סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

הרב יוסף שמשי, מחבר תוכנת "גמראור"
עקרונות בכללי הגמרא ובלשונה

רבי מאיר ורבי יהודה - הלכה כרבי יהודה - האם מוסכם

עירובין  נב ע"א


אמר רב אשי: מתניתין נמי דיקא, דקתני: מי שיצא לילך לעיר שמערבין לה, והחזירו חבירו - הוא מותר לילך, וכל בני העיר אסורין, דברי רבי יהודה, והוינן בה: מאי שנא איהו ומאי שנא אינהו? ואמר רב הונא: הכא במאי עסקינן - כגון שיש לו שני בתים, ושני תחומי שבת ביניהן. איהו כיון דנפקא ליה לאורחא - הוה ליה עני, והנך עשירים נינהו. אלמא: כל במקום פלוני עני - אין, עשיר - לא. שמע מינה.
מתני ליה רב חייא בר אשי לחייא בר רב קמיה דרב: אחד עני ואחד עשיר. אמר ליה רב:
סיים בה נמי: הלכה כרבי יהודה.
רבה בר רב חנן הוה רגיל דאתי מארטיבנא לפומבדיתא,
אמר תהא שביתתי בצינתא. אמר ליה אביי: מאי דעתיך -
רבי מאיר ורבי יהודה - הלכה כרבי יהודה, ואמר רב חסדא: מחלוקת במקום פלוני, והא רב נחמן ותניא כוותיה! - אמר ליה: הדרי בי.


1.
רב פסק כרבי יהודה, ומסקנת הגמרא היא, שהמחלוקת במשנה בין רבי מאיר ורבי יהודה מתבארת לפי שיטת רב נחמן [ולא לפי שיטת רב חסדא], מפני שלעיל הובאה ברייתא לטובת רב נחמן.

2.
מדוע אביי אמר לרבה בר רב חנן [ב"דקדודי סופרים" הגירסא היא "רבא בר רב חנין"]:
"מאי דעתיך - רבי מאיר ורבי יהודה - הלכה כרבי יהודה".

2.1
נראה שניסוח זה מעיד, שבתקופת אביי עדיין לא כל האמוראים [ואולי אפילו אביי עצמו] הסכימו עם הקביעה, שתמיד הלכה כרבי יהודה נגד רבי מאיר.

3.
אביי אומר שיש לפסוק כרב נחמן במחלוקתו עם רב חסדא מפני "ותניא כוותיה" – שיש ברייתא שמסייעת לו. ונשאלת השאלה מדוע הוא לא אומר שגם ממשנתנו יש ראיה לדברי רב נחמן – כפי שאמר רב אשי [בדף נא עמוד ב, ומצוטט לעיל].
הריטב"א - בדף הקודם - מוכיח מכאן שההוכחה מהמשנה לא חד משמעית.

3.1
ואולי נראה לומר יותר פשוט: אביי עדיין לא הכיר את ההוכחה מהברייתא [שנאמרה על ידי "דיוק"] שהובאה בגמרא על ידי רב אשי שחי הרבה אחרי אביי!

4.
ה"חזון איש" [מובא ב"מתיבתא", "ילקוט ביאורים", עמוד קנב] מסביר שרבה בר רב חנן סבר שהמשנה חולקת על הברייתא [וממילא ברור שלא סובר כרב אשי לעיל].

תגובות

  1. יב תשרי תשפ"א 11:40 לא פשוט | עלי

    לומר שהלכה תמיד כרבי יהודה אלא אם המחלוקת היא באמת רק בין שניהם אבל אם בעצם דעת רבי מאיר ורבי יהודה היא דעת חכמים נוספים אזי בהחלט יתכן שהלכה תהיה כרי מאיר. למשל המחלוקת אם אמות הכלים בביהמ"ק היו של ששה טפחים ( ר' מאיר ) או רק חמישה ( רבי יהודה ) מוכרעת לטובת רבי מאיר למרות שבמשנה אינה נזכרת כמחלוקת של תנאים רבים אלא רק של שניהם. אבל מקובל ש'ארון תשעה וכפורת טפח' כרבי מאיר. הדברים ארוכים ואכמ"ל, אבל כתבתי מאמר שלם ( שלא פורסם עדיין ) בעניין. אם תרצה אשלח לך אותו.
  2. טז תשרי תשפ"א 11:42 אשמח לקבל.תודה | יוסף שמשי

    למעשה ישנן דעות שונות בראשונים ובאחרונים האם הכלל שהלכה כרבי יהודה נגד רבי מאיר תקף רק כשמחלוקתם איננה לגבי פרשנות/פסיקה של תנאים קדומים יותר! הערתי על כך בהרבה מקומות בש"ס. מובא פעמים רבות ב"מתיבתא", "ילקוט ביאורים"

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר