סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

המבינתך יאבר נץ יפרש כנפיו לתימן – נץ מצוי

 

"... אמר להו, הכי אמר רב חנן בר רבא אמר רב: ד' רוחות מנשבות בכל יום, ורוח צפונית מנשבת עם כולן, שאלמלא כן, אין העולם מתקיים אפילו שעה אחת, ורוח דרומית קשה מכולן, ואלמלא בן נץ מעמידה, מחרבת כל העולם כולו מפניה, שנאמר: המבינתך יאבר נץ יפרש כנפיו לתימן" (גיטין, לא ע"ב).

פירוש: אָמַר לְהוּ [להם]: בְּמַאי עָסְקִיתוּ [במה עסקתם] כאשר ישבתם יחד? אָמְרוּ לֵיהּ [לו]: בְּרוּחוֹת עסקנו. אָמַר לְהוּ [להם]: הָכִי [כך] אָמַר רַב חָנָן בַּר רָבָא אָמַר רַב: אַרְבַּע רוּחוֹת מְנַשְּׁבוֹת בְּכָל יוֹם, וְרוּחַ צְפוֹנִית מְנַשֶּׁבֶת עִם כּוּלָּן, שֶׁאִלְמָלֵא כֵן, אם לא היתה מנשבת, אֵין הָעוֹלָם מִתְקַיֵּים אֲפִילּוּ שָׁעָה אַחַת. וְרוּחַ דְּרוֹמִית היא הרוח הקָשָׁה מִכּוּלָּן, וְאִלְמָלֵא המלאך הקרוי בֶּן נֵץ שהוא מַעֲמִידָהּ שלא תנשב ביותר, היתה מַחֲרֶבֶת את כָּל הָעוֹלָם כּוּלּוֹ מִפָּנֶיהָ, שֶׁנֶּאֱמַר: "הֲמִבִּינָתְךָ יַאֲבֶר נֵץ יִפְרשׂ כְּנָפָו לְתֵימָן" (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).


שם עברי: נץ מצוי      שם באנגלית:    Eurasian Sparrowhawk     שם מדעי:  Accipiter nisus
  
שם נרדף במקורות: נצא, נצצא   


נושא מרכזי:  לזיהוי הנץ .


רב דורש את הפסוק באיוב (לט כ"ו) כראיה לקיומו של מלאך בשם "בן נץ" המונע את השפעתה ההרסנית של הרוח הדרומית. בעקבות דרשה זו פירש גם רש"י את הפסוק באיוב ברוח זו: "יאבר נץ - יגדל הנץ כנף ומלאך הוא דומה לדמות נץ ומעמיד קושי הרוח דרומית בפרישות כנפיו שלא תחריב את העולם". בסוגייתנו פירש רש"י: "בן נץ - מלאך העשוי כנץ. מעמידה - בכנפיו. יאבר - לשון אברתו יגדיל כנף". אם נעיין בפרק זה בספר איוב נמצא שהוא עוסק בתיאורי טבע ריאליים רבים כמו למשל תאור הנשר (כ"ז – כ"ח): "אִם עַל פִּיךָ יַגְבִּיהַּ נָשֶׁר וְכִי יָרִים קִנּוֹ. סֶלַע יִשְׁכּן וְיִתְלנָן עַל שֶׁן סֶלַע וּמְצוּדָה". אמנם גם את פסוקים אלו מפרש רש"י כמשל אך קיים קושי לעשות זאת לגבי כל הפרק.

רוב המפרשים נטו לפירושים ריאליים וזיהו את הנץ כמין עוף נודד כמו למשל אבן עזרא: "יאבר נץ - יעופף לתימן כי יבקש מקום חם". כך פירשו רלב"ג: "נץ - שם עוף". והאלשיך: "יפרש כנפיו לתימן, שישכיל כי שם באקלים ההוא יחם לו בימי הקור". תאור מפורט נמצא בפירוש המלבי"ם: "המבינתך, הנץ ויתר עופות הנסיעה (וצ"ל שיש ממין הנץ גם מין שנוסע), מי שם בקרבם טבע זה שיבינו קרבת החורף, ושיבינו לישא אבר ולפרוש כנף ליסע בטרם יבוא החורף, לתימן, לארצות החמים, להיות שם כל ימי הקור, שזה מהשגחה מיוחדת על מינים אלה".

 

על זיהוי הנץ ראו עוד בהרחבה במאמר "דרוסת הנץ בעוף הדק ודרוסת הגס בעוף הגס".

 

   
נץ מצוי         צילם: Snowmanradio   נץ מצוי - דורס יונה          צילם: John Dyson

  


 בז מצוי          צילם: משה חובב

 
 
 

רשימת מקורות:

מנחם דור, החי בימי המקרא המשנה והתלמוד (עמ' 101-103).
אנציקלופדיה "החי והצומח בא"י" כרך 6 (עמ' 158-172, 141-143).
 

 

א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.



כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

  1. א אייר תשפ"ב 16:03 את הפסוק באיוב (לח כ"ו), איפה אני יכול למצוא אותו? | Meraklı

    האם יש PDF של הפסוק הזה? אני רוצה לדעת יותר על המלאך "נץ מצוי", אם תוכל לעזור לי זו תהיה טובה מאוד ותשמח אותי מאוד. תודה מראש. (ייתכן שעשיתי שגיאת הקלדה, כי אני מקליד מגוגל תרגום.)
  2. א אייר תשפ"ב 18:45 הפסוק | משה רענן

    הפסוק מופיע במלואו בפסקת הפתיחה וניתן להדפיסו בפורמט PDF/

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר