סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

חזו דפרחא אסא – הדס מצוי

 

"... חלש רב אסי, עיילוה בחמימי אפקוה מקרירי, עיילוה בקרירי אפקוה מחמימי, נח נפשיה דרב אסי. אזל שילא אמר לדביתהו: צבית לי זוודתא, דלא ליזיל ולימא ליה לרב מילי עילואי. צביתה ליה זוודתא, נח נפשיה דשילא. חזו דפרחא אסא מהאי פוריא להאי פוריא, אמרי: שמע מינה, עבדו רבנן פיוסא" (נדה, לו ע"ב-לז ע"א).

פירוש: לאחר הויכוח בין רב אסי ורב שילא בר אבינא חלה רב אסי ונפטר. מיד לאחר פטירתו הלך רב שילא לאשתו וביקש ממנה להכין עבורו תכריכים לקבורה משום שהוא עומד למות במהרה. הוא רצה למות על מנת שרב אסי לא יקדים אותו ויאמר לרב (בשמים) דברים בגנותו שהרי לא שמע בקולו של רב. הכינה האשה תכריכים ורב שילא אכן נפטר. הובילו את מיטות רב אסי ורב שילא לקבורה יחד וראו העם שהדס פורח ממיטה למיטה (רש"י: דקא פרח אסא - רגילין היו להניח הדס על המטה וההדס של אלו פורח היה והולך ממטה למטה). מכאן הסיקו המלווים ששני החכמים עשו שלום ביניהם (מ. ר).
 

שם עברי: הדס מצוי    שם באנגלית:  Common Myrtle    שם מדעי:  Myrtus communis

שם נרדף במקורות: עץ עבות, הדסה, אסא     שמות בשפות אחרות:  ערבית - ריחאן


נושא מרכזי: האם מותר להניח פרחים וקישוטים על מיטת נפטר? 

 

לריכוז המאמרים שנכתבו על ההדס המצוי הקש/י כאן.


את עיקר פרסומו קיבל ההדס בגלל היותו אחד מארבעת המינים הניטלים למצווה בסוכות ובגלל משמעותו הסמלית-רוחנית, בעולם הקבלה, אך היו לו שימושים נוספים שעליהם אנו לומדים בספרות חז"ל (ראו להלן ב"הרחבה"). ענפי ההדס ריחניים ויפים ולכן שימשו כבושם, כקישוט וכביטוי לכבוד. הניחו ענפי הדס באירועים חגיגיים ובארמונות. לענפי ההדס ועליו ייחסו תכונות רפואיות ופירותיו שימשו למאכל. בימינו עיקר השימוש בהדס הוא כעץ נוי. 

ההדס שימש כביטוי כבוד והוא הובא בעת שמחה כמו למשל לכבודו של חתן ביום חופתו אך גם בעת עצב, ל"ע, נהגו לעטר את מיטת המת בענפי הדס. בסוגייתנו מסופר על ענפי הדס שהונחו במיטותיהם של רב אסי ורב שילא בעת שהובאו לקבורה. מפרש רש"י: "דקא פרח אסא - רגילין היו להניח הדס על המטה, וההדס של אלו פורח היה והולך ממטה למטה". 

על פי דברי רש"י היו רגילים להניח הדסים על מיטת הנפטר אך אין הוא מפרש אם מנהג זה היה מקובל לגבי כל נפטר או רק כאשר הנפטר תלמיד חכם שראוי לכבדו. שאלה נוספת המסתעפת מסוגיה זו היא האם מותר להניח פרחים וקישוטים (שאינם הדסים) על מיטת נפטר. מדברי המהרש"א (חידושי אגדות, נדה, לו ע"ב) משתמע שהדבר אסור וההיתר היחיד הוא להניח הדסים על מיטת צדיקים: "על שם שהצדיקים שנקראו הדסים עשו שלום כמו שכתוב והוא עומד בין ההדסים וק"ל".

בשו"ת יביע אומר (ח"ג, יורה דעה סימן כד) נראה שאין הוא מבדיל בין הדסים לצמחים אחרים:

"... ומעתה הואיל ומצינו בדברי רז"ל שהיו נוהגים לתת בשמים על מטת המת. וכן לפניו, אין לחוש בזה משום איסור ובחקותיהם לא תלכו... וכן מצינו בביצה (ו) יו"ט שני לגבי מת כחול שויוה רבנן אפילו למיגז ליה אסא. ופרש"י, שהיו מניחין הדס על מטת המת לכבודו. וכן פסקו הטוש"ע א"ח (סי' תקכו ס"ד) ובאחרונים שם. וכן בנדה (לז) בעובדא דר' שילא ורב אסי חזו דפרחא אסא מהאי פוריא להאי פוריא. ע"ש. ומכיון שמצאנו שבימי רז"ל נהגו כבר בהנחת והולכת בשמים והדס על מטת המת, וכן לפני המת, לאו מנייהו קא גמרינן, ולדידן נמי משרא שרי. (ומסתברא ודאי שאין חילוק בין שושנים ופרחים לשאר בשמים)". 
 

 

    
 תמונה 1. הדס מצוי – גור עלים משולש    תמונה 2. הדס מצוי - פריחה

  
 

רשימת מקורות:

י. פליקס, "עצי פרי למיניהם: צמחי התנ"ך וחז"ל", עמ' 195-202
אנציקלופדיה "החי והצומח בא"י" כרך 10 (עמ' 132-133).

לעיון נוסף:

הדס מצוי באתר "צמח השדה".
בפורטל "הדף היומי":
מהו "ענף עץ עבת"? "ענף עץ עבת שענפיו חופין את עצו".
 
 

 

א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל. 




כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר