סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

איך נעשים קדוש? / הרב אורי גמסון

חסידות על הדף

פסחים קד ע"א


דאמר רבי יוחנן: בנן של קדושים אומר אחת, ונהגו העם לומר שלש. מאן ניהו בנן של קדושים - רבי מנחם בר סימאי.

אני אדם רגיל, נולדתי למשפחה רגילה, לא גדלתי באוירה של תורה וקדושה, אבל אני רוצה לדבוק בה', רוצה להתקרב אליו ולקדושה. יש לי סיכוי?

האדמו"ר מאיז'ביצה (מי השלוח, לקוטי הש"ס על הסוגיה) מתאר את התהליך שמוביל אדם לקדושה, על בסיס ההבדלה.

למעשה, הוא אומר, פעולת הבדלה, כל הבדלה, היא פעולה שמפרידה בין שני דברים שעל פניהם נראים אותו הדבר, ולכן אדם צריך להתבונן ולחשוב מה ההבדל ביניהם.

יום חול ושבת? למעשה שבת היא עוד יום מימות השבוע, ויש כאן עבודה רבה מצידנו שמבדילה את היום הזה, שלא יראה כמו שאר הימים, ויביא לידי ביטוי את העוצמות הרוחניות הגלומות בו.

אהבת ה' ואהבת עולם הזה? שתיהן לכאורה מבוססות על אותו הרגש, אבל צריכה להיות עבודה רבה והתבוננות עמוקה של האדם להבחין בתהום הפעורה בין שני רגשות האהבות האלו.

זו איננה עבודה קלה, משום שפעמים נדמה לאדם שדבר מסויים דווקא שייך לתחומי הקדושה, בעוד שהוא מוביל אותו לכיוון ההפוך לגמרי.

לכן, אומרת הגמרא, האדם הממוצע צריך שלש הבדלות, זה לא בא לו בקלות, והוא צריך עבודה רבה והתבוננות, פעם ועוד פעם במהותה של פעולה כזו או אחרת, או דבר כזה או אחר, בכדי להיות בטוח לאן שייך הדבר.

אבל בנן של קדושים, צריך הבדלה אחת בלבד, כי הדבקות שלו בקדושה מסייעת לו להבחין במבט אחד מה שייך לקדושה ומה לא.

הבעיה הגדולה היא, שלכאורה מתוכן הביטוי "בנן של קדושים", ניתן להבין כאלו זוהי דרגה חתומה, ואם אני לא חלק מהמשפחה, אז אין לי סיכוי.

לכן, אומר המי השלוח, מביאה הגמרא דוגמה מרבי מנחם בן סימאי, וממשיכה ואומרת שהסיבה שהוא נקרא בנן של קדושים, לא הייתה בגלל אבותיו, אלא בגלל קדושתו העצמית, שבאה לידי ביטוי בכך שהוא לא הכיר צורת מטבע.

"בנן של קדושים", פירושו בן שמבטא את דרכם של אבותיו, אבל זה לא בא באופן אוטומטי, זו עבודה רבה ועצומה, שצריכה לבוא לידי ביטוי בהנהגתו של האדם עצמו שפעולותיו מצביעות על המשפחה ממנה הוא בא.

לכן, בין אם נולדתי למשפחה כזו או אחרת, הדבר תלוי בי, האם אני עוסק בהבדלה? האם אני משקיע זמן, מאמץ, וכוח בנסיון לראות את ההבדל בין הקדושה לצד השני?

הקדושה, יותר משהיא ירושה, היא עבודה! 

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר