סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

 

עכבר נכנס וככר בפיו ונכנס אחריו – עכבר הבית 

 

"אמר רבא: עכבר נכנס וככר בפיו, ונכנס אחריו, ומצא פירורין, צריך בדיקה, מפני שאין דרכו של עכבר לפרר. ואמר רבא: תינוק נכנס וככר בידו, ונכנס אחריו, ומצא פירורין, אין צריך בדיקה, מפני שדרכו של תינוק לפרר. בעי רבא: עכבר נכנס וככר בפיו, ועכבר יוצא וככר בפיו, מהו? מי אמרינן היינו האי דעל, והיינו האי דנפק, או דילמא אחרינא הוא" (פסחים, י ע"ב).

פירוש: אמר רבא: עכבר נכנס לבית, וראה אדם שככר חמץ בפיו של העכבר, ונכנס אחריו ומצא פירורין צריך בדיקה נוספת אחר הככר, מפני שאין דרכו של עכבר לפרר, ולכן אין אומרים שזהו פירור מן הככר שהכניס העכבר ואכלו. ואמר רבא: ראה תינוק נכנס וככר בידו, ונכנס אחריו ומצא פירורין אין צריך בדיקה נוספת היכן הככר, מפני שדרכו של תינוק לפרר, ומן הסתם מן הככר הם הפירורים. דברים אלה היו ברורים לרבא. אולם בעי רבא: ראה עכבר נכנס וככר בפיו, ועכבר יוצא וככר בפיו, מהו [מה יהא הדין] אז? וצדדי השאלה: מי אמרינן [האם אומרים אנו] במקרה זה: היינו האי דעל, והיינו האי דנפק [זהו זה שנכנס, וזהו זה שיצא], כלומר אותו עכבר שנכנס עם הככר הוא זה שיצא עימה, ואין עוד חמץ בבית או דילמא, אחרינא [שמא, אחר] הוא (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).


שם עברי: עכבר הבית   שם באנגלית: House Mouse   שם מדעי: Mus musculus

שם נרדף במקורות: עכברא


נושא מרכזי: האם עכבר אוגר מזון?


דברי רבא והספק שהוא העלה מבוססים על ההנחה שקיימת אפשרות שהעכבר הניח את הככר במקום נסתר כלשהו ולכן יש צורך בבדיקת חמץ חדשה. הנחה זו מעוגנת במציאות ריאלית ואכן אגירת מזון היא התנהגות אופיינית למכרסמים ובעלי חיים אחרים. בעזרת אגירת מזון המכרסמים מבטיחים לעצמם אספקת מזון בעיתות מצוקה כמו למשל כאשר הם מאוימים על ידי טורפים או בעונות מחסור דוגמת החורף. בניגוד לסנאים ועופות האוגרים מזון במחבואים מפוזרים, בדרך כלל מתחת לפני האדמה, הרי שרוב המכרסמים מחביאים את המזון סביב משכנם. למשל ב"מזווה" קרוב לאזור הלינה בחפירה או במסתור. עכברים אוגרים מזון בקרבת קיניהם באופן שהוא יהיה נגיש וניתן יהיה לאכול אותו במקום מוגן ובטוח. מטמוני המזון נמצאים בדרך כלל בטווח של כ – 3 מ' מהקן.   

 

עכבר הבית          צילם: George Shuklin

 

 

רשימת מקורות:

אנציקלופדיה "החי והצומח בא"י" כרך 7 (עמ' 121-123).
מנחם דור, החי בימי המקרא המשנה והתלמוד (עמ' 77-78).

 

א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected] 
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.




כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר