סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

תורה, מלאכה ומעשים טובים / רפי זברגר

פסחים קיג ע''א

 

הקדמה

יש דפים בש''ס שניתן לומר עליהם כי כולם מסר אחד גדול. על הדף שלנו ניתן לומר כי כולו מלא מסרים חשובים לחיים. דף נפלא המלא עצות טובות לחיים, אשר כל אחת מהן יכולה להוות בסיס למאמר בפני עצמו.
נתמקד בעצה אחת, אשר לעניות דעתנו מהווה מסר מרכזי בחיו של אדם מאמין.
 

הנושא

אמר רב פפא: אי לא דרמאי שכרא לא איעתרי. איכא דאמרי, אמר רב חסדא: אי לא דרמאי שכרא לא איעתרי.
רב פפא (ויש אומרים רב חסדא) היה עשיר מאוד, והסביר כי עושרו הגיע ממקצועו אשר עסק בהכנת שיכר ומכירתו.
מאי סודנא? אמר רב חסדא: סוד נאה, וגמילות חסדים,
למלאכה זו קראו ''סודנא'', ומנסה הגמרא להבין את שורשה של מילה זו. רב חסדא מסביר כי המילה מורכבת משתי מילים: סוד נאה. כלומר, יש סוד במלאכה זו אשר מכניסה לעוסק בה ממון רב.
בתשובת רב חסדא יש חלק שני, אשר לכאורה מהווה ''תוספת'' לתשובה: וגמילות חסדים. כלומר, ניתן לעוסק במלאכה זו להרבות בגמילות חסדים.
רשב''ם על אתר מסביר: יכול לתת הימנה לעניים לעשות מהן צדקה וחסד שהרי אין בה קרן גדול:
כלומר, מלאכה זו אין בה הוצאות גדולות (אין בה קרן גדול) ולעומת זאת, יש הכנסות טובות, כך שהיא מאפשרת להרבות בזכותה בצדקה וחסד לעניים.
ניתן לומר כי ''הסוד הגדול'' של עיסוק זה הוא שהוא מלאכה המכניסה שכר יפה לעוסקים בה, ובנוסף היא גם יכולה לגרום לעשיית צדקה וחסד. אך אולי אפשר לומר, כי עשיית הצדקה והחסד הם ''הסוד הגדול'' של מלאכה זו. ודווקא ניתוב של הכסף לדברים טובים כמו צדקה וחסד, הם הסוד הגדול שמביא לעוסק במלאכה זו את העושר הגדול, בבחינת עַשֵּׂר תְּעַשֵּׂר – עשר בשביל שתתעשר. כלומר, עשיית החסד ומתן הצדקה היא הגורמת לאדם זה להתעשר.
לפי זה, מקצוע של הכנת שיכר ומכירתו, אינו אלא דוגמא לעיסוק בו ישנה הכנסה טובה, אשר יכולה לסייע לאדם גם בעולם הזה (משכורת טובה) וגם בעולם הבא (גמילות חסד וצדקה).
מקשה התוספות על גמרתנו:
ובשילהי אלו עוברין (מ''ט.) קאמר רב פפא: אי לאו דנסיבי כהנתא לא איעתרי.
כיצד ייתכן כי הגמרא מצטטת את רב פפא האומר כי עיסוק בשיכר הוא הגורם לעושרו, והרי למדנו לעיל (מ"ט.) כי רב פפא אומר כי נישואיו לבת כהן יצרו את ההזדמנות לעושרו? תמהים התוספות ומנסים להבין מהו הגורם האמיתי לעושרו של רב פפא.
יש לומר דהא והא גרמא ליה.
התוספות מתרצים כי שני הדברים גם יחד גרמו לעושרו. גם החיבור לקדושה הקיימת במשפחות כהונה, על ידי נישואין לבת כהן, וגם העיסוק במלאכת שיכר, שהיא מלאכה ''מכניסה היטב'', אך גם מהווה קרקע פוריה לעשיית חסדים ומתן צדקה לעניים.
 

מהו המסר

למדנו היום כיצד יש לאדם לכלכל את צעדיו בעולמו. מצד אחד, ימצא מלאכה שאין בה הוצאות רבות, אך מכניסה לא מעט, וכך יוכל לנתב את כספו למצוות ומעשים טובים, כמו גמילות חסד וצדקה. מצד שני, יהיה מחובר לעולמות קודש, של תורה ועשייה בקדושה, על ידי חיבור למשפחות כהונה ותורה.
כך ישלב את דרכו בחיים, בתורה, במלאכה ובמעשים טובים.


לע''נ אבי מורי: ר' שמואל ב''ר יוסף , אמי מורתי: שולמית ב''ר יעקב, וחמי: ר' משה ב''ר ישראל פישל ז''ל
תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר