סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

השקעה נכונה / רפי זברגר

בבא בתרא צב ע"א
 

הקדמה

היום אנו מתחילים פרק שישי במסכת בבא בתרא – פרק המוכר פירות. תחילת הפרק עוסק במקרים בהם הקונה לא קיבל את מה שציפה לקבל בעסקה, האם ובאילו מקרים אנו מבטלים את הכול, והקונה יכול לקבל חזרה כספו, ומתי אין אנו מבטלים את העסקה
 

הנושא

אומרת המשנה בתחילת הפרק: המוכר פירות לחברו וזרען ולא צמחו ואפילו זרע פשתן אינו חייב באחריותן.
אם אדם מכר פירות והקונה זרע את הפירות אך הם לא הצמיחו גידולים חדשים – אין המוכר חייב באחריות הפירות, שהרי יכול לטעון: לאכילה מכרתיו ולא לזריעה. ומכיוון שניתן היה לאכול את הפירות, אין זו עסקת טעות, והקונה הפסיד ללא יכולת תביעה.
ממשיכה המשנה ואומרת, אפילו זרעי פשתן, שרובו אכן נזרע שנית בקרקע – גם במקרה כזה, אם זרע הקונה את הפשתן והעלה חרס בידו, אינו יכול לתבוע את המוכר, כיוון שגם כאן, יוכל לומר לקונה, אני – מכרתי לך לאכילה, למרות שזהו שימוש לא מצוי. טענתו של המוכר מבוססת על דין אחר הקובע כי אין הולכים בממון אחר הרוב. ולכן, למרות שרוב השימושים של הפשתן הם לגידול, מכיוון שיש מעט מקרים בהם משתמשים בפשתן גם לשימושים אחרים, אינו מוגדר כמקח טעות.
מוסיף רבן שמעון בן גמליאל על דברי חכמים ואומר כי: במקרה שמכר זרעוני גינה, כיוון שאינן נאכלין - חייב באחריותן: רבן שמעון בן גמליאל אינו חולק על חכמים אלא מביא דוגמא בה המוצר הנקנה אינו נאכל כלל וכלל.  במקרה כזה, פוסק רבן שמעון כי, אם הזרעונים אינם נקלטים בקרקע, המוכר חייב להביא לו זרעונים אחרים, או להחזיר לו את מחיר הקניה. 
 

מהו המסר?

למדנו היום כי אדם המשקיע בדבר מסוים – צריך להשקיע בחכמה. שהרי הקונה שילם טבין ותקילין על המוצר אותו קנה, אך לא השתמש בו בשימוש מושכל, ולכן ''אכל אותה'' והפסיד את כל הכסף. רק אם נהג ממש בחוכמה, רק אז מקבל את כספו בחזרה.
השקעה בחינוך ילדים צריכה להיות חכמה ונבונה. שהרי, ישנם הורים החושבים שיקנו ויתנו לילד כמה שיותר, ע''י שהם ישקיעו את כספם וזהבם - בכך ''יקנו'' את חינוך ילדיהם. ניתן להגדיר השקעה כזאת, כהשלכת הכסף לפח. ויותר מכך, התוצאות עלולות להיות הפוכות לגמרי. הרגלים של קבלה תמידית, ללא השקעה ומאמץ של הילד, יניבו תוצאה לא טובה.
לכן, מוטב להשקיע בכפית אהבה, חיבה, קשר אמיתי ונכון מאשר בכף גדולה של מתנות וצעצועים.


המאמר לע''נ אמי מורתי, שולמית ב''ר יעקב, הכ''מ (תשע''ז).
תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר