סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

גמל אחור כנגד אחור – גמל

 

"כל שתשמישו ועיבורו שוה יולדים ומגדלים זה מזה, הכל משמשין פנים כנגד עורף, חוץ משלשה שמשמשין פנים כנגד פנים, ואלו הן: דג ואדם ונחש. ומאי שנא הני תלתא? כי אתא רב דימי, אמרי במערבא: הואיל ודיברה עמהם שכינה. תנא: גמל אחור כנגד אחור" (בכורות, ח ע"א). 

פירוש: כל בעל חיים שדרך תשמישו וזמן עיבורו (הריונו) שוה לשל חבירו, אם נזדווגו הריהם יולדים, ומגדלים (יונקים) זה מזה. ובענין זה של דרך תשמיש, אמרו: הכל, כל בעלי החיים, משמשין פנים כנגד עורף, כלומר, הזכר בא על הנקבה מאחור, חוץ משלשה שמשמשין פנים כנגד פנים, ואלו הן: דג ואדם ונחש. ושואלים: ומאי שנא הני תלתא [ובמה שונים שלושה אלה]? כי אתא [כאשר בא] רב דימי מארץ ישראל לבבל, מסר כי כך אמרי במערבא [אומרים בארץ ישראל] בטעם הדבר: הואיל ודיברה עמהם שכינה, עם הדג שבלע את יונה, עם אדם הראשון ושאר נביאים, ועם הנחש שהחטיא את אדם וחוה. ועוד בענין זה, תנא [שנה] החכם: גמל משמש אחור כנגד אחור (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).


שם עברי: גמל   שם באנגלית: Arabian camel Dromedary   שם מדעי: Camelus dromedarius

שם נרדף במקורות: בכרה, נאקה (נקבות)


נושא מרכזי: דרך תשמיש הגמל?

 

לנושאים נוספים העוסקים בגמל - לחץ כאן.


על פי האמור בסוגייתנו הגמל משמש אחור כנגד אחור. דברים אלו עומדים בניגוד לידוע מעולם הזואולוגיה שם מיוחסת לגמל התנהגות רבייה כשאר בעלי החיים. נראה שגם ה"בן יהוידע" (בכורות, ח ע"א) הוטרד מסתירה זו וכתב:

"תנא גמל אחור כנגד אחור. הנה פה עירינו בג'דאד יע"א וסביבותיה בכל ארצות הערב מצויים גמלים הרבה, ושאלתי ואמרו שהם משמשין כשאר בהמות פנים נגד אחור, ואולי הטבע נשתנה בזה כמו שנשתנה בדברים אחרים, כמו שפירשו רז"ל וראיתם על האבנים שהנקבה פניה למעלה והזכר למטה, ודבר זה נשתנה בזמנים אלו כידוע, ובמדרש רבא בראשית פרשה כ' איתא גם כלב משמש אחור כנגד אחור ובוודאי נשתנה הטבע גם בזה, ועיין במאסף שנה שניה סי' קט"ו מ"ש אנא עבדא שם ע"ש".

במאמר שנשא את הכותרת "תמיהא בהא דאמרו גמל אחור כנגד אחור שזה נגד המציאות דהיום" כתב ב"מאסף" באופן דומה עם מעט הערות נוספות ואביא אותו ככתבו וכלשונו:

"תנא גמל אחור כנגד אחור. הנה זה כמה שנים אשר נתפלאתי במאמר הזה, דהגמלים מצויים הרבה במדינות הערב, ושאלתי לכמה גויים המתעסקים בהרבעתן ואמרו שהם כשאר בהמות פנים כנגד עורף. ושוב ראיתי במדרש רבה (פרשה כ' סימן ג'), בפרשת בראשית דאמרינן הכל משמשים פנים כנגד עורף חוץ משנים שמשמשים אחור כנגד אחור גמל וכלב. וכתב הרב יפה תואר בתוספתא דמייתי בגמרא לא תני אלא גמל, וטעמיה משום דכלב נמי בתחילת שמושו פנים כנגד עורף ושוב מתהפכים אחור כנגד אחור, כע"ל. ומאד נתפלאתי דלא ראיתי מי שנרגש בזה דעתה חזינן דלא הוי הכי בגמלים, ואם נבא להדחק ולומר נשתנה הטבע מימות הגמרא ועד עתה, עכ"פ ודאי צריך שיתעוררו בזה המפרשים, ובספרים הנמצאים אתנו לא מצאתי עד עתה מי שדיבר בזה, ואם יש ספר שנתעורר בזה מי יתן שידעהו".

בדרך כלל אני מסתייג מהשימוש בכלל "נשתנו הטבעים" באופן פשטני ומחפש נימוקים ריאליים שיש בהם כדי להסביר את פשר השינוי שחל במהלך הדורות. בדוגמה שלפנינו אין לי הסבר ממוקד אבל ייתכן שיד האדם בשינוי. הגמל כבהמה מבוייתת היה נתון לתהליכי ברירה על ידי האדם. ניתן להניח שגם בתחום זה האדם הביא לשינויים משום שגם בימינו האדם מעורב באופן פעיל בתהליך מתחילתו ועד סופו.  

 

 

 

  

א. המחבר ישלח בשמחה הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.


 

כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה. 

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר