סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

הרב דוד כוכב
חידושים וביאורים

 

אם איני כאן - מי כאן

סוכה נג ע"א

 
"אמרו עליו על הלל הזקן כשהיה שמח בשמחת בית השואבה אמר כן: אם אני כאן - הכל כאן, ואם איני כאן - מי כאן".

פירש רש"י שדברי הלל נאמרו בשמו של הקדוש ברוך הוא. וכך משמע מהמשך דברי הלל: "אם תבא אל ביתי - אני אבא אל ביתך, אם אתה לא תבא אל ביתי - אני לא אבא אל ביתך, שנאמר: (שמות כ, כא) בְּכָל הַמָּקוֹם אֲשֶׁר אַזְכִּיר אֶת שְׁמִי אָבוֹא אֵלֶיךָ וּבֵרַכְתִּיךָ".
לכן המשפט "אם איני כאן - מי כאן" משמעו: כִּי ה' הוּא הָאֱלֹהִים אֵין עוֹד מִלְבַדּוֹ (דברים ד, לה), שאין שום מקור נוסף לשום כח ויכולת.
ועדין צריך לדקדק, שכן מלשון "אם איני כאן - מי כאן" משמע שעדין קיימת מציאות של "כאן" ומציאות אחרת של "אני", והמשפט מגדיר מציאות דמיונית של "כאן" בלא אותו "אני" בקרבו. על כך קשה, שאמרו בבראשית רבה פרשת ויצא פרשה סח (ט/יא) ובעוד מדרשים: "הקדוש ברוך הוא מקום עולמו ואין עולמו מקומו", ולמדו זאת מהפסוק (שמות לג, כא) הִנֵּה מָקוֹם אִתִּי. כלומר שגם חלל ומקום ריק אינם קיימים מכח עצמם אלא מושתתים מכוחו של הקדוש ברוך הוא, שכן (דברים ד, לה) אֵין עוֹד מִלְבַדּוֹ – כלום!

אלא שאמרו בהקדמת זוהר דף א ע"ב: "בראשית [ברא אלהים], רבי אלעזר פתח (ישעיהו מ, כו) שְׂאוּ מָרוֹם עֵינֵיכֶם וּרְאוּ מִי בָרָא אֵלֶּה... ברא אלה, ומאן איהו, מ"י, ההוא (שמות ק"מ א) דאקרי מקצה השמים לעילא, דכלא קיימא ברשותיה".
וכן בזוהר חדש תיקונים כרך ב דף נח ע"א: "בראשית ברא אלהים. תא חזי תרין תיבין אלין אתפלגו לתרין סטרין כל חד. בראשי"ת ברא שי"ת. אלהי"ם מ"י אל"ה... ודא הוא מי אלה הה"ד (ישעיהו מ, כו) שְׂאוּ מָרוֹם עֵינֵיכֶם וּרְאוּ מִי בָרָא אֵלֶּה".
פירוש הדברים, אותיות השם אלהי"ם מרמזות לחמישה עולמות, חמש ספירות. אותיות מ"י הן העליונות ואותיות אל"ה מושפעות ומשתלשלות מהן, ועשויות להפרד מהן ולרדת מדרגה. "ברא" מלשון חוץ בארמית.
וכך אמרו בזוהר פרשת בראשית דף ל ע"א: "מִי בָרָא אֵלֶּה והיינו רזא דקאמרן (איוב לח, כט) מִבֶּטֶן מִי יָצָא הַקָּרַח, מבטן מי ודאי". ודומה לזה במקומות נוספים.

מעתה מבואר שכך מרומז גם בדברי הלל: "אם איני כאן - מי כאן". גם במקום פנוי מגילוי השכינה המגולה, עדין "לֵית אֲתַר פָּנוּי מִנֵּיהּ" וְשׁוֹרוֹת עליו מדרגות האלהות התמירות והעליונות המקיימות אותו.

תגובות

  1. כא אלול תשפ"א 10:51 דו שיח ובו כביכול האדם אומר מלים בשם הקב"ה | עלי

    יש כמה פסוקים כאלו. הפסוק 'בכל המקום אשר אזכיר את שמי אבוא אליך וברכתיך' הוא דוגמה אופיינית מהמקרא. רוצה האדם לומר לבקש 'בכל המקום אשר אזכיר את שמך תבוא לברכני' ואומר במעורב כיצד בעצם הקב"ה אומר זאת לאדם ומגרונו של אדם 'בכל המקום אשר אזכיר את שמי על ידי שאתה תזכיר בפיך את שמי - אבוא אליך וברכתיך' וכן בתהלים 'לך אמר לבי בקשו פני את פניך ה' אבקש', כלומר לך - ה' - אמר לבי, שאתה כביכול מבקש - בקשו פני, ולכן - את פניך ה' אבקש.

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר