סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו  

 

 

הוא גירוע, הוא פול הלבן – לבלב מטפס

 

"מתקיף לה רב שימי מנהרדעא: ומי פליגי רבנן עליה דרבי יוסי בשאר אילנות? והא תנן: מאימתי אין קוצצין את האילנות בשביעית? בית שמאי אומרים: כל האילנות משיוציאו. ובית הלל אומרים: החרובין משישרשרו, והגפנים משיגריעו, והזיתים משיניצו, ושאר כל האילנות משיוציאו. ואמר רב אסי: הוא בוסר, הוא גירוע, הוא פול הלבן. פול הלבן סלקא דעתך? אלא אימא: שיעורו כפול הלבן" (פסחים, נב ע"ב).

פירוש: מַתְקִיף לָהּ [מקשה על כך] רַב שִׁימִי מִנְּהַרְדְּעָא: וּמִי פְּלִיגִי רַבָּנַן עֲלֵיהּ [והאם חלוקים חכמים עליו] על ר' יוֹסֵי אף בִּשְׁאָר אִילָנוֹת שלא נחלקו על ר' יוסי בגפנים בלבד. וְהָא תְּנַן [והרי שנינו במשנה]: מֵאֵימָתַי אֵין קוֹצְצִים אֶת הָאִילָנוֹת בַּשְּׁבִיעִי (בשנה השביעית) ולא יבואו לידי הפסד? בֵּית שַׁמַּאי אוֹמְרִים: כָּל הָאִילָנוֹת מִשֶּׁיוֹצִיאוּ פרי כל שהוא, וּבֵית הִלֵּל אוֹמְרִים: יש לחלק: הֶחָרוּבִין זמנן מִשֶּׁיְּשַׁרְשְׁרוּ משנראות בפרי החרוב בליטות קטנות כעין שרשרת, וְהַגְּפָנִים מִשֶּׁיַגְרִיעוּ שיגדלו מעט, וְהַזֵּיתִים מִשֶּׁיָנֵיצוּ ותיראה מקצת דמות הפרי מהם, וּשְׁאָר כָּל הָאִילָנוֹת מִשֶּׁיוֹצִיאוּ תחילת פרי. וְאָמַר רַב אַסִי: הוּא שיעור בּוֹסֶר, הוּא גֵּירוּעַ, הוּא פּוֹל הַלָּבָן, ותחילה תוהים על הלשון: פּוֹל הַלָּבָן סָלְקָא דַּעֲתָךְ [עולה על דעתך] וכי מה לפול הלבן על הגפנים?! אֶלָּא אֵימָא [אמור, ותקן]: שִׁיעוּרוֹ כְּפוֹל הַלָּבָן (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).


שם עברי: לבלב מטפס         שם באנגלית: Hyacinth Bean         שם מדעי: Lablab purpureus

שם נרדף במקורות: פול הלבן


הנושא המרכזי: לזיהוי פול הלבן


תקציר: תקציר: זהות הפול הלבן מעורפלת אולי גם משום שהוא שייך לקבוצת קטניות מגוונת מבחינת הרכב המינים הכלולים בה והתאמתם לגידול באזורים שונים. העובדה שבאזורים שונים גידלו מינים קרובים ודומים עשוייה היתה לגרום למעבר שמות בין המינים. ככלל ניתן לשער שהפול הלבן קרוב לשעועית (לכן אינם אסורים בהרכבה) אך אינם מין זהה בעל מופעים שונים ולכן חידשה המשנה שהם אינם כלאים זה בזה. בין המפרשים ניתן למצוא שתי שיטות עיקריות לזיהוי הפול הלבן שאינן סותרות בהכרח זו את זו. קבוצת מפרשים אחת מתרגמת את השם פול הלבן באופן מילולי לשפה המקומית (אולי משום שהיה ברור להם מה שם זה מייצג) ובקבוצה השנייה נמצאים המזהים את הפול הלבן כאחד מזני המין לוביה תרבותית (Vigna unguiculata - לובית אפונת הבקר) שמוכרים בה היום ארבעה תת מינים. ייתכן, אם כן, שאכן הפול הלבן הוא תת מין של לוביה שצבע קליפת הזרע שלו, בהיותו יבש, הוא לבן (עם נקודה שחורה אופיינית) הנקרא היום שעועית העין השחורה (תמונות 1-2). שיטת זיהוי יוצאת דופן מובאת על ידי י. פליקס המזהה את הפול הלבן עם מין הקטנית לבלב מטפס הקרוב אף הוא לסוג לוביה (תמונות 3-4).

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

הפול הלבן מוזכר בספרות חז"ל בכמה הקשרים הלכתיים. במשנה בכלאים (פ"א מ"א) נאמר: "... הפול והספיר, הפורקדן והטופח ופול הלבן והשעועים אינם כלאים זה בזה". באיזכורים נוספים הפול הלבן משמש כקנה מידה להערכת הגודל המינימלי שבו יש לענבים מעמד פרי מתפתח. לגבי כלאים נאמר: "... מאימתי תבואה מתקדשת משתשריש, וענבים משיעשו כפול הלבן תבואה שיבשה כל צרכה וענבים שבשלו כל צרכן אין מתקדשות" (כלאים, פ"ז מ"ז). מפרש רע"ב: "ענבים משיעשו כפול הלבן - שאם זרע תבואה או ירק בכרם שלא הגיעו ענביו להיות כפול הלבן ועקר הזרע קודם שיגיעו הענבים להיות כפול הלבן הרי זה לא קדש וכו'". גודל זה מופיע גם כגודל הקובע לאיסור קציצת גפנים בשביעית: "... ואמר רב אסי: הוא בוסר, הוא גרוע, הוא פול הלבן. פול הלבן סלקא דעתך? אלא אימא: שיעורו כפול הלבן" (ברכות, לו ע"ב). לאור העובדה שזהויו של הפול הלבן אינו ברור, ואף קיימת שונות רבה בין המינים השונים המוצעים לזיהויו, לא ניתן לקבוע את גדלו. באופן כללי ניתן להעריך שקטרו הוא בין 5 ל - 13 מ"מ, כקטרם הממוצע של מיני השעועית והלוביה השונים. קוטרה של שעועית העין השחורה הוא 8 מ"מ. לכאורה ניתן היה להציע לנקוט בשיטה הפוכה ולהעריך את גודל הפול הלבן על פי השוואה לענבים שיש בהם חרצנים ("והגפנים משיגריעו"). ב"שיטה מקובצת" (ברכות, לו ע"ב) למשל אנו מוצאים: "והגפנים משיגריעו. פירוש שיש גרעינים בתוך הגרגיר וכו'". אמנם לא קשה לזהות את גודל ענבים בשלב בו מתפתחים החרצנים אך עדיין עומדת במקומה השאלה מהו גודל זן הענבים שאליו התייחסו חז"ל.
 

פול הלבן – פול בצבע לבן

את העדות הראשונה למאמץ לזהות את הפול הלבן אנו מוצאים בירושלמי (כלאים, פ"א כז טור א /ה"א): "... ופול הלבן והשעועית אינן כלאים זה בזה... כתיב על כותלא דרבי הלל בי רבי אלס: פילה פישונה גילבונה מילותה סרפוונה פסילתה. כיני מתניתא הלבן והשעועית. אמר רבי יונה: למה נקרא שמה שעועית שהיא משעשעת את הלב ומהלכת את בני מעיים". הגר"א פירש בשנות אליהו שהשם פול מתייחס הן ל"לבן" והן ל"שעועית" ושניהם נקראים "פול". על פי הירושלמי פירוש השם פול הלבן הוא סרפוונה. משמעות שם זה לא ידועה מה גם שקיימות גרסאות רבות לאופן כתיבתו (ספרווא, מרפווא, מרשיא, שרפוה, כרפווא). ייתכן ובערוך (ערך "פול") מופיע רמז למשמעות סרפוונה: "... לשון יוון אספרון הלבן פי' פול פאב"א ... פול לבן פאב"א בלנק"א וכו'". פאב"א הוא שמו הלטיני של הפול ואילו בלנק"א הוא לבן, למשל, בספרדית (blanco), צרפתית (blanc) ואיטלקית (bianco). הריבמ"ץ (כלאים, פ"א מ"א) מפרש: "פול לבן פבא בלקא, ובלשון יון פסולי". הפסולי (phaselos) הוא מין של לוביה (Vigna sinensis) או לבלב מטפס. משמעות השם phaselos בלטינית היא גם סירה מטיפוס קאנו בגלל דמיונה לתרמיל של לוביה. הרמב"ם בפיהמ"ש (כלאים, שם): "ופול הלבן - אלפול אלאביץ'" כאשר גם כאן הפירוש מילולי בלבד.
 

לוביה 

רבי נתן אב הישיבה פירש (כלאים) "אלוביא" שהיא לוביה תרבותית או בפי החקלאים לובית אפונת הבקר (Vigna unguiculata, syn. Vigna sinensis). כך מצאנו גם בפירושו השני של הריבמ"ץ (לעיל). רבי בנימין מוספיא כתב במוסף הערוך (ערך "פול"): "לפי דעתי פול הלבן הוא מין קטנית כפול וצורתו ככוליא והוא לבן ויש גם שהוא אדום (השעועית הוא מין פול לבן אבל הוא מצוייר בגונים משונים ונקרא בירושלמי פסילתא כי היונים והרומיים קוראים לפול הלבן פסילוס והוא והוא מהלכת את בני מעים ופישון שם קטנית בלשון יוני ורומיי עגול)". התיאור של צורת כליה וגווני הלבן אדום מתאימים לזיהוי זה.
  

       
תמונה 1.  לוביה         צילם:  HeraldDesa   תמונה 2.  שעועית העין השחורה        צילם: Toby Hudson

  
לבלב מטפס

י. פליקס מזהה את הפול הלבן כמין הקטנית לבלב מטפס. במין זה שני זנים: בעל פרחים ארגמניים וזרעים שחורים ובעל פרחים לבנים וזרעים לבנים ומכאן השם פול הלבן. הזרע קטן, שטוח ומאורך באורך עד 8 מ"מ. הענפים הרכים שנקראו תמרות נאכלו לאחר ששלקו אותם: "רשב"ג אומר תמרות של תלתן ושל חרדל ושל פול הלבן חייבות במעשר וכו'" (מעשרות, פ"ד מ"ו).

מוצא "שעועית הלבלב" הוא בהודו שם היא גדלה כצמח בר בבנגל ואסאם. הבוטנאי ויליאם רוקסבורג (1759-1815) תיאר 13 זנים שונים של "שעועית לבלב" בחבל צ'נאי. כיום הלבלב משמש כגידול חקלאי נפוץ בהודו, דרום ומרכז אמריקה, סין, אפריקה בעיקר במצרים וסודן. בחפירות ארכיאולוגיות שנערכו באזור הָארָאפָּה התגלה שהלבלב שימש כצמח מאכל החל משנות 2000 – 3200 לפנה"ס. הפילוסוף והסופר ההודי צ'אנקיה (321-296 לפנה"ס) ציין את זמן הזריעה באמצע תקופת הגשם. עונת הגידול נמשכת 6 חודשים (יוני-יולי/פברואר-מרץ).

י. פליקס הציע לזהות את הפול הלבן כמין השייך לסוג שונה מהסוג לוביה בניגוד לדעתו של ע. לעף שסבר שפול הלבן ושעועית הם זנים שונים במין לוביה תרבותית. לדעת פליקס לא ייתכן שהמשנה בכלאים היתה טורחת להתיר בהכלאה שני זנים במין משותף שהרי הם כמו חיטה לבנה וחיטה שחמתית שאין ספק שהם מותרים זה בזה. הוא סבור שהשעועית זהה ללובית הנילוס (לוביה מצרית) הגדלה בר בבתי גידול לחים בארץ(1). לעף הטיל ספק אם גידלו את מין זה בתקופת המשנה אך לדעת פליקס העובדה שלובית הנילוס גדלה בר בארץ מוכיחה שגידולה קדום. לדעתו שמה הערבי של לובית הנילוס הוא מאש ולמין זה התכוונו רבי נתן אב הישיבה והרמב"ם שזיהו ספיר כ"מאש". הערבים גידלו את לובית הנילוס (או אולי זן שתורבת ממנו) באזור החולה ויש שגידלו אותה כצמח מספוא קיצי גם במשק היהודי. פליקס דוחה את הצעתם של הערוך והריבמ"ץ שזיהו את השעועית עם "ביצי" כלומר בקיה (Vicia) משום שהבקיה היא גידול חורף ואילו הפול הלבן – לבלב מטפס או מין לוביה - הם גידולי קיץ ואם כן מיותר להתירם בזריעה יחד. 

  

       
תמונה 3.  לבלב מטפס         צילם:  Meneerke bloem   תמונה 4.  לבלב מטפס - זרעים        
צילם: Photo/©: Rik Schuiling /

  

       
תמונה 5.  לוביה מצרית  (לובית הנילוס)   תמונה 6.  לוביה מצרית

 


(1) פליקס העיר שהעדיף להשתמש בשם לובית הנילוס כשמה הלטיני (Vigna nilotica) ולא בשם העברי המקובל לוביה מצרית על מנת למנוע בלבול עם הפול המצרי.  

  

 

רשימת מקורות:

ח. צ. אלבוים, מסורות הזיהוי של צמחי משנת כלאיים, עבודה לשם קבלת תואר מוסמך, בר אילן תשס"ח, (עמ' 116-118).
י. פליקס, הצומח החי וכלי החקלאות במשנה (עמ' 119).
י. פליקס, כלאי זרעים והרכבה, תל אביב תשכ"ז, (עמ' 40-42).

לעיון נוסף:

זהר עמר, גידולי ארץ ישראל בימי הביניים (92-95).
באתר "צמח השדה": "לוביה מצרית".
בפורטל הדף היומי: "פול המצרי שזרעו לזרע".

 

 

א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.




כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

  1. כח אלול תשפ"ג 22:22 אשריך | נאמן

    מאמר משיב נפש

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר