|
טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
צורת לבנה, צורת דרקון יוליכם לים המלח – כוח אפור
"מתניתין. המוצא כלים ועליהם צורת חמה, צורת לבנה, צורת דרקון יוליכם לים המלח; רבן שמעון בן גמליאל אומר: שעל המכובדין אסורין, שעל המבוזין מותרין" (עבודה זרה, מב ע"ב).
פירוש: משנה: הַמּוֹצֵא כֵּלִים וַעֲלֵיהֶם צוּרַת חַמָּה, או צוּרַת לְבָנָה, או צוּרַת דְּרָקוֹן הרי אלו אסורים בהנאה ויוֹלִיכֵם לְיַם הַמֶּלַח (כלומר, יאבדם), שחזקתם שהם משמשים לעבודה זרה. רַבָּן שִׁמְעוֹן בֶּן גַּמְלִיאֵל אוֹמֵר: צורות אלה שֶׁהן עַל הכלים הַמְכוּבָּדִין אֲסוּרִין, שיתכן שהם נעבדים, שֶׁעַל הכלים הַמְבוּזִּין מוּתָּרִין (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).
שם עברי: דרקון שם באנגלית: Dragon שם מדעי: Draco
|
תמונה 4. צילם: dalbera | תמונה 5. צילם: Eric Berg |
בשיחתם של רבי יוחנן בן זכאי ואספסיינוס לגבי גורל בית המקדש (גיטין, נו ע"א) מצטייר הדרקון כיצור ממשי אם כי מאיים: "... אמר ליה (אספסיינוס לרבי יוחנן): אילו חבית של דבש ודרקון כרוך עליה, לא היו שוברין את החבית בשביל דרקון? אישתיק. קרי עליה רב יוסף, ואיתימא רבי עקיבא: משיב חכמים אחור ודעתם יסכל, איבעי ליה למימר ליה: שקלינן צבתא ושקלינן ליה לדרקון וקטלינן ליה, וחביתא שבקינן לה"(2). ההצעה להסיר את הדרקון בעזרת צבת ולהרוג אותו מעידה על כך שאין מדובר בדמות מיתולוגית אלילית בעלות יכולות על-טבעיות אלא בבעל חיים מסויים שניתן להתמודד איתו באמצעים טבעיים. הפועל "כרוך" מצביע על בעל חיים מאורך היכול להתפתל סביב החבית ("וזהו תנורו של עכנאי"). בעל חיים זה עשוי להיות נחש או זוחל גדול בעל זנב ארוך שאינו בהכרח בעל מאפיינים זהים לדרקון האלילי.
מקור נוסף המצביע על הדרקון כבעל חיים ריאלי הוא המדרש בבבא בתרא (טז ע"ב): "חולל אילות תשמור - אילה זו רחמה צר, בשעה שכורעת ללדת, אני מזמין לה דרקון שמכישה בבית הרחם ומתרפה ממולדה, ואלמלי מקדים רגע אחד או מאחר רגע אחד מיד מתה וכו'". ממדרש זה משתמע לכאורה שהדרקון הוא נחש ואכן כך מפרש רש"י במעשה המובא במסכת ברכות (סב ע"ב): "רבי אלעזר על לבית הכסא, אתא ההוא רומאה דחקיה, קם רבי אלעזר ונפק. אתא דרקונא שמטיה לכרכשיה, קרי עליה רבי אלעזר: ואתן אדם תחתיך אל תקרי אדם אלא אדום"(3). ספור דומה מובא בגמרא בגיטין (נז ע"א): "... על לבית הכסא, אתא דרקונא שמטיה לכרכשיה ונח נפשיה. אמר: הואיל ואיתרחיש לי ניסא, הא זימנא אישבקינהו, שבקינהו ואזל"(4). אין במקורות תאור מפורט של אותו "דרקון ריאלי" וכל שניתן לדעת לגביו הוא שהיה עלול לנגוס בבן אדם. ייתכן ודרקון זה היה המודל לתאורים גרפיים שונים מהדרקון האלילי בכך שהיו חסרים "ציצין" ולכן לא נאסרו כעבודה זרה.
אופי הנסים שאירעו לקיסר ולרבי אלעזר שהיה אמורא ארץ ישראלי (עלה בצעירותו מבבל) מצמצמים את טווח אפשרויות זיהוי הדרקון בארועים אלו לכוח האפור שהוא היחידי מבין הזוחלים בארץ הניזון מטרף גדול. התאור "שמטיה לכרכשיה" איננו מתאים לנחש הבולע את טרפו בשלמותו לאחר הכשה. הכוח האפור הוא בין הגדולים בלטאות ואורכו מגיע ל – 1.5 מ' (פרטים מעטים מגיעים לאורך 2 מ') כולל הזנב. חרדון הצב אמנם כבד ממנו (3 ק"ג לעומת 2 ק"ג) אך הוא ניזון בעיקר מן הצומח ומחרקים. משקל שאר הלטאות בארץ אינו עולה על 50 גרם. בגלל מאפייניו הפיסיים וההתנהגותיים השם "כוח" הולם אותו היטב(5). הוא בולע לטאות, נחשים, צפורי שיר ומכרסמים. הכוח האפור זריז ותוקף גם בעלי חיים גדולים ממנו. בשלב הראשון הוא אוחז בטרף וחובטו בקרקע עד שמת ולאחר מכן בולע אותו בשלמותו.
כוח אפור צילם: Knockout mouse
כוח אפור צילם: אביעד בר
(1) פירוש: תָּנוּ רַבָּנַן [שנו חכמים]: אֵיזֶהוּ צוּרַת דְּרָקוֹן שנאסרה במשנה, שאינה צורת נחש סתם או חיה אחרת? פֵּירֵשׁ ר' שִׁמְעוֹן בֶּן אֶלְעָזָר: כָּל שֶׁיֵּשׁ לוֹ צִיצִין (כעין סנפירים) שמצויירים לו בֵּין פְּרָקָיו. מַחֲוֵי [מראה היה] ר' אַסִי בידו בפירוש הדברים בֵּין פִּרְקֵי צַוַּאר. אָמַר ר' חָמָא בְּר' חֲנִינָא: הֲלָכָה כְּר' שִׁמְעוֹן בֶּן אֶלְעָזָר.
(2) פירוש: אָמַר לֵיהּ [לו] אספסיינוס לרבן יוחנן: אִילּוּ יש לאנשים חָבִית שֶׁל דְּבַשׁ וּדְרָקוֹן (נחש) כָּרוּךְ עָלֶיהָ, לֹא הָיוּ שׁוֹבְרִין אֶת הֶחָבִית בִּשְׁבִיל (בגלל) דְּרָקוֹן כדי להמיתו? כך צריך אני להחריב את העיר על מנת להרוג את הבריונים שבתוכה. אִישְׁתִּיק [שתק] רבן יוחנן ולא ענה. קָרֵי עֲלֵיהּ [קרא עליו] רַב יוֹסֵף, וְאִיתֵּימָא [ויש אומרים] ר' עֲקִיבָא, שנתקיים בו ברבן יוחנן הכתוב: "מֵשִׁיב חֲכָמִים אָחוֹר וְדַעְתָּם יְסַכֵּל" (ישעיה מד, כה), שכן אִיבָּעֵי לֵיהּ לְמֵימַר לֵיהּ [היה צריך לומר לו] כך בתשובה: שָׁקְלִינַן צְבָתָא וְשָׁקְלִינַן לֵיהּ לִדְרָקוֹן וְקָטְלִינַן לֵיהּ, וְחָבִיתָא שָׁבְקִינַן לָהּ [לוקחים אנו צבת, ונוטלים אנו אותו, את הדרקון, והורגים אותו, ואת החבית משאירים אותה שלימה] וכך צריך היה לעשות, להרוג את המורדים ולהשאיר את העיר.
(3) פירוש: רבי אלעזר על [נכנס] לבית הכסא. אתא ההוא רומאה דחקיה [בא רומאי אחד ודחקו] משם. קם ר' אלעזר ונפק [יצא]. אתא דרקונא שמטיה לכרכשיה [בא נחש ושמט את מעיו] של אותו רומאי. קרי עליה [קרא עליו] ר' אלעזר: "ואתן אדם תחתיך" (ישעיהו מג, ד), אל תקרי [תקרא] "אדם" אלא "אדום", כלומר, רומאי.
(4) פירוש: עַל [נכנס] בר דרומא לְבֵית הַכִּסֵּא, אֲתָא דְּרָקוֹנָא שַׁמְטֵיהּ לְכַרְכַּשֵׁיהּ וְנָח נַפְשֵׁיהּ [בא נחש שמט את בני מעיו ומת]. אָמַר הקיסר: הוֹאִיל וְאִיתְרְחִישׁ [והתרחש] לִי נִיסָא [נס] שלא מכוחי, הָא זִימְנָא אִישְׁבְּקִינְהוּ [בפעם הזו אניח להם]. שְׁבַקִינְהוּ וַאֲזַל [הניחם והלך].
(5) מקובל לזהות את הכוח האפור כאחד מ – 8 השרצים המופיעים בפסוק בויקרא (יא ל'): "והאנקה והכח והלטאה והחמט והתנשמת". הכוח ניצוד ונאכל בשל בשרו הטעים ולכן ברור מדוע היה מקום לאסור את אכילתו.
מ. דור, החי בימי המקרא המשנה והתלמוד (עמ' 164-165).
א. המחבר ישלח בשמחה הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.
כתב: ד"ר משה רענן. © כל הזכויות שמורות
הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.