סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

בתחלה דומה לחוט של בוכיא – עכביש 
 

"א"ר אסי: יצר הרע בתחילה דומה לחוט של בוכיא ולבסוף דומה כעבותות העגלה שנאמר הוי מושכי העון בחבלי השוא וכעבות העגלה חטאה" (סוכה, נב ע"א).

 

שם עברי: עכביש   שם באנגלית: Spider   שם מדעי: Aranea   שם נרדף במקורות: כוביא, בוכיא


נושא מרכזי: מהו חוט של בוכיא?
 
 

קורי עכביש

רש"י מפרש: "של בוכיא - עכביש שקורין איריני"א". כך מפרש גם רב האי גאון באהלות (פי"ג מ"ו) ופירוש זה מופיע כפירוש שני בערוך (ערך "ככי"). השימוש בקורי עכביש כדי לסמל חוט דק במיוחד יעיל מאד משום שהם דקים בהרבה מכל חוט שהיה ידוע לחז"ל. העכביש מצטיין בטווית רשת קורים העשויים ממשי. חומר זה דומה לחומר המופרש על ידי טוואי המשי ובעבר היה ניסיון לא מוצלח להפיק גם מהם חוטי משי לאריגה. חוטים אלו דקים ביותר וקוטרם נע בין 0.02 מיקרון עד 12 מיקרון (מיקרון = מיליונית מטר) בהתאמה לתפקידם וגיל העכביש. הקורים הנראים לעיננו מורכבים מכמה סיבי אורך. יחד עם היותם כה דקים קורי העכביש נחשבים לסיב הטבעי החזק ביותר הקיים. קור עכביש חזק פי כמה מחוט פלדה בקוטר זהה. בנוסף לכך קורי העביש גמישים מאד ומסוגלים להמתח מבלי להיקרע עד פי חמשה מאורכם ההתחלתי.

העכביש מפריש את הקורים מבלוטות מיוחדות בקצה בטנו בצורה של סיבים חלבוניים נוזליים הנקרשים באוויר. למעשה מופרשים מהבלוטות השונות בו זמנית כמה סוגים של חלבונים המתאחדים לקור משותף. העכביש מסוגל לייצר הרכבים שונים לפי התפקיד המיוחד של הקור. קורי העכביש משמשים לא רק לבניית רשתות צייד אלא גם למטרות אחרות כמו צפוי המחילה בעכבישים המסתתרים בקרקע או בניית פקעת עבור הביצים. עכבישים מסוגלים לנדוד ממקום למקום ע"י רכיבה על "מצנח" קורים או לנחות מהתקרה תוך כדי החלקה על קור. דרך יצירת קורי העכביש קשורה היטב לפסוק המצוטט: "שנאמר הוי מושכי העון בחבלי השוא וכעבות העגלה חטאה". רש"י מפרש: "בתחלה היו מביאין אותו עליהם ע"י חבלים שאינן של כלום". לא זו בלבד שקורי העכביש כה דקים אלא שמלכתחילה הם כלל אינם קיימים משום שבמצבם הראשוני הם נוזל חלבוני בלבד.

אין באפשרותינו להגדיר במדויק את מין העכביש אך הוא חייב להיות שייך לאילו מביניהם שטווים מטווי ציד גדולים ובולטים כמו למשל הרעדן או המברישן. קיימים מינים שאינם צדים בעזרת קורים אלא רודפים אחר טרפם. אמנם גם מינים אלו טווים רשתות סביב צבר הביצים (תטולות) (ראה בתמונה) או מרפדים את הגומות בהן הם חיים אך קשה להניח שהם משכו את תשומת הלב ושימשו כמשל. קורי העכביש ראויים מאד לבטא את המעבר הדרמטי בין שתי ההופעות של היצר הרע. מחוט דקיק שכמעט לא ניתן להבחנה ועד לעבות העגלה.
 

   

 תמונה 1.  אלמנה חומה –  העכביש ותיק ביצים

 

תמונה 2.  רשת עכביש לאחר ליל טל  
צילום:  Fir0002/Flagstaffotos


הרחבה 

למילה "בוכיא" המופיעה בסוגייתנו קיימות כמה גירסאות. בגמרא בסנהדרין (צט, ע"ב) מובאים דברי רב אסי באופן זהה אלא ששם הגירסה "כוביא". אנחנו נכתוב כגרסת הר"ח "כוכיא" וכפי שכתב הערוך (1). על פי הגהה זו המילה "כוביא" התייחדה למשמעות שונה המופיעה בגמרא בפסחים (ל ע"ב): "הלכך האי בוכיא הסיקו מבחוץ הוא ואסור, ואי מלייה גומרי - שפיר דמי". מפרש שם רש"י: "בוכיא - כלי שהוא מרעפים, שקורין טיילי"ש (רעפים), ואופין ומטגנין בו ככר".

ר"ח מפרש "כוכיא": "... פירוש הכלי שמשליך האורג בנפש המסכת ועליו הערב כרוך נקרא בוכיא (על פי ה"חשק שלמה" צ"ל כוכיא) ובסוף דומה לחוט העגלה וכו'". הערוך (ערך "כוכיא") מפרש באופן דומה ומוסיף את השם בלעז דרוגול"א. בערך "ככי" פירש הערוך: "... ושפופרת הקנה שחתכה לקבלה טהורה עד שיוציא כל הככיי. פי' יש בתוך הקנה קליפות ושמן ככיי. בהעושה פרק י"ג באהלות ולא ככיי שאין בהן ממש. יש אומרים מזה פי' אחר קורי עכביש". קאהוט הצביע על פירוש רב האי גאון באהלות (פי"ג מ"ו) כמקור לפירוש האחר בערוך המזהה את "ככי" עם קורי עכביש: "והכבאי פ' בית עכביש ששמו בטיית ענכבות כדגר' בגמרא דחליל". ח.י קאהוט סבר שהגירסה בדברי רב האי גאון משובשת וצרך לכתוב "ככאי". הוא מוכיח את השערתו מתוך כך שרב האי גאון הצביע על הגמרא בחליל (סוגייתנו) כדוגמה לשם זה. לדעתו השם "ענכבות" הוא השם הערבי של העכביש. רש"י מפרש: "של בוכיא - עכביש שקורין איריני"א" ואכן זה שמו של העכביש בלטינית עד היום. חוקרים כמו לויזוהן ויסטרוב מזהים אף הם באופן זה.

קאהוט תמה על הערוך שהפריד בין שני הערכים ("ככיא" ו"ככי") אך לענ"ד אכן הפרדה זו משקפת את המשמעויות השונות הרלוונטיות למקורות. במשנה (כלים, פי"ז מי"ז) העוסקת בקבלת טומאה על ידי שפופרת שהוכנה מקנה הפירוש היחיד האפשרי ל"ככי" הוא המחיצות הספוגיות בפרקי הקנה ("יש בתוך הקנה קליפות ושמן ככיי"). לעומת זאת ההשוואה של היצר הרע לחוט דק הולמת את קורי העכביש או אף את חוטי הערב הקשורים ל"בוכיא"(2). ייתכן ומקום הפירוש השני בערך "ככי" הוא בערך "ככיא" ונשמט ממנו כתוצאה משיבוש.

נקודה בעייתית בהצעתי היא פירוש רב האי גאון למשנה באהלות (פי"ג מ"ו): "אלו שאינן ממעטים: אין העצם ממעט על ידי עצמות ולא בשר על ידי בשר, ולא כזית מן המת, ולא כזית מן הנבלה, ולא כעדשה מן השרץ, ולא כביצה אוכלים, ולא תבואה שבחלונות, ולא ככיי שאין בה ממש ולא נבלת העוף הטהור וכו'". המשנה מחלקת בין ככי "שיש בו ממש" ל"שאין בו ממש". הבדל זה מובן אם מדובר ברקמה הספוגית שבתוך הקנה אך לא אם מדובר בקורי עכביש שהרי בכל מקרה אין בהם ממש.
 


(1) הגירסה בר"ח שלפנינו היא כוביא אלא שה"חשק שלמה" על הר"ח מגיה לכוכיא על פי גירסת הערוך וכתב: "... וידוע דעל פי הרוב דברי הערוך נתייסד על פי גירסת רבו הר"ח ז"ל". 
(2) על פי פירוש זה לא ברור מדוע נקט רב אסי כדוגמא לחוט דק דווקא את חוטי הערב ולא את חוטי השתי הדקים יותר: "נאמר בתורה או בשתי או בערב וכו', ושתי הוא "אלסדא". וערב "אללחמה". וההבדל בין השתי והערב בצמר פשוט מאד, מפני שהשתי בו דק מאד והערב חוטו עבה וכו'" (פיהמ"ש לרמב"ם, נגעים, פי"א מ"ח). 


 

רשימת מקורות:

מנחם דור, החי בימי המקרא המשנה והתלמוד (עמ' 211).
אנציקלופדיה "החי והצומח בא"י" כרך 2 (עמ' 31).  

 

א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.



כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר