סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

עשיית סימנים / רפי זברגר

בבא מציעא קיז ע"א

 

הרקע

הגענו לפרק האחרון של המסכת – ''הבית והעליה''. פרק קטן זה עוסק בחלוקת אחריות בין שני אנשים ה"שייכים" לבית בן שתי קומות, אשר נהרס חלקו או כולו.
המשנה השניה בפרק, לקראת סוף הדף הקודם עסקה בשני מקרים. הרישא מתייחסת למקרה בו הבית כולו שייך לאחד, והוא השכיר את הקומה העליונה (בלשון המשנה ''העליה'') וקומה זו נהרסה. אם בעל הבית אינו מעוניין לתקן, אומרת המשנה: הרי בעל העליה (השוכר) יורד למטה, עד שיתקן את העליה. כלומר, השוכר ''פולש'' לקומת בעל הבית וגר שם עד אשר יתקן בעל הבית את העליה.
רבי יוסי בסיפא, מתייחס למקרה אחר, בו הבית שייך לשני אנשים, אחד הוא בעל הקומה הראשונה (בלשון המשנה ''הבית"), והשני בעל העלייה, ונהרס גג העליה (בלשון המשנה "נפחתה העליה ''). חלוקת ההוצאות לתיקון בין שניהם מוגדרת ע''י רבי יוסי: התחתון נותן את התקרה, והעליון את המעזיבה. התחתון משלם את הוצאות התקרה, והעליון משלם את הוצאות הטיח של התקרה.
 

הנושא

הגמרא מבררת מהי התקרה בדין של רבי יוסי. רבי יוסי בר חנינא אומר: קינין וסנאין, וסטיני (שם של חכם) אמר בשם רבי שמעון: לווחים. רב חנינא סובר כי התקרה עשויה ממחצלות (כנראה ''תקרה קלה''), וסטיני אומר שהיא עשויה מ''נסרים של ארז''. קובעת הגמרא: ולא פליגי, מר כי אתריה ומר כי אתריה. כלומר, אין זו מחלוקת, אלא כל אחד מתאר את התקרה כפי שבנו אותה באזור בו הוא גר.
ממשיכה הגמרא ומספרת על בית ועליה השייכים לשני בני אדם, והמעזיבה (הטיח) בין שני הקומות נהרסה, כך שבזמן שהעליון מנקה את ביתו במים, נשפכו המים וגרמו נזק לבית התחתון. יש מחלוקת על מי חלה חובת תיקון הנזקים.    רבי חייא בר אבא אמר: העליון מתקן, רבי אלעי בשמו של רבי חייא בן רבי יוסי אמר: התחתון מתקן.
יש לנו שתי דעות, של רבנים עם שמות דומים. שניהם רבי חייא, אחד בנו של אבא, והשני, בנו של רבי יוסי. הגמרא נותנת לנו סימן, כיצד לזכור מי אמר מה: וסימן – וְיוֹסֵף הוּרַד מִצְרָיְמָה (בראשית, ל''ט, ח'). הפסוק מסֶפר בראשית המספר על תלאותיו של יוסף, לאחר מכירתו ע''י האחים, כאשר בסופו של דבר ירד למצרים. הסימן של הגמרא: השם שיש בו יוסף מתייחס לירידה, למקום התחתון. כלומר רבי חייא בן רבי יוסי (יוסף) הוא הפוסק שבעל הבית התחתון (ירידה למטה) צריך לשאת בהוצאות הנזקים.
 

מהו המסר?

שימוש בסימנים על מנת לסייע לזכור דברים, הינה טכניקה יעילה מאוד לשיפור הזיכרון. למצוא הקשרים לנושאים אותם מבקשים לזכור, וכך הזיכרון נעשה יעיל יותר. למשל רוצים לזכור שמות של אנשים. לדוגמא: אם קוראים לאדם משה, לנסות למצוא קשר בין משה רבינו לאדם זה. או אדם בשם צבי, לראות הקשרים לבעל חי צבי, בתכונות של אדם זה, וכן הלאה. בכל דבר, כדאי לחשוב על המשמעות של השם או מספר, וע''י זכירת המשמעות, אנו זוכרים גם את הדבר אשר ביקשנו לזכור.


המאמר לע''נ אמי מורתי, שולמית ב''ר יעקב, הכ''מ (תשע''ז).
תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר