סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

להיתלות באילן גבוה / רפי זברגר

בבא בתרא נא ע"ב

 

הקדמה

בעמוד א' של הדף שלנו התחלנו לדון בדין של המשנה בדף מ''ב: ולא לאשה [חזקה] בנכסי בעלה. מדובר כאשר האישה אכלה פירות מנכסי בעלה – אין היא יכולה לטעון לאחר שלוש שנים של אכילת פירות אלו שיש לה חזקה על הקרקע. 
רשב''ם על המשנה מסביר: כיוון שבעלה מספק לה מזונות, הרי הוא מרשה לה לאכול מפירות נכסיו, לכן אין לה חזקה. 
 

הנושא

בהמשך לדין זה של המשנה, מביאה הגמרא מחלוקת בין רב לרבי אלעזר. אמר רב: המוכר שדה לאשתו – קנתה, והבעל אוכל פירות, במתנה – קנתה, ואין הבעל אוכל פירות. אם הבעל מכר לאשתו קרקע או נתן לה במתנה, האישה קנתה את הנכס. לגבי אכילת פירות של הבעל, תלוי: אם מכר – הבעל רשאי לאכול מהפירות, ואילו במתנה – אין הבעל רשאי לאכול מהפירות. הסיבה: כאשר "נותן מתנה - בעין יפה נותן'', ולכן, נתן ביחד עם הקרקע גם את הפירות, ואינו מורשה יותר לאכלם. רבי אלעזר חולק וסובר: אחד זה ואחד זה קנתה, ואין הבעל אוכל פירות. רבי אלעזר כנראה סובר, שגם "המוכר – בעין יפה מוכר", ולכן אינו אוכל פירות גם במכירה לאשתו.
מספרת הגמרא כי רב חסדא עבד עובדא כרבי אלעזר. כלומר, רב חסדא נהג למעשה כמו רבי אלעזר.
ראו שני חכמים, רבן עוקבא ורבן נחמיה, שניהם בני בִּיתו של רב, את פסקו של רב חסדא, ושאלו אותו הכיצד פסק כמו רבי אלעזר ולא כמו רב? בלשון הגמרא: שביק מר רברבי ועביד כזוטרי? מדוע רב חסדא לא פסק כמו ''הגדולים'' אלא פסק כמו ''הקטנים''. ''הגדולים'' הוא הסבא שלהם - רב, ואילו רבי אלעזר מכונה ''קטנים'' ביחס לרב.
הרשב''ם מרחיב ומסביר: רבי אלעזר נחשב גם ''רב גדול'' שהרי חכמים פסקו כמוהו, אך ביחס לרב, הוא ''קטן''.
תשובת רב חסדא לנכדיו של רב: ואנא נמי כרברבי עבדי, דכי אתא רבין אמר רבי יוחנן: אחד זה ואחד זה – קנתה, ואין הבעל אוכל פירות. כלומר, רב חסדא לא הולך רק כרב, אלא מצא ''אילן גדול אחר להיתלות עליו'' והוא רבי יוחנן. רבי יוחנן, היה מגדולי אמוראי ארץ ישראל, וגם הוא סבר כמו רב.  
 

מהו המסר?

למדנו היום את ההנהגה היפה והטובה: ''להיתלות באילן גדול'', המלמדת אותנו צניעות וענווה.
לא אנחנו לבדנו מחליטים כיצד לפסוק ואיך לנהוג למעשה, אלא, אנו מוכנים ללמוד מאנשים גדולים מאיתנו, בחוכמה וביראת שמים. אנו מודעים כי איננו ''מושלמים'' ויודעים כל דבר לאשורו, אלא מוכנים בענווה גדולה, לראות ולשמוע אנשים חכמים. אנשים שיש להם ''גב חזק'', גדולים במידות, בדרך ארץ ובמעשים טובים. אנשים אשר התעמקו בחכמת התורה במשך שנים רבות – להם אנו שומעים, ולומדים מחכמתם כיצד לנהוג הלכה למעשה.
הורים "הנתלים באילנות גבוהים", וכך נוהגים בחיי יומיום, מלמדים את ילדיהם, במעשיהם ובהנהגה שלהם, לא רק את התכונה של ''להיתלות באילן גדול'', אלא גם צניעות וענווה שהינן תכונות חשובות ומשמעותיות.


המאמר לע''נ אמי מורתי, שולמית ב''ר יעקב, הכ''מ (תשע''ז).
תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר