סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

הרב יוסף שמשי, מחבר תוכנת "גמראור"
עקרונות בכללי הגמרא ובלשונה
 

ביאור הביטוי: "מוחלפת השיטה"

[ביאור מונחי הקישור בגמרא]

חולין קכח ע"א


 ואף ר' יוחנן סבר באוחז בקטן ואין גדול עולה עמו קא מיפלגי, דרבי יוחנן רמי דר"מ אדר"מ: מי אמר ר' מאיר אוחז בקטן ואין גדול עולה עמו הרי הוא כמוהו? ורמינהו: אוכל שנפרס ומעורה במקצת,
רבי מאיר אומר: אם אוחז בקטן וגדול עולה עמו - הרי הוא כמוהו, ואם לאו - אינו כמוהו,
ואמר רבי יוחנן:
מוחלפת השיטה, ומאי קושיא? דילמא שני ליה לר"מ בין טבול יום לשאר טומאות? תניא, רבי אומר: אחד טבול יום ואחד שאר טומאות; ודילמא: לרבי לא שני ליה, ולר' מאיר שני ליה? אמר ר' יאשיה, הכי אמר ר' יוחנן: לדברי רבי מוחלפת השיטה.

 

1.
הגמרא מביא קושיה שרבי יוחנן הקשה מדברי רבי מאיר במשנתנו על דבריו של רבי מאיר במשנה – במסכת טבול יום. ורבי יוחנן יישב את הסתירה על ידי הקביעה ש"מוחלפת השיטה".

2.
רש"י בסוגייתנו מסביר את המושג כך: "כאן החליף רבי את שיטתו", כלומר, במשנה המובאת – ממסכת טבול יום – רבי מאיר עצמו מחליף את שיטתו הקבועה וסובר שאם במשיכת הקטן אין הגדול עולה עימו – אין האחד נפסל על ידי נגיעה בשני. והשינוי נובע מההבדל שרבי מאיר מחלק בין תרומה [שרק בטבול יום רבי מאיר מחמיר] לשאר דברים.

3.
וראה ב"מתיבתא", הערה ג, [שדן גם בדברי תוס' בסוגייתנו] שמביא שניתן להסביר את משמעות המושג "מוחלפת השיטה" כמו משמעותו בכל הש"ס: שהתנא החליף בטעות בין שיטת רבי מאיר לרבי יהודה, ולשון המשנה שלפנינו הוא אחרי שתיקן רבי יוחנן את הגירסא.

4.
וראה בהרחבה ב"מתיבתא", "ילקוט ביאורים", עמוד קנג, ובהרחבה רבה בהערות י-יא. ושם מעיר שמושג דומה ל"מוחלפת השיטה" הוא "איפוך", ואחד ההסברים הוא שאת דעת רבי יהודה שם במשנה אין להפוך, אלא רק את דברי רבי מאיר. לפי זה מובן מדוע רש"י לא נקט כהסבר הרגיל של "מוחלפת השיטה".

5.
בכל הדיונים לעיל יש לשאול: מי קבע שיש לשנות את הגירסא, והאם באמת בכתבי היד ובדפוסים אין שינוי גירסא, ואומרים "משנה ראשונה לא זזה ממקומה" [ובודאי כשמדובר במשנה ולא בברייתא], או שבאמת משנים את הגירסא וכפי משמעות הביטוי "איפוך". שינוי הגירסא נעשה או על ידי חכמי בית המדרש, או על ידי רב אשי ["עורך הגמרא"], או על ידי הסבוראים. מה שברור הוא, שלפי הסברו של רש"י אין צורך כלל לשנות הגירסא.

6.
נעיר, שבאמת במשנה ב"טבול יום, "רבי מאיר" מוחלף עם "רבי יהודה" – זאת אומרת, שהתחלפה השיטה בפועל ["מתיבתא", הערה ג].

7.
הערה: בסוף הקטע מודגש ש"מוחלפת השיטה" רק לפי דברי "רבי". אולי ניתן מכך להוכיח כשיטת רש"י בבאורו למושג זה כי לא הגיוני שלשיטה מסויימת משנים הגירסא [ואולי כן].

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר