סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

הרב דוד כוכב
חידושים וביאורים

 

לסמוך עליו בפניו ושלא בפניו

פסחים נא ע"א-ע"ב

 
"אמר ליה רבה בר בר חנה לבניה: בני, לא תאכל לא בפני ולא שלא בפני. אני שראיתי את רבי יוחנן שאכל - כדי הוא רבי יוחנן לסמוך עליו בפניו ושלא בפניו. אתה לא ראית אותו - לא תאכל, בין בפני בין שלא בפני.
ופליגא דידיה אדידיה. דאמר רבה בר בר חנה: סח לי רבי יוחנן בן אלעזר: פעם אחת נכנסתי אחר רבי שמעון בן רבי יוסי בן לקוניא לגינה, ונטל ספיחי כרוב, ואכל ונתן לי. ואמר לי: בני, בפני - אכול, שלא בפני - לא תאכל. אני שראיתי את רבי שמעון בן יוחי שאכל - כדי הוא רבי שמעון בן יוחי לסמוך עליו, בפניו ושלא בפניו. אתה, בפני - אכול, שלא בפני - לא תאכל".


הגמרא לא נצרכה לתרץ כיצד יתכן שרבה בר בר חנה חולק על עצמו, שכן ברור שדבריו האחרונים אינם שלו עצמו אלא דברים ששח לו רבי יוחנן בן אלעזר. וכלשון הגמרא במקומות רבים: "לא קשיא, הא דידיה, הא דרביה". ועוד, שאין ביניהם ממש מחלוקת, שהרי הניסוח היה: "כדאי הוא רבי יוחנן, כדאי הוא רבי שמעון בן יוחי", כלומר שהדין מבוסס על כך שמסתמכים על אדם גדול. ורבה בר בר חנה לא החשיב את עצמו לאדם גדול, אפילו לא כתלמיד שאפשר לסמוך על עדותו בהלכה ולנהוג על פיה בפניו, כמו שסמכו על עדות רבי שמעון בן רבי יוסי בן לקוניא. ולמה לא החשיב את עצמו? במסכת בבא בתרא דף עד (ע"א) בני בית המדרש אמרו לו: "כל אבא - חמָרא, וכל בר בר חנה - סיכסא" כלומר שכינו אותו חמור ושוטה, בגלל שלא השכיל להתבונן במנהגי בני דור המדבר, כדי ללמוד מהם וללמד הלכות ציצית.

ועדיין צריך ביאור לעיקר מהלך הסוגיה. היות שרבה בר בר חנה סמך על רבי יוחנן שמותר לאכול משומן דאייתרא, הכיצד נאסרה האכילה לבנו? ואם ההיתר אינו מוחלט, למה אכל רבה בר בר חנה עצמו?
וכן בענין ספיחי הכרוב, היות שמותר לרבי יוחנן בן אלעזר לאכול מהם בפני רבי שמעון בן רבי יוסי בן לקוניא, למה אסור לו לאוכלם שלא בפניו, מה ההבדל?
ולמה לא מצינו במקום נוסף דין שכזה – שמי שרואה חכם שמתיר לעצמו, מותר גם לו לנהוג כמותו, ושלאדם אחֵר שראה את התלמיד, מותר לנהוג כך רק בפני התלמיד.
ולמה דין זה לא נפסק בספרי ההלכה?

אלא שכל הסוגיה עוסקת בהגדרות הדין הָאָמוּר לפני כן בסמוך, שרבה בר בר חנה אכל דאייתרא בבבל, וביאר רב אשי שסיבת ההיתר היתה שדעת רבה בר בר חנה היתה לחזור לארץ ישראל, ולכן חלים עליו מנהגי ארץ ישראל.

ממשיכה הסוגיה ומבארת שכשם שכל מקום ומנהגיו היחודיים, כך גם תלמידי אדם גדול נחשבים כבני מקום נפרד בעל מנהגים משלו, גם בהיותם במקום אחר; כי הם נחשבים כמו דעתם לחזור שהרי הם עדיין תלמידיו. וכשהתלמידים נמצאים במקומות אחרים נחשבים גם בני לווייתם לבני מקומם.

ובזה מבוארים דברי תוספות בסוגייתנו:
"אני ראיתי את רבי שמעון שאכל - תימה לר"י דאמר בירושלמי: "רבי שמעון חזא לההוא גברא מלקט ספיחי כרוב בשביעית אמר ליה: מאי האי? אמר ליה ולאו את הוא דשרית?! אמר ליה ולאו חבראי פליגי עלי?! קרי עליה פורץ גדר ישכנו נחש, וכן הוות ליה", והשתא כיון שבעצמו היה אוכל למה היה כועס על אחרים שהיו אוכלין וסומכין על הוראתו? וי"ל דמ"מ לא היה רוצה שעמי הארץ יסמכו עליו כל זמן שלא פסקו הלכה כמותו".
כלומר שרק תלמידיו של חכם הם כבני מקומו, ולא אלו שאינם למדים בפניו.

תגובות

  1. ד שבט תשפ"ג 17:48 למה אכילת דאייתרא היא 'הסתמכות' על רבי יוחנן ולא מדובר פשוט במנהג ארץ ישראל | ישי לבנברג

    שלום הרב, למדתי את הסוגיא ויש נקודה שלא הבנתי - הרי לאורך כל הסוגיא הקודמת, הגמרא מניחה שהיתר אכילת דאייתרא הוא היתר גמור לבני ארץ ישראל. אז למה רבה בר בר חנה תולה את אכילתו בכך שראה את רבי יוחנן, ואף אסר על בנו לאכול?
  2. ו שבט תשפ"ג 18:39 רבה בר בר חנא היה בבלי | דוד כוכב

    ראה את האמור על תולדותיו של רבה בר בר חנא בביוגרפיות לתנאים ואמוראים: אמורא בדור השלישי. ממשפחת רב (סנהדרין ה' ע"א). היה יליד בבל, כמובא שריש לקיש שחה בירדן, ובא רבה בר בר חנא והושיט לו ידו, אמר לו ר"ל: "אלהא סנינא לכו" [אלוקים שונא לכם לכל בני בבל, שלא עלו בימי עזרא לא"י] (יומא ט' ע"ב). תלמידו המובהק של רבי יוחנן (ברכות מ"ד ע"א), ויותר ממאתים מאמרים מסר בשמו. כן היה תלמידו המובהק של רבי אלעזר (שבת י"ב ע"ב). כן קיבל מרבי יהושע בן לוי (ברכות כ"ד ע"ב). היה מה"נחותאי", כמובא: "כי אתא רבה בר בר חנא אכל דאייתרא" [חלק שבכפיפת הקיבה שבני א"י נוהגים בו היתר ובני בבל נוהגים בו איסור] (פסחים נ"א ע"א). ורב יהודה שאל ממנו: "מידי שמיע לך בהא, א"ל: הכי אמר רבי יוחנן" (מו"ק י"ז ע"א). רב יוסף קבל ממנו (יבמות ט"ז ע"ב), וגם רב נחמן קיבל ממנו (ב"ק ק' ע"ב). אביו רבה בר חנא היה שני בשני עם רב (סנהדרין ה' ע"א). ... בנו רב יצחק שהיה אף הוא חכם (יבמות ס"ד ע"ב), נשא לאשה את חומא בת איסי, נכדתו של רב יהודה ואחרי שרב יצחק זה מת.
  3. ו שבט תשפ"ג 22:45 לכאורה ההתייחסות לרבה בר בר חנה היא כאלה בן ארץ ישראל | ישי לבנברג

    תודה רבה! דווקא מהגמרא בפסחים (נ"א ע"א) נראה מוכח שרבה בר בר חנה היה אמורא 'ארץ ישראלי' מבחינת פסיקת ההלכה. שכן הגמרא שם שואלת איך רבב"ח אכל דאייתרא בבבל למרות ששם נוהגים לאסור, ועונה ש'דעתו לחזור' ולכן הוא נחשב כבן א"י גם בהיותו בבבל. אם כך, למה צריך את העובדה שהוא פגש את רבי יוחנן כדי להתיר לו לאכול דאייתרא?
  4. ו שבט תשפ"ג 23:55 לענין אכילת דאייתרא היה בן א"י כי ראה את ר"י | דוד כוכב

    אילו לא היה רואה את רבי יוחנן היה מחמיר באכילת דאייתרא (לפחות בבבל, או אף בא"י מאחר שהורגל בחומרא נכונה על פי דעת גדולים וחשובים), וכיון שהקל - מסבירה הגמרא איך מותר היה לו להקל כך בבבל.

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר