סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

ותצנח מעל החמור - חמור הבית

 

"ויהי בבואה ותסיתהו לשאל מאת אביה שדה ותצנח מעל החמור, מאי ותצנח? אמר רבא א"ר יצחק, אמרה לו: מה חמור זה, כיון שאין לו מאכל באבוסו מיד צועק; כך אשה, כיון שאין לה תבואה בתוך ביתה מיד צועקת. ותאמר תנה לי ברכה כי ארץ הנגב נתתני, בית שמנוגב מכל טובה" (תמורה, טז ע"א).


שם עברי:  חמור הבית - אתון (נקבה)   שם באנגלית: Donkey, Domestic ass 

שם מדעי: Equus africanus asinus

שם נרדף במקורות: חמרא 


נושא מרכזי: מהם הגורמים לנעירת החמור? 

 

לנושאים נוספים העוסקים בחמור הבית - הקש/י כאן.



לפני שנפנה לחמור במשל של עכסה נזכיר את התנהגות קרובו הפרא (תמונה 1) כאשר הוא נמצא במצב מנוגד, כלומר כאשר מזונו מצוי. אומר איוב (ו ה'): "הֲיִנְהַק פֶּרֶא עֲלֵי דֶשֶׁא אִם יִגְעֶה שּׁוֹר עַל בְּלִילו". מפרש מצודת דוד: "הינהק - וכי יצעק הפרא כאשר יעמוד על הדשא ולא יחסר מאכלו, וכי יצעק השור כשעומד על התבואה הבלולה במוץ? וכאומר הלא בהמה שוטה לא תצעק בחנם ומכל שכן איש כמוני". לעומתו הרי שהחמור במשל עכסה נאלץ לצעוק כאשר אבוסו ריק. בשורות הבאות נתאר את התנאים בהם חמורים משמיעים את קולם.

הקול האופייני של החמורים (תמונה 2), כלומר הנעירה, ייחודי בין הסוסיים ואינו קיים בסוסים והזברות. הכוונה היא לכך שהשמעת הקול מתבצעת הן בשאיפת האוויר לריאות והן בנשיפה. Hee מושמע בשאיפה ו – haw בנשיפה. למרות הזהות במנגנון השמעת הקול הרי שקיימים מאפיינים ספציפיים לכל פרט בגובה הצלילים ומשך הנעירה. חמורים מותאמים לחיים בשולי מדבריות והנעירות משמשות לתקשורת בין הפרטים המרוחקים זה מזה. מסיבה זו כאשר החמור מוחזק בודד הוא מרבה לנעור. אוזניהם הארוכות של החמורים מייעלות את קליטת הקולות וחמורים מסוגלים לשמוע זה את זה ממרחק של עד 3.5 ק"מ. כאשר החמור נמצא בתוך עדר הוא כמעט ואיננו נוער. האוזניים הארוכות משמשות גם לקירור הדם העובר דרכן.

למגוון הקולות יש תפקידים שונים והסיבות העיקריות לנעירה הן: 1. כאשר חמור נמצא בנפרד משאר העדר. 2. במפגש עם חמור זר. 3. מצבי עקה פיסיקלית חריפים (וגם אז לעיתים קרובות הוא לא ינער) כמו למשל רעב. 4. הם נוערים כאשר בעליהם חוזר הביתה על מנת למשוך את תשומת לבו או לקבל טיפול.

קולות אחרים משמשים לתפקידים אחרים. כאשר חמור נרגש מסיבה מסויימת כמו בעת ציפייה למזון מיוחד הוא עשוי ליילל. בעת מפגש עם אוייב החמור משמיע קול הדומה לשאגה המשמש להזהיר את חבריו או להרתיע את הפולש. חמורים נוטים לנעור באמצע הלילה, במיוחד כאשר הם מזהים בסביבתם טורף או בעל חיים מאיים אחר. ייתכן ולכך הכוונה בדברי רבי אליעזר (ברכות, ג ע"א): "רבי אליעזר אומר: שלש משמרות הוי הלילה ועל כל משמר ומשמר יושב הקדוש ברוך הוא ושואג כארי, שנאמר: ה' ממרום ישאג וממעון קדשו יתן קולו שאוג ישאג על נוהו, וסימן לדבר: משמרה ראשונה חמור נוער, שניה כלבים צועקים וכו'".

להשמעת מגוון קולות החמור שתואר לעיל לחץ כאן.
 

   
תמונה 1. פרא – צולם בחי בר   תמונה 2. חמור        צילם: Adrian Pingstone

 
 

לעיון נוסף:

בפורטל הדף היומי.
"בראת חמור פרסותיו קלוטות"
"והאתונות רועות על ידיהם

 

א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.



כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר