|
טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
הרוצה שיסרס תרנגול, יטול כרבלתו – תרנגול
"לירקונא תרין בשיכרא ומיעקר. ומי שרי? והתניא: מניין לסירוס באדם שהוא אסור תלמוד לומר ובארצכם לא תעשו בכם לא תעשו, דברי רבי חנינא! הני מילי היכא דקא מיכוין, הכא מעצמו הוא, דאמר רבי יוחנן: הרוצה שיסרס תרנגול, יטול כרבלתו, ומסתרס מאליו. והאמר רב אשי: רמות רוחא הוא דנקיטא ליה! וכו'" (שבת, קי ע"ב).
פירוש: מקודם הוזכר שלְיַרְקוֹנָא [לרפואת חולי ירקון] ישתה תְּרֵין בְּשִׁיכְרָא, וּמִיעֲקַר [שנים מן המינים בשיכר, ואולם נעשה עקר]. ושואלים: וּמִי שָׁרֵי [והאם מותר] לגרום עקרות? והרי שנינו: מִנַּיִין לְסֵירוּס בָּאָדָם שֶׁהוּא אָסוּר תַּלְמוּד לוֹמַר: "ומעוך וכתות ונתוק וכרות לא תקריבו לה' וּבְאַרְצְכֶם לֹא תַעֲשׂוּ" (ויקרא כב, כד), ומשמעו בָּכֶם לֹא תַּעֲשׂוּ, אלו דִּבְרֵי ר' חֲנִינָא. נמצא שאסור לגרום עקרות לאדם! ומשיבים: הָנֵי מִילֵּי [דברים אלה] שאסרו הרי זה דווקא הֵיכָא דְּקָא מִיכַּוֵּין [במקום שהוא מתכוין] לסירוס, ואילו הָכָא [כאן] מֵעַצְמוֹ הוּא הסירוס נעשה, שנגרם אגב רפואת הירקון. וראיה שמותר באופן כזה, שאָמַר ר' יוֹחָנָן: הָרוֹצֶה שֶׁיְּסָרֵס תַּרְנְגוֹל יִטּוֹל כַּרְבָּלְתּוֹ, וּמִסְתָּרֵס מֵאֵלָיו, נמצא שסירוס הבא מאליו מותר. ודוחים: וְהָאָמַר [והרי כבר אמר] רַב אַשִׁי: רְמוּת רוּחָא (גאוה) הוּא דִּנְקִיטָא לֵיהּ [היא שאוחזת בו, בתרנגול] כשיש לו כרבולת, ומשניטלה ממנו מתעצב ואינו משמש עוד, אבל אינו נעשה סריס ממש (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).
שם עברי: תרנגול הבית שם באנגלית: Chicken שם מדעי: Gallus gallus domesticus
תרנגול הבית - לרשימת נושאים נוספים וקישוריות לחץ כאן.
סירוס תרנגולים
אקדים ואדגיש שאין במאמר זה משום הצדקה לשיטה זו בפרט וסירוס תרנגולים בכלל אלא רק ניסיון לבדוק את הריאליה בתיאורי חז"ל. סירוס תרנגולים מקובל עד היום בחוות קטנות לגידול עופות.סירוס תרנגולים מקובל עד היום בחוות קטנות לגידול עופות. לסירוס יש שתי סיבות עיקריות: א. תרנגולים עשויים להיות תוקפניים מאד זה כלפי זה ולגרום לפציעות ואף מוות. ב. לעופות מסורסים הנקראים Capons בשר עדין והם מגיעים לגודל רב משום שכל האנרגיה בגופם מנוצלת לצורך התפתחות ואינה מבוזבזת על מאבקי כוח ופעילות רבייתית. הסירוס מתבצע בעזרת כריתת בלוטות המין של הזכרים בגיל 2-4 שבועות. הסירוס מונע את סינתיזת האנדרוגנים (הורמוני המין הזכריים) והופכים את התרנגולים לשקטים. תרנגולים שעברו סירוס ניכרים בתכונות שונות כמו גודל גוף חריג וכרבולת מנוונת. שיטה זו הומצאה על על ידי הרומאים על מנת לעקוף חוק שאסר לגדל תרנגולות נקבות בגלל מחסור בגרעינים. בשיטה זו ניתן היה לגדל תרנגולים זכרים לבשר מבלי להענש. השפעת כריתת כרבולת (Dubbing) על מערכת הרבייה
במקומות מסוימים מקובל עד היום לכרות את הכרבולת וגדילי הבשר מתחת לצוואר תרנגולים בתהליך הנקרא Dubbing. במקומות אחרים פעולה זו אסורה על פי חוק משיקולים של צער בעלי חיים. לכריתה זו כמה יתרונות: א. היא מונעת פציעה על ידי יריבים או כוויות קור. ב. לעיתים היא מיועדת לסלק כרבולת גדולה מדי המונעת מהתרנגול לאכול או מכבידה על ראשו עד כדי צניחתו לכיוון החזה. ג. פעולה זו מקובלת מאד בגידול תרנגולים עבור קרבות (Cockfight). בטווח הקצר יש לכריתה השפעה שלילית על התרנגול אך התומכים בה טוענים שיש לה יתרונות ארוכי טווח משמעותיים. הדבר לא מוסכם ויש טוענים שהדבר פוגע במערכת וויסות החום של התרנגול.
|
תמונה 3. תרנגול בנקיבה (תרנגול הג'ונגל האדום) |
תמונה 2. תרנגולי קרב צילם: Gotodie |
(1) למשל בשו"ת הר צבי (אבן העזר, סי' כ"ח): "ומה שכת"ר רוצה להוכיח דזריקה המסרסת שריא מכח דברי הרמ"א [בסע' י"ג], דמותר ליטול כרבולת התרנגול וכיו"ב אע"ג דמסתרס, משום דלא עביד כלום באברי הזרע. הנה מקור ההלכה בשבת [ק"י ע"ב], ואמנם להס"ד דנטילת הכרבולת מסרסו היה מקום להוכיח דכל שאינו נוגע באברי הזרע אינו עובר, אבל במסקנא קאמר רב אשי דנטילת הכרבולת לאו סירוס הוא כלל אלא רמות רוחא כו', וכמ"ש הבית שמואל שם [ס"ק ט"ו], א"כ אין להוציא מזה דאינו עובר אא"כ נוגע באברי הזרע, אלא כל שעושה מעשה בגוף זה ומסרסו, זה חשיב בידים ממש וכו'".
(2) מעניין לציין שהכרבולת מכילה כמות גדולה של חומצה היאלורונית המשמשת ברפואה הקוסמטית לטישטוש קמטי פנים. בעבר הופקה החומצה בעיקר מכרבולות של תרנגולים.
Marty, L. L. and Liana, Z., 'Female Mate Choice and Male Behaviour in Domestic fowl', Animal Behaviour, 1998, 56, pp. 1099–1105.
Chung, K. Mei-Ying., 'Effect of Double Interspiking on Fertility, Behavior, and Blood Parameters in Broiler Breeder Males Reared Under Heat Stress Conditions'. 2010. Master of Science Degree.
א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.
כתב: ד"ר משה רענן. © כל הזכויות שמורות
הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.