סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

צרדא שרי ברדא אסיר – ירקון
 

"ואמר רב יהודה: צרדא שרי, ברדא אסיר, וסימניך בר מיניה, מרדא ספקא. אמר רב אסי, שמונה ספיקות הן: חובאחוגא, סוגא והרנוגא, תושלמי, ומרדא, כוחילנא, ובר נפחא. מאי ספיקייהו? עופות טהורים קורקבנן נקלף, וטמאין אין קורקבנן נקלף, והני קורקבנן נקלף בסכינא" (חולין, סב ע"ב). 

פירוש: פירוש: ואמר רב יהודה: העוף הקרוי צרדא שרי [מותר], והקרוי ברדא אסיר [אסור], וסימניך כדי לזכור את האסור: הביטוי "בר מיניה" [חוץ ממנו], שמשמעו איסור, שיש לו דמיון למלה "ברדא". העוף הקרוי מרדא ספקא [ספק] אם הוא כשר או לא. אמר רב אסי, שמונה עופות ספיקות הן: חובא, חוגא, סוגא והרנוגא, תושלמי, ומרדא, כוחילנא, ובר נפחא. ומסבירים: מאי ספיקייהו [מה ספיקם]? עופות טהורים קורקבנן (העור הפנימי של הקורקבן) נקלף, כפי ששנינו במשנתנו, וטמאין אין קורקבנן נקלף; והני [ושמונה אלה] קורקבנן נקלף, אבל לא ביד, אלא בסכינא [בסכין] (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).

 
שם עברי: ירקון           שם באנגלית: European Greenfinch          שם מדעי: Chloris chloris

שם נרדף במקורות: צרדא?


הנושא המרכזי: לזיהוי "צרדא"


הערוך (ערך "צראדא") מסתפק בכך שמציין שמדובר בציפור מותרת לאכילה. הזיהוי המוקדם ביותר שמצאתי הוא של מ. לנדאו ב"מערכי לשון"ן(1) (ערך "צרדא") ומובא גם על ידי ל. לוויזון שכתבוHänfling או Flachsfink שהוא המין תפוחית מצויה (Linaria cannabina) (תמונה 1). משמעות השם Flachsfink הוא "פרוש" (fink) "פשתן" (Flachs) ומקורו בכך שהתפוחית ניזונה מזרעי פשתן. לדעת לוויזון סביר שהתפוחית טהורה כשאר קבוצת הפרושיים אליה היא משתייכת קבוצה הניזונה בעיקר מזרעים.

ח. י. קאהוט הבין שמקור השם "צרדא" (או "צראדא") הוא פרסי ומשמעותו "ירוק" ("ذرد עוף על שם ירקותו"). בערך "צרדה" הוא מזהה את המחלה "צרדא" המוזכרת בגמרא בפסחים (קיא ע"ב) כצהבת (starrsucht): "והאי מאן דמצלי רישיה אגירדא דדיקלא אחדא ליה רוח צרדא" . מ. דור מסיק מדברי ח. י. קאהוט שהכוונה לירקון ממשפחת הפרושיים. לאור כך שהצבע "ירוק" בלשון חז"ל () מתייחס גם לצבע הנקרא בלשוננו צהוב הרי שעוף "ירוק" עשוי להיות צהוב. הירקון מתאפיין בפס צהוב בשוליים התחתונים של כנפיו (תמונה 2). 
 

     
תמונה 1. תפוחית מצויה          צילם: Joe Pell    

תמונה 2. ירקון        צילם: Andreas Trepte

   

    
מקורות עיקריים:

מ. דור, 'החי בימי המקרא המשנה והתלמוד', תל אביב תשנ"ז, עמ' 148.
ל. לוויזון, Die Zoologie des Talmuds , פרנקפורט א"מ 1858, עמ' 187.

 


(1) משה בן ישראל הלוי לנדאו, 1788 - 1852. .

 






א. המחבר ישלח בשמחה הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך. לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.



כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר