סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

חייך - אכלת אותה / רפי זברגר

בבא קמא דף כ"ח 

 

הרקע

אנו ממשיכים לדון בנושא של ''עביד איניש דיניה לנפשיה'' 
 

הנושא

כידוע, בעל שדה חייב להשאיר ''פאה'' לעניים בצד שדהו. ''פאה'' משמעותה ''צד'', כלומר חובה להשאיר צד אחד בכל שדה, בו לא קוצרים את התבואה [או כל גידול אחר] כדי שהעניים יוכלו לגשת בעצמם ולקצור לעצמם את התבואה. אומרת התוספתא במסכת פאה (פרק ב' משנה ה'): בעל הבית שהניח פאה מצד אחד, ובאו עניים ונטלו מצד אחר – זה וזה פאה. מסיקה הגמרא ממשנה זו, כי ''לא ניתן לעשות דין לעצמו'', שהרי אם כן – היה על בעל הבית ''לקחת מקל'' ולהפנות את העניים עם מקלו לצד שני של שדהו, על מנת שייקחו אך ורק משם את הפאה. 
עונה הגמרא, אין להסיק מכאן מסקנה זו, אלא ניתן להסביר את כוונת המשנה זה וזה פאה – לכל צד יש דין פאה ''לפוטרן מן המעשר''. הגמרא מתכוונת לדין הפוטר את הפאה מהפרשת תרומות ומעשרות. כידוע, כל בעל השדה מחויב להפריש מהיבול שלו תרומות ומעשרות (לכהנים, ללויים, לעניים ועוד), אך מתוך החלק המופרש לעניים מדין ''פאה'' אין הוא מחויב להפריש תרומות ומעשרות. לאור זאת, אומרת הגמרא, שהדין זה וזה פאה בא ללמד אותנו, ששתי הפאות, זו שבעל השדה הפריש, וזו שהעניים ''החליטו'' לקחת ממנו – שני החלקים הללו פטורים מהפרשת תרומות ומעשרות. 
 

מהו המסר?

להלכה נפסק כמו ההבנה הראשונית שלנו בתוספתא, שאם בעל השדה השאיר פאה בצד אחד, ובאו העניים ולקחו פאה מן הצד השני, הרי שני הצדדים הללו נחשבים לפאה ושייכים לעניים (פרק ב' מהלכות מתנות עניים, הלכה י''ג).
ניתן לומר לבעל השדה הזה, כי הוא ''אכל אותה'' שהרי בעצם הכריחו אותו לתת ''מנה כפולה'' שאינה מחויבת המציאות. כיצד להגיב למצב כזה? כיצד בעל השדה צריך להרגיש נוכח ''מצב כפוי'' זה הנוטל ממנו נתח נוסף מהיבול עבור העניים?
האדם יכול להרגיש ''נחס'', ושהוא יצא פראייר, ולרטון כל הזמן על מצבו ולהרגיש ''מבואס'', אך מנגד, אדם חיובי אשר ''חושב טוב'', יכול לומר לעצמו: מה בסך הכול קרה לי? הרי אני נותן יותר לעניים ממה שהייתי מחויב לתת, אז מה – הגדלתי את המצווה. הרי עדיף לתת לעניים מאשר לתת לצרכי רפואה וכדו', אז ב''ה שיצא לי כך.
יהי חלקנו מהאנשים מן הסוג השני המשתדלים כל הזמן "לחשוב טוב''.


תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]

תגובות

  1. טז סיון תשפ"ב 12:47 המקרה ברמב"ם שונה והבנתו שונה! וגם השארת פאה אמורה להיות בסוף השדה! | גבריאל כהן צדק

    יש כאן שני מקרים שונים! בגמרא בבא קמא מדובר שהם לקחו מדעת עצמם! ולכן מותר לו לקחת חזרה את מה שייעד להם. בלשון הרמ' מדובר שהוא הפריש מצד אחד ואחר כך לבקשת העניים[!] נתן להם מצד אחר! וזה וזה פאה כיוון שהפרשתו היא כנדר! מלבד זאת נזכיר ששנינו שהתורה אמרה להניח פאה בסוף שדהו! "לא תכלה פאת שדך"! אז מי שישאיר בסוף השדה לא יקחו לו העניים בצד אחר! ולכאורה אם העניים לקחו זה בגלל שהוא לא השאיר בסוף אלא לפני כן והעניים לקחו מהצד השני. ולכן יש כאן צד שהוא לא בסדר! כמו שאומרת הברייתא בשבת "מפני גזל עניים, ביטול עניים וכו' " ובכל מקרה, גם במקרה זה אין כאן גם הוו"א שהוא 'סתם' מפסיד.
  2. יז סיון תשפ"ב 17:55 התייחסות לתגובה | רפי זברגר

    א. הגמרא בבבא קמא ציטטה את התוספתא ממסכת פאה להוכיח כי אדם לא עושה דין לעצמו. התוספתא מדברת לעניות דעתי במקרה שבעל הבית הניח בצד אחד והעניים לקחו (לא ביקשו) מצד אחר, ואם היה מותר לאדם לעשות דין לעצמו, היה יכול לעשות דין "ולהעביר אותם" לצד שהוא הניח את הפאה. ב. ההנחה שלך שאם בעל הבית השאיר פאה בצד אחד העניים לא ייקחו מצד שני, נובעת כנראה מטוב לבך. בפועל, בהחלט יכול להיות שעניים ''לא יקשיבו'' לבעל הבית, ואולי גם לא ירצו לטרוח לצד שני של השדה, ויקחו דווקא מן הצד שלא הניח בעל הבית. לעניות דעתי בכך עוסקת התוספתא וכך גם פוסק הרמב''ם.

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר