סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

שלבים ב'מכה בפטיש' / יעקב צ. מאיר

כריתות יט ע"א-ע"ב

פורסם במדור "שולי הדף" במוסף 'שבת', מקור ראשון


מדרש תמוה מצאנו בבראשית רבה, 'רב שאליה לר' ישמעאל בר' יוסי. אמר לו, שמעתה מאביך מהו "ויכל אלקים ביום השביעי"? אמר ליה, כזה שהוא מכה בקורנס על הסדן, אגבהה מבעוד יום והורידה משתחשך' (בר"ר י ט). סיום מלאכת בריאת העולם מתואר על ידי ר' יוסי כהורדת קורנס, או בלשון חז"ל 'מכה בפטיש'. הקב"ה הניף את הקורנס ביום שישי והורידו בשבת, כמשתמע מהמילה 'ויכל'. הדרשה נאה, אך קשה מבחינה הלכתית. 'מכה בפטיש' הוא מלאכה אסורה בשבת, אחת מארבעים חסר אחת. האם חילל הקב"ה את השבת הראשונה כשסיים בה את הבריאה?

פתרונו של מדרש זה, כפי שהראה לנכון ליברמן ('ההלכה שבאגדה'), מצוי במשנתנו. שנינו במשנה, 'שבת ויום הכיפורים ועשה מלאכה בין השמשות, ואינו יודע באיזו מהן עשה – ר' אליעזר מחייב חטאת ור' יהושע פוטר. א"ר יוסי, לא נחלקו על העושה מלאכה בין השמשות שהוא פטור, שאני אומר מקצת עשה היום ומקצת עשה למחר...'

מסביר ר' יוסי שמחלוקתם של ר' אליעזר היא על העובר עבירה ואינו יודע בדיוק איזו עבירה עבר, האם חילל את השבת או את יו"כ. לר' אליעזר לא משנה איזו עבירה עבר כל זמן שעבר עבירה, ולכן יביא חטאת כך או כך, אך ר' יהושע פוטר עד שידע בבירור איזה יום חילל. תוך כדי כך מסביר ר' יוסי את שיטתו, שעל מלאכה שמקצתה נעשתה היום ומקצתה למחר – פטור.

בברייתא (המשובשת) שבגמרא, וביתר פירוט בתוספתא, מקשים ר' אליעזר ור' יהושע על שיטת ר' יוסי. 'אמרו לו מכה בפטיש יוכיח,' קושיה טובה. מלאכת 'מכה מפטיש' מתרחשת ברגע גמירת המלאכה, כל מה שקדם לרגע זה איננו חלק מן המלאכה, ולכן היא איננה יכולה להיחלק לשני חלקים. אך תשובתו של ר' יוסי מציגה סברה שונה, 'אמר להן, הגבהה היתה בשבת והורדה ביום הכפורים' (תוספתא כריתות ב טו). ר' יוסי טוען של'מכה בפטיש' ישנם שני חלקים, הגבהת הפטיש נעשית ביום אחד וההורדה ביום אחר (וכך יש להגיה ולהסביר גם את הברייתא שבבבלי, לפי השמטות שיטה מקובצת שבסוף המסכת), ור' יוסי חותם, 'דקדקתם אחרי, ולא העליתם בידכם כלום' (יט:).

לפי ר' יוסי מלאכת 'מכה בפטיש' היא מלאכה שיש לה שני שלבים, הראשון הוא העלאת הפטיש והשני הוא הורדתו. לפיכך אם הרים את הפטיש ביום אחד והוריד אותו ביום אחר נחלקה המלאכה לשניים ופטור אע"פ שה'מכה בפטיש' התרחש בלילה.

כך פירש ר' יוסי גם את סיום מלאכת הבריאה. ה'ויכל' אכן נעשה בשבת, אך הקב"ה – הבקי בהלכה – הניף את הקורנס ביום שישי והורידו בשבת, וממילא אין כאן חילול שבת.

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר