סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

וחלא דחמרא ומשחא דזיתא ונטפיק חיורא – זית אירופי


מאי אסותיה? אמר אביי: גינברא ומרתכא וכבריתא, וחלא דחמרא ומשחא דזיתא ונטפיק חיורא, ושייפי ליה בגדפא דאווזא" (גיטין, פו ע"א).

פירוש: ושואלים בדרך אגב: מַאי אָסוּתֵיהּ [מה רפואתו] של השחין? אָמַר אַבַּיֵי: גִּינְבָּרָא וּמַרְתְכָא וְכַבְרִיתָא [זנגביל, וסיגי כסף וגופרית], וְחָלָא דְּחַמְרָא [וחומץ יין] וּמִשְׁחָא דְּזֵיתָא [ושמן זית] וְנַטְפִּיק חִיוָּרָא [לבן], וְשָׁיְיפִי לֵיהּ בְּגַדְפָא דְּאַוָּוזָא [ומורחים אותו בנוצה של אווז] (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).

 

שם עברי: זית אירופי     שם באנגלית: Olive     שם מדעי: Olea europaea


נושא מרכזי: היתרונות הבריאותיים של שמן הזית.

 

לריכוז המאמרים שנכתבו על הזית האירופי הקש/י כאן.



מהותה של מחלת השחין) המוזכרת במקורות איננה ברורה די הצורך אך ניתן להניח שמדובר במחלה או מחלות עור דלקתיות כלשהן. לאור העובדה שזיהוי מרכיבי התרופה שאביי הציע איננו חד משמעי קשה לקבוע מה התועלת בכל אחד מהם בניגוד לשמן הזית שזהותו איננה מוטלת בספק (על ה"גינברא" ראו במאמר "גינברא ומרתכא וכבריתא".

התפריט הים-תיכוני נמצא במתאם עם רמה נמוכה יותר של הופעת מחלות ניווניות כרוניות ותוחלת חיים גבוהה יותר. יתרונות בריאותיים אלו קשורים בחלקם בצריכת שמן זית כתית מעולה (Extra virgin) המקובלת על ידי אוכלוסיות אלו. הגורם החשוב בשמן הזית הוא התרכובות הפנוליות הנמצאות באופן טבעי בשמן כתית מעולה. מחקרים שהתבצעו על בני אדם ובעלי חיים מצאו שלתרכובות הפנוליות בשמן יש יתרונות ביולוגיים משמעותיים הנובעות בפעילותם האנטי בקטריאלית, נוגדת חימצון ואנטי דלקתית. אם אכן השחין הוא מחלת עור דלקתית מסתבר שיש תועלת בשימוש בשמן זית כמרכיב בתערובת שיש למרוח על העור.
 

 

כרם זיתים ממערב לציפורי          צילם: שי לביא 


צילם: שי לביא


הרחבה

שמן הזית היה בעבר (ובארצות אחדות עד היום) המרכיב השומני העיקרי בתפריט הים-תיכוני. שמן זה מאופיין בכך שהוא מכיל חומצות שומן חד בלתי רוויות (monounsaturated fatty acids) בעיקר חומצה אולאית (אומגה 9) ותכולה גבוהה של תרכובות נוגדות חימצון. על סוגי תרכובות השומן וההבדלים ביניהן תוכל לקרוא במאמר על השומנים  ובמאמר "שומנים מה זה"

מתוך הטבלה המצורפת ניתן לעמוד על חשיבותו של שמן הזית כמקור לחומצה אולאית:


מתוך פירסום של המשרד לאיכות הסביבה 

שמן הזית ממלא מספר רב של תפקידים ביולוגיים החשובים לבריאות האדם. הוכח ששמן זית תורם למניעת עליית רמת הטריגליצרידים המלווה את מחלת הסכרת ומפחית את הסיכון ללקות בכמה סוגי סרטן. במחקרים אחרים נמצא ששמן זית יעיל בטיפול במחלות זיהומיות ואוטואימוניות כדוגמת דלקת פרקים שיגרונית. במערכת העיכול נמצא ששמן זית מעודד את ריקון כיס המרה ובכך מונע את סכנת התפתחות אבני מרה ועוד (La Lastra et al, 2001). ראה עוד במאמרה של אוסנת הראל "שמן זית: כן, הוא בריא, אבל יש לו גם חסרונות". תפריט עשיר בחומצות שומן חד בלתי רווי מספק לקרומים הביולוגיים את הצמיגות הדרושה, מנטרל רדיקלים חופשיים (גורמי חימצון) ומגן בכך מפני חימצון שומנים. בהתייחס למערכת הקרדיו-וסקולרית (לב וכלי דם) הרי ששמן זית מפחית את רמות הכולסטרול LDL (הכולסטרול ה"רע") ומעלה את רמות הכולסטרול HDL (הכולסטרול ה"טוב") ובכך מפחית את הסכנה לבעיות לב. משערים שצריכה גבוהה של חומצות שומן חד בלתי רוויות במקום שומן רב בלתי רוויות גורמת לליפופרוטאנים (על נושא זה תוכל לקרוא בויקיפדיה) המועברים על ידי זרם הדם להיות פחות רגישים לחימצון ובכך להפחתה בהתפתחות טרשת העורקים.
 

ראו עוד על הקשר בין שמן הזית ו"חכמה" במאמר "מתוך שרגילין בשמן זית, חכמה מצויה בהן".

 


מקורות עיקריים: 

י. פליקס, הצומח החי וכלי החקלאות במשנה (עמ' 97-112). 

Servili, M. et al, 'Biological Activities of Phenolic Compounds of Extra Virgin Olive Oil', 2014, Antioxidants 2014, 3, 1-23
Cicerale S. et al, 'Antimicrobial, Antioxidant and Anti-inflammatory Phenolic Activities in Extra Virgin Olive Oil', 2015, Current Opinion in Biotechnology, Volume 23, Issue 2, Pages 129-135.

לעיון נוסף:

זית אירופי בצמח השדה.
מצגת על אופן הפקת השמן בימינו ומקורות רלוונטיים מאת חנוך פלסר. ראה כאן.
ע. לונדון, 'סוגיות חקלאיות במטע בתקופת המשנה והתלמוד לאור מקורות חז"ל והספרות הקלאסית. פרק הזית. תשס"ט, חיבור לשם קבלת התואר דוקטור לפילוסופיה, אוניברסיטת בר אילן, רמת גן. לקריאה לחץ כאן.

 



א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.
 

 

כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר