סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

אהבה ללא גבול / רפי זברגר

בבא מציעא קג ע"א

 

הרקע

לקראת סוף פרק השואל אנו דנים בשאלה ובשכירות המשתרעות על פרקי זמן ארוכים. המשנה בדף ק''ב דנה במשכיר בית לחבירו לשנה, האם השנה כוללת את חודש העיבור (אדר שני) או לא. וזה תלוי בנוסח ההשכרה: אם סיכמו להשכיר לשנה [לא דברו על מספר חודשים] – נתעברה לשוכר [השוכר ממשיך לשכור גם בחודש העיבור], השכיר לו לחודשים [קבעו שנים עשר חודשים] נתעברה למשכיר [השוכר נשאר שנים עשר חודשים ולא שלושה עשר חודשים].     להלן נדון בשאילה שאינה מוגבלת בזמן.
 

הנושא

אמר רב נחמן: שואל אדם בטובו לעולם. מסביר רש''י: אם ראה אדם כלי לחבירו, ואמר: השאילני בטובו, ואמר לו: הן [כן] – שאל לו לעולם. כלומר, השואל יכול להמשיך ולהשתמש בחפץ זה ללא הגבלת זמן. 
רב מרי בנו של בת שמואל מסייג דין זה ואומר: והוא דקני מיניה. לא מספיק שיש סיכום בע''פ, אלא השואל חייב לעשות ''מעשה קנין'', כדי לתת תוקף לשאילה זו. 
מתי תסתיים שאילה זו? על כך עונה רב מרי אחר, בנו של רב אשי: ומהדר ליה קתיה. כלומר, רק אחרי שנשבר הכלי, ו''נשאר הקת בלבד'' רק אז מחזיר השואל למשאיל את החפץ, שהרי לא קיבל במתנה אלא רק בהשאלה. 
 

מהו המסר?

למדנו שיש מושג שנקרא שאילה לעולם. מה משמעות הדבר? הרי המשאיל לא נתן לשואל את החפץ במתנה, ומדוע אם כן, השואל לא חייב להחזיר לו את החפץ כעבור ''זמן סביר''? איך ייתכן שהמשאיל מסכים לתת לשואל זכות שימוש תמידית, ללא הגבלת זמן? יש לומר, שמדובר ביחסים בין אנשים קרובים, ואכן, המשאיל נותן רשות לשואל לזמן בלתי מוגבל להשתמש בחפץ. הם חברים או שכנים כל כך טובים, עד כדי תחושה שהשואל הוא כמו אח ובן משפחה, שם כמובן אין הגבלת זמן של שימוש, ואכן, המשאיל נותן לשואל זכות שימוש תמידית. נגדיר את היחס בין שואל למשאיל במקרים אלו, ''יחס של קרבה ואהבה ללא גבול''.
זהו גם היחס המצופה מכל בן משפחה להרגיש ולחוש כלפי בן משפחה אחר. הילדים, בינם לבן עצמם, הורים כלפי ילדיהם וכן - ילדים כלפי הוריהם. ישנו קשר של אהבה בל יינתק, קשר תמידי, עולמי ללא גבול. מוכנים לעשות הכול למען בני המשפחה, לתת ולקבל, הכול מתוך תחושה של חבירות אמיתית וכנה בין כולם.


המאמר לע''נ אמי מורתי, שולמית ב''ר יעקב, הכ''מ (תשע''ז).
תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר