סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

הרב יוסף שמשי, מחבר תוכנת "גמראור"
עקרונות בכללי הגמרא ובלשונה
 

רבי יהודה הנשיא ואביי

[תנאים; אמוראים]

חולין נא ע"א


"א"ל רב ספרא לאביי, חזי מר האי צורבא מרבנן דאתא ממערבא, ואמר רב עוירא שמני, ואמר: מעשה ובא לפני רבי מחט שנמצאת בעובי בית הכוסות מצד אחד - וטרפה; שלח ליה - לא אתא לגביה, אזל הוא לגביה; הוה קאי אאיגרא, אמר: ניחות מר וניתי! לא נחית, סליק הוא לגביה, א"ל: אימא לי, גופא דעובדא היכי הוה? אמר ליה: מפטיר כנסיות אנא לעילא מרבי רבה, והוה רב הונא ציפוראה ורבי יוסי מדאה יושבין לפניו, ובאת לפני רבי מחט שנמצאת בעובי בית הכוסות מצד אחד, והפכה רבי ומצא עליה קורט דם - וטרפה, ואמר, אם אין שם מכה קורט דם מנין? אמר ליה: טרח טרייה לההוא גברא! מתניתין היא, המסס ובית הכוסות שניקבו לחוץ. ."

 

1.
מהגמרא משמע שאביי דבר עם אדם מבית מדרשו של רבי יהודה הנשיא [רש"י מסביר שהביטוי "רבי" בסוגיה הוא רבי יהודה הנשיא].

2.
ותמהים הפרשנים כיצד יתכן הדבר, שהרי אביי לא חי בתקופת רבי יהודה הנשיא אלא 3 דורות אחריו [הכוונה לדורות "שלמים" כשכל דור לא חי כלל בדור שקדם לו: כשמת "רבי" נולד "רב יהודה", וכשמת "רב יהודה" נולד רבא – שחי בימי אביי].
ראה "מתיבתא", הערה יג.

3.
ולכן יש אומרים שהביטוי "רבי" כאן איננו רבי יהודה הנשיא - כדברי רש"י - אלא הכוונה לחכם גדול שחי בימיו [ואולי "רבה"?].
וגם ב"מנחת יהודה", עמוד 452, מתקשה בדבר.

4.
בסוגיה מוזכרים "רב הונא ציפוראה" ו"רבי יוסי מדאה" – כנראה באמת היו בתקופת רבי יהודה הנשיא בארץ ישראל.

4.1
תנאים ואמוראים - ביוגרפיות: תולדותיו של רב הונא (4):

1. רב הונא - תנא בבלי בדור החמישי. ריש גלותא דבבל, בזמנו של רבי. רבי אמר לרבי חייא שאם יעלה ר"ה לא"י, יושיבו למעלה ממנו, כי ר"ה משבט יהודה מצד האב, ורבי רק מצד האם [כלומר מיוחס יותר מרבי]. ר"ה מת בחיי רבי והביאוהו לא"י לביתו של רבי (ירו', כלאים פ"ט ה"ג). נראה, שתוספות מתכוון לרב הונא זה, ששמואל שאל ממנו (חולין דף י"ג ע"א תד"ה: בעא).

4.2
תנאים ואמוראים - ביוגרפיות: תולדותיו של ר' יוסי מדאה:

ר' יוסי מדאה -
מובא בבבלי (חולין דף נ"א ע"א). לפי רש"י (שם) היה תלמידו של רבי. וזה פלא גדול, וכבר השיג עליו ה"יוחסין". ר' עוירא סיפר לאביי שר' הונא ציפוראה ורבי יוסי מדאה, ישבו לפני רבי וכו' (שם).

5.
ואולי יש לומר: האמורא "רב עוירא" לא העיד שהוא עצמו ראה את רבי יהודה הנשיא אלא הוא העיד שכך שמע מרבותיו.

6.
ונראה הסבר יותר פשוט: מדובר על אמורא אחר, לא "אביי" הידוע [בר נחמני] אלא "אביי קשישא" בדור השני- שלישי [ מופיע בש"ס] והוא כן הכיר את "רב" - תלמידו של רבי יהודה הנשיא, וכמה פעמים בש"ס הוא מקשה על רב, ממילא יתכן ש"רב עוירא" היה מבוגר והוא סיפר לאביי [קשישא] על רבו - "רבי יהודה הנשיא"

7.
מיהו "רב ספרא"? בפשטות מדובר ברב ספרא שחי בזמן אביי [והיה כנראה מבוגר ממנו], ואז לא מתאים להסבר האחרון שהבאנו. אלא אם נאמר שהיה "רב ספרא" נוסף בתקופה קדומה יותר.

8.
וראה גם ספר יוחסין מאמר שני סדר האמוראים אות הה"א.

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר