סקר
איזו "בבא" הכי קשה?






 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו 


נפישי גמלי סבי דטעיני משכי דהוגני – גמל 

 

"וכבר היו משה ואהרן מהלכין בדרך ונדב ואביהוא מהלכין אחריהן, וכל ישראל אחריהן. אמר לו נדב לאביהוא: אימתי ימותו שני זקנים הללו ואני ואתה ננהיג את הדור? אמר להן הקדוש ברוך הוא: הנראה מי קובר את מי. אמר רב פפא: היינו דאמרי אינשי, נפישי גמלי סבי דטעיני משכי דהוגני" (סנהדרין נב ע"א).

 

שם עברי: גמל   שם באנגלית: Arabian camel Dromedary   שם מדעי: Camelus dromedarius

שם נרדף במקורות: בכרה, נאקה (נקבות), הוגני (בכר).


נושא מרכזי: מדוע נבחרו הגמלים כדי להדגים את אריכות ימי הזקנים?

 

לנושאים נוספים העוסקים בגמל - לחץ כאן.


רב פפא השתמש בביטוי שנועד להדגים שלא תמיד הצעירים יראו במות הזקנים. מפרש רש"י: "נפישי גמלי סבי דטעיני משכי דהוגני - הרבה גמלים זקנים שטעונים עורות גמלים יונקין שמתו, בכרי מדין ועיפה (ישעיה ס) ומתרגמינן הוגני, בכרה קלה (ירמיה ב) היינו גמלא נערה ויונקה, שהיא קלה, ועסקיה רעים מחמת שלא הורגלה לטעון משאוי". בעל החיים שנבחר על מנת להדגים את העקרון הוא דווקא הגמל, אולי, משום שעור הגמל היה בשימוש נרחב בעבר כפי שהוא היום. מבין כל התוצרים החשובים שניתן להפיק מהגמל רק העור מתקבל לאחר מות בעליו. חלב וצמר ניתנים לניצול בעוד הגמל חי.

עור הגמל (באנגלית הוא נקרא Hide) איכותי מאד. לפי צורת העיבוד הוא יכול להיות קשה או רך ונחשב לחזק יותר מאשר עור הבקר. הוא מתקיים במשך תקופות ארוכות מאד ובעל עמידות מעולה ללחצים מכניים מסוגים שונים. הוא עמיד למתיחה, לחיצה וגזירה מבלי לאבד את מבנהו הקבוע. ניתן למתוח את עור הגמל פי 5 מאשר אורכו המקורי. הוא רב גווני מאד בתכונותיו המכשירות אותו לשימושים רבים. בגלל צורת הדבשת עור הגמל נחתך לשתי יריעות לא סימטריות (שני צדדים) ששטחן הממוצע כ – 4 מ"ר לכל צד.

יריעות גדולות משמשות בחברות מסורתיות במרכז אסיה לבניית אוהלים. היום בונים אוהלים מסוג זה הנקראים "יורטה" גם כאטרקציה תיירותית בכפרי נופש בארץ ובעולם. ממקטעים קטנים יותר (עורות של גמלים צעירים) הכינו בעבר נאדות למים ונוזלים אחרים. היום מכינים מעורות גמלים בגדי עור, ריפוד, נעליים ותיקים אופנתיים. המבנה המגורגר של העור המעובד, הנובע ממבנה זקיקי(1) השערות והצמר, מעניק לו מראה המבוקש על ידי צרכני מוצרי האופנה.

 



(1) זקיקים - הבלוטות מהן גדלה השערה.

 

לעיון נוסף: 


"הרקע הביולוגי של כמה מהפתגמים העממיים המובאים בתלמוד". לקריאה הקש/י כאן.

 


א. המחבר ישלח בשמחה הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל. 


 

כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   



 

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר