סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

הרב יוסף שמשי, מחבר תוכנת "גמראור"
עקרונות בכללי הגמרא ובלשונה

ביאור המושגים: "כרוך ותני"; "הלכה כרבא"

ברכות  נט ע"א


על ההרים ועל הגבעות. אטו כל הני דאמרן עד השתא, לאו מעשה בראשית נינהו? והכתיב +תהלים קל"ה+ ברקים למטר עשה! - אמר אביי: כרוך ותני. רבא אמר: התם מברך תרתי, ברוך שכחו מלא עולם ועושה מעשה בראשית, הכא - עושה מעשה בראשית איכא, שכחו מלא עולם - ליכא. .
 

1.
תוספות מסכת ברכות דף נט עמוד א:

רבא אמר התם מברך שכחו וגבורתו מלא עולם ועושה מעשה בראשית - פי' אומר או האי או האי איזה שירצה וכן פירש רב אלפס.

תוס' מפרש שעל הברקים; רעמים וכו' מברך או "מעשה בראשית" או "שכחו מלא עולם", ורק על ההרים והגבעות מברך דווקא "מעשה בראשית".

2.
רמב"ם הלכות ברכות פרק י הלכה יד:

על הרוחות שנשבו בזעף י ועל הברקים ועל הרעמים ועל קול ההברה שתשמע בארץ כמו ריחיים גדולים ועל האור שבאויר שיראו כאלו הם כוכבים נופלים ורצים ממקום למקום או כמו כוכבים שיש להם כ זנב על כל אחד מאלו מברך ברוך שכחו וגבורתו מלא עולם, ואם רצה מברך עושה בראשית. +/השגת הראב"ד/ על הרוחות שנשבו עד ואם רצה מברך עושה בראשית. כתב הראב"ד ז"ל /א"א/ בגמרא יש מברך תרתי עכ"ל.+

הרמב"ם פוסק בסוגיה כפי שתוס' מסביר,

3.
ואילו הראב"ד מסביר, שדברי רבא "מברך תרתי" הם כפשוטם שעל שאר הדברים [חוץ מההרים והגבעות] מברך את שתי הברכות, גם "שכחו מלא עולם" וגם "עושה מעשה בראשית".

4.
ברור שלפי כולם ההלכה בסוגייתנו היא כרבא נגד אביי - על פי הכלל, שהלכה כרבא נגד אביי בכל הש"ס מלבד בשישה דברים שהם יע"ל קג"ם.

5.
יש גם לדון בפירושים השונים לדברי אביי בביטוי "כרוך ותני" שכעיקרון משמעותו היא: לצרף את שני חלקי המשנה.

6.
בספר "בית אהרן", כרך ו, עמוד קמח: "יש 'כרוך ותני' במקום 'חסורי מחסרא' ". כמו כן הוא מזכיר שלא מתאים כשצריך להוסיף לשון במשנה אלא "בתרי בבא" דעבדינן מינייהו חד בבא. אולי כוונתו לומר, ש"כרוך ותני" מתאים רק – כמו בסוגייתנו – כש"מחברים" שני חלקים במשנה.

7.
ונראה לומר, גם אם הגדרת הביטוי "כרוך ותני" דומה למשמעות הביטוי "חסורי מחסרא", בכל זאת יש הבדל. "כרוך ותני" מחבר שני חלקים במשנה על ידי שמוחק מילים [בסוגייתנו נראה לי שהכוונה היא ל"הזזת מילים", כלומר את הברכה ברישא יש להעביר או להעתיק אל הברכה בסיפא], ואילו הביטוי "חיסורי מחסרא" מתאים למקרים בהם התרוץ הוא על ידי הוספת מילים [או משפט שלם] למשנה [או לחלק ממנה].

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר