סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

פנינים
הרב אברהם מרדכי וינשטוק
פורסם ב"המבשר תורני"

 

"היכן אריכות ימיו של זה? - והארכת ימים לעולם שכולו ארוך"
על מה ולמה קפץ רוגזו של יוסף על יעקב אבינו?

חולין קמב ע"א

בתחילת פרשת וישב מביא רש"י "ביקש יעקב לישב בשלוה - קפץ עליו רוגזו של יוסף... לא דיין לצדיקים מה שמתוקן להם לעולם הבא אלא שמבקשים לישב בשלוה בעולם הזה?"

והקשה הגה"ק רבי מאיר יחיאל מאוסטרובצא, שבהמשך הפרשה על הפסוק (בראשית לז, יד) "ויתאבל על בנו ימים רבים" מבאר רש"י שנענש על כ"ב שנים שלא קיים כיבוד אב ואם. ואם כן זו הסיבה בשלה קפץ על יעקב רוגזו של יוסף ולא משום שביקש לשבת בשלוה.

ותירץ הגה"ק מאוסטרובצא, על פי המסופר בסוגייתנו על אותו שנשלח בשליחות אביו לשלח את הקן שבראש המגדל ולאחר שקיים המצוה נפל ומת. ושאל התנא רבי יעקב שהיה במקום, היכן אריכות ימיו של זה שקיים שתי מצוות שיש עליהן אריכות ימים - הן כיבוד אב והן שילוח הקן? והשיב שאותה אריכות ימים המובטחת בתורה אינה בעולם הזה שהרי שכר מצוות בהאי עלמא ליכא, אלא לעולם הבא - עולם שכולו ארוך.

אלא שמעתה יש לשאול, כיון ששכר מצוה בהאי עלמא ליכא - אם כן מפני מה נענש יעקב על שלא כיבד הוריו כ"ב שנים? הלא מוכרח היה לברוח כדי שלא יהרגנו עשו - שהרי אין לו את שכר המצוה שתגן עליו מפני רוגזו של ז, שכאמור שכר המצוות אינו ניתן בעולם הזה.

ברם, יעקב הביא זאת על עצמו כאשר ביקש לישב בשלוה, שהרי במעשהו הוכיח שיש שכר מצוות בעולם הזה, שאם לא כן מפני מה ביקש לישב בשלוה - בו בזמן שמתוקן לו שכרו לעולם הבא? וכיון שסבור היה שיש שכר מצוות בעולם הזה, שוב קפצה עליו רוגזה של מצוות כיבוד אב ואם שלא קיים. שהרי כיון שיש שכר מצוה בעולם הזה, לא היה עליו לברוח מפני עשיו אחיו, שהיה שכרה של מצוות כיבוד אבא ואם מגן עליו. ונמצא שמפני שביקש לישב בשלוה נענש וקפץ עליו רוגזו של יוסף - על כ"ב שנים שלא קיים מצוות כיבוד אב ואם.

תגובות

  1. כז כסלו תשפ"ד 13:14 יעקב נענש על שביקש לישב בשלווה?! | ציון בר צדוק

    יעקב נענש על שביקש לישב בשלווה?! לא מובן. האם זה חטא לרצות לישב בשלווה ?! מה בדיוק הוא עשה שמגיע לו עונש ? ואם רק עלתה מחשבה בראשו לישב בשלווה , אחרי כל היסורים שהיו לו בחרן, ולא עבר שום עברה אחרת - האם גם על המחשבה בלבד , הקב''ה מעניש?. ההנמקה "להענשת" יעקב על כפי שהיא מיוחסת לקב''ה ומובאת: "...לא די לו השכר שמובטח לו בעולם הבא , הוא מבקש לישב בשלווה גם בעולם הזה ?! כביכול הקב''ה אומר אני לא אתן לו ליהנות משני העולמות -"שהרי שכר מצוות בהאי עלמא ליכא, אלא לעולם הבא". סליחה , אבל מי שכתב מדרש זה לא שם לב שהוא, חס ושלום, כביכול - מציג את הקב''ה באור לא חיובי. קטנוני משהו. לקב''ה היו תכניות איך לממש את גזירת "ידוע תדע" - והוא בחר בדרך הזאת של הורדת משפחת יעקב למצרים, ולא צריך לפרש את המילים "וישב יעקב" בפירוש שמביא רש''י והמדרשים. גם אם ביקש יעקב לישב בשלווה - אין בכך שום חטא ושום עוון.

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר