סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

ראש גדול / רפי זברגר

עירובין נח ע''א

 

הקדמה

המשנה שהחלה בשלהי הדף הקודם דנה באופן מדידת תחום שבת. בין היתר למדנו את ההלכה הבאה:
היה מודד והגיע לגיא או לגדר - מבליעו וחוזר למידתו.
אם תוך כדי אלפיים אמה של תחום שבת יש גיא היורד מטה, או גדר העולה מעל פני הקרקע, ניתן ''להבליע'' אותם, ע''י שמעביר את החוט (באורך חמישים אמה, כפי שלמדנו ברישא של המשנה) משפה אחת של הגיא לשפה השניה (מבלי להעביר את החוט לאורך המדרון של הגיא). את המילים ''וחוזר למידתו'' נלמד בהמשך המאמר לאור דברי הגמרא.  

הנושא

מדתני "חוזר למידתו", מכלל דאם אינו יכול להבליעו - הולך למקום שיכול להבליעו ומבליעו, וצופה כנגד מידתו וחוזר.
הגמרא מסיקה מלשון המשנה ''חוזר למידתו'' כי מדובר על מידה נוספת במקום אחר, ולאחר מכן חזרה למידה הראשונה. מסבירה הגמרא כי מדובר בגיא או גדר אשר רחבים יותר מחמישים אמה (ולכן לא יכול להבליע אותם), אך בהמשך לאחד הכיוונים (במרחק קטן מאלפיים אמה), הגיא נהיה צר יותר ורוחבו קטן מחמישים אמה. יכול ללכת בקו ישר למקום זה, לחצות את הגיא שם, ולחזור בחזרה בקו ישר לסוף הגיא מול העיר (במקום שהגיא היה רחב מחמישים אמה). 
אם לא מצא יישום לפתרון זה – הרי הוא חוצה את הגיא על ידי ירידה לגיא ועליה מהצד השני, וכל המרחק הנ''ל נמדד בתוך אלפיים אמה. 
תנינא להא דתנו רבנן :היה מודד והגיע המידה לגיא, אם יכול להבליעו בחבל של חמשים אמה – מבליעו, ואם לאו - הולך למקום שיכול להבליעו ומבליעו, וצופה וחוזר למידתו.
הגמרא מצטטת ברייתא אשר פוסקת הלכה זו במפורש. כך שאם הגיע לגיא ברוחב גדול מחמישים אמה, הולך ימינה או שמאלה ומחפש מקום בו הגיא יהיה צר מחמישים אמה, ושם חוצה אותו כמוסבר לעיל.  

מהו המסר

למדנו היום שלש אפשרויות לחצות את הגיא במהלך מדידת תחום שבת, לפי סדר עדיפות הבא:
1. אם רוחב הגיא קטן שווה לחמישים אמה – "מבליעים" את הגיא, כמתואר לעיל.
2. אם במרחק הקטן מאלפיים אמה ממקום מדידתו, הגיא (או הגדר) הופך להיות צר יותר מחמישים אמה, מבליעים במקום ההוא את הגיא, כמפורט לעיל.
3. אם שתי האפשרויות הקודמות לא קיימות – מודד את הירידה ועלייה לגיא כחלק מתחום שבת.
המשנה לימדה אותנו לחפש פתרונות ברמות שונות. אם לא התאפשר ליישם את הפתרון בעדיפות ראשונה, אנו מחפשים ו''מאלתרים'' פתרון ביניים. חיפוש במחוזות אחרים, אשר גם עונים על הדרישות, ושם מבצעים את המטלה. בעדיפות אחרונה משאירים את האפשרות הפחות טובה, ופחות יעילה.
נלמד מכך מסר גם לחיינו: אם לא הצלחנו לבצע משימה בעדיפות ראשונה, לא נתייאש ונחפש פתרונות אלטרנטיביים, שיענו על הכללים ויבצעו את המשימה. לצורך כך יש להפעיל ''ראש גדול'' וחשיבה ''מחוץ לקופסא'', וכך מגיעים לפתרונות חילופיים אשר גם הם טובים ויעילים.


לע''נ אבי מורי: ר' שמואל ב''ר יוסף, אמי מורתי: שולמית ב''ר יעקב, וחמי: ר' משה ב''ר ישראל פישל ז''ל
תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר