל שאר הזרע הוא האנדוספרם הבנוי מהמיצלולוזה שהיא אחד מהחומרים המרכיבים את דופן תאי הצמח ומהווה חומר תשמורת להזנת העובר. מסיבה זו גרעין התמר קשה ויכול להשמר חיוני תקופות ארוכות. בשנים האחרונות הצליחו חוקרים להנביט זרעים בני כ - 2,000 שנה שנמצאו במצדה. 

 

  
בית גלעין - סכימה         צילם:  LadyofHats
 
  אפרסק - בית גלעין          צילם:  Jack Dykinga, USDA
 

 



כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר