סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

הארה שבועית מהתלמוד הירושלמי במסגרת הדף היומי

מייקל אייזנברג, מכון הירושלמי

ברכות מה ע"א



האם ניתן לזמן בשניים?

בבבלי (ברכות מה ע"א) נאמר:

"אתמר: שנים שאכלו כאחת; פליגי רב ורבי יוחנן, חד אמר: אם רצו לזמן - מזמנין; וחד אמר: אם רצו לזמן - אין מזמנין".

הבבלי אינו מפרט יותר מידי אודות מחלוקת זו.

אך הירושלמי (ברכות ז, א) מביא את המחלוקת ומרחיב:

"ר' אבא בשם רב הונא ר' זעירא בשם אבא בר ירמיה: ג' חובה שנים רשות. אמרה רבי זעירא קומי רבי יסא, א"ל: אני אין לי אלא משנה שלשה שאכלו כאחת חייבין לזמן. רבנן דהכא בדעתון ורבנן דהתם בדעתון. שמואל אמר: שנים שדנו דיניהן דין אלא שהוא נקרא ב"ד חצוף. רבי יוחנן ור' שמעון בן לקיש תרויהון אמרי: אפילו שנים שדנו אין דינן דין".

הירושלמי בברכות משווה בין המחלוקת במספר המברכים הנדרשים לזימון לבין המחלוקת במספר הדיינים הנדרשים להכרעת דין. מה הבסיס להשוואה בין שני הנושאים?

ברובד הבסיסי ניתן לומר שההקבלה טכנית, וממספר הדיינים בבית דין ניתן ללמוד מהו מספר האנשים מינימלי הנחשב לקבוצה בעלת חשיבות. כדי להכריע את הדין בבית דין של שלושה, צריך ששני דיינים יסכימו ביניהם לפי ההלכה שהולכים אחר הרוב, אך המשמעות היא שדי בשניים כדי לקבוע דין, ואם כן שניים נחשבים לקבוצה.

אך נראה שההקבלה בין זימון לבית דין עקרונית יותר. הזימון הוא קריאה בשם ה', וגם בהקשר של בית דין נאמר "ומנין לשלושה שיושבין בדין ששכינה עמהם? - שנאמר בקרב א- להים ישפוט", והכוונה לבית דין כיחידה אחת על כל הדיינים שבו. מעתה גם מובן מדוע נקרא בית דין של שניים "בית דין חצוף" - חסר לו אפיון מהותי של אופי הדיון בבית דין המאפשר הגעה לחקר האמת, והכרעתו נשענת בעצם על הסמכות הפורמלית שלו כבית דין.

לאור האמור ניתן להציע שרעיון זה בא לידי ביטוי גם בזימון. לדעה הסוברת שבשניים אפשר לזמן, דעה המבוססת על דינו של שמואל הבבלי, די בקבוצה כלשהי כדי לקרוא בשם, איש אל רעהו. אולם לדעה הסוברת שנדרשים שלושה לזימון - דעה המבוססת על דינם של רבי יוחנן וריש לקיש הארץ ישראלים - כשם שבבית הדין נזקקת הכרעת הדין ל"מתנגד", כי רק במקום שהדין יצא לאחר עימות עם השלישי המייצג את "המתנגד", הדין הוא דין, כך כדי לזמן ולהלל את הקב"ה ולקיים "הבו גודל לא-להינו" אין די בשניים, אלא יש צורך באדם שלישי הקורא להם ומעודד אותם, ומייצג את "המתנגד". רק הכרעה של קבוצה הנעשית כך, היא הקריאה הראויה בשם ה'.

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר