var UPL_FILES='/Data/UploadedFiles/Forums/';var iUserId='0';var iForumId='1';var iPage='1';var iMessageId=86588;var bRestricted;var bIsRestricted;var bCommunity;var sTopImage;var bCommunityRestricted;var bIsAdmin=false;var sPagingName='Forum.aspx?Id=1';var sMenuOptions="";var userEditMessageViews = 10;var userDeleteMessageViews = 1;var sForumName="פורום הדף היומי";var AdminArr=[new Admin("1","מנהל האתר","1"),new Admin("49","מנהל הפורום","1"),new Admin("86","ברוך","2"),new Admin("125","דוד כוכב","2"),new Admin("159","עציוני","2"),new Admin("199","המכריע","2"),new Admin("249","כדי","2"),new Admin("919","יום יום ידרשון","2")];var TagArr=[new Tag("מינוי מומחים בפורום","http://www.daf-yomi.com/forums/message.aspx?id=5360")];var MgrMsgArr=[new MgrMsg("שימו לב! בכתיבת הודעה בפורום יש לשייך את ההודעה למסכת ודף","http://www.daf-yomi.com/forums/message.aspx?id=350"),new MgrMsg("המלצה","http://www.daf-yomi.com/forums/message.aspx?id=4168"),new MgrMsg("מקלדת וירטואלית לטובת הכותבים מחו\"ל","http://www.daf-yomi.com/forums/message.aspx?id=455")];var MostViewedArr=[new MostViewed("107107","דף היומי ביום הזיכרון - פרויקט 'לקדושים'","יצחק אינקר","03/05/24 14:29","52202","57"),new MostViewed("107093","הגהות הגר"א ב"מ סד","אוריאל שלמוני","02/05/24 10:18","605","55"),new MostViewed("107103","פסחים - מקום שנהגו","מרדכי דב זינגר","03/05/24 10:53","807","52")];var ClosedMsgsArr=[new ClosedMsgs("65830"),new ClosedMsgs("65874"),new ClosedMsgs("65795"),new ClosedMsgs("21834"),new ClosedMsgs("65886"),new ClosedMsgs("66030"),new ClosedMsgs("66259"),new ClosedMsgs("66250")];var MessageArr=[new Message("86588","0","מרור עם שרף","03/02/21 18:43","כא שבט","תשפ"א","18:43","jacov","במסכת פסחים דף לט. כתוב שהמרור צריך להיות עם שרף לבן כחלב (רש"י). נדמה לי שלחסה ולחריין אין שרף לבן כחלב. מדוע אוכלים את השורש של החריין ולא את העלים כפי שכתוב בגמרא?","1364","","1191","True","True","False","","366","213.151.59.195","0","0","פסחים|עד ע"א",""),new Message("86589","86588","מצ"ב תשובה שקבלתי מדרשו. אשמח לעוד הסבר","03/02/21 19:31","כא שבט","תשפ"א","19:31","jacov","שלום וברכה
 
אני לא מתמצא בענין, אך אני מציין מאמר של ד"ר משה רענן
"שרף" = צמג/גומי
הצמג ומרירות המרור
אחד מקווי הדמיון בין מיני הירקות שיוצאים בהם ידי חובת מרור הוא כמובן טעמם המר. טעם זה קשור לנוכחות "שרף" וכך נאמר בגמרא בפסחים (לט ע"א): "... אחרים אומרים: כל ירק מר יש לו שרף ופניו מכסיפין. אמר רבי יוחנן: מדברי כולן נלמד: ירק מר יש לו שרף ופניו מכסיפין וכו'". מפרש רש"י: "שרף - כשסוחטין אותו במקום חיתוכו יוצא ממנו שרף לבן כחלב, וקורין לייטו"ן". ד"ר מ. קטן מתרגם leiton = מיץ עשבים דמוי חלב. נוזל חלבי מר זה מאפיין מינים ממשפחות שונות ואנו נתאר אותו כפי שהוא מוכר בחסה שללא ספק היא אחד ממיני המרור. ה"שרף" הלבן הוא למעשה צמג (Latex) הנקרא lactucarium  שם שנגזר מהמילה - Lactus שבלטינית משמעותה חלב. השם הבוטני של החסה התרבותית הוא Lactuca sativa שגם הוא נגזר ממילה זו. ל"שרף" של החסה יש טעם מר והשפעה מרדימה. הזנים הקדומים הכילו כמות גדולה יותר של הנוזל ולכן היו מרים יותר. כמה מיני בר של חסה (תמונה 1) מכילים ריכוזים גבוהים של lactucarium ושימשו כתרופה. צמג מיובש של צמחים אלו היה ידוע בעבר כ"אופיום חסה". הרומאים נהגו לאכול חסה בסוף הארוחה על מנת להרגע ולעודד שינה.
 
ה – lactucarium מיוצר על ידי תאים מיוחדים הנקראים Laticifers. ניתן לזהותם בעזרת המבנה האופייני שלהם והציטופלסמה המיוחדת. בעבר הועלו כמה הצעות לתפקיד הצמג אך כיום משערים שיש לו בעיקר תפקיד הגנתי נגד אוכלי עשב (בעיקר חרקים) ואורגניזמים פתוגניים בעזרת אגירה של מטבוליטים משניים.
 
תרכובות מרות אלו זו נמצאות בכמות גדולה יותר בעולש (תמונה 2) ומונעות או מצמצמות את אכילתו על ידי מזיקים. את שורשי העולש מייבשים וקולים ומשתמשים בהם כתחליף קפה בגלל הטעם המר שתרכובות אלו מעניקות למשקה (תמונה 3). יש בעובדה זו כדי לתמוך בדעתם של המזהים את העולש כ"תמכא" שנמנתה כאחד המינים שיוצאים בהם ידי מצוות מרור (ראו עוד במאמר "בתמכא, ובחרחבינא ובעולשין ובמרור").
 
נקוד נוספת שיש לציין שבחזרת גם העלים כשרים למרור ולא רק השורש שאותו יותר מקובל לאכול, אני לא מכיר את העלים האם יש בהם שרף, אך סביר להניח שהשרף הוא בעלים ולא בשורש.
 
ברכה והצלחה
הרב יהודה סטורץ
בית ההוראה נאות שמחה בראשות הגר"י לוקסנברג שליט"א","1364","","1191","True","True","False","","77","213.151.59.195","0","86588","פסחים|עד ע"א",""),new Message("86593","86588","לחסה יש. כשהיא טריה, מהגזע.","03/02/21 23:09","כא שבט","תשפ"א","23:09","Almuaddib","","107","","1191","False","True","False","","112","77.126.0.53","0","86588","פסחים|עד ע"א",""),new Message("86591","86589","אז","03/02/21 22:49","כא שבט","תשפ"א","22:49","שמ","מהו יין שרף?","1356","","1191","True","True","False","","36","","0","86588","פסחים|עד ע"א",""),new Message("86594","86591","זו מלה אחרת, בארצות אשכנז, לזיקוק","03/02/21 23:11","כא שבט","תשפ"א","23:11","Almuaddib","יי"A - יין שרף - הוא כל משקה אלכוהולי שעבר זיקוק כדי להעלות את אחוז האלכוהול. משנאפס דרך קירשוואסר, דרך ברנדי ועד וויסקי או וודקה.

כל מה שהותסס ואחר כך עבר זיקוק כאמור - נקרא בשם הכללי יין שרף.


ואין שום קשר למוהל הירקות או העצים, שזו משמעות המלה בלשון חכמים.","107","","1191","True","True","False","","131","77.126.0.53","0","86588","פסחים|עד ע"א","")];var iTotalPages=811;var SeverTime;fInitTree();getPersist(82692);