סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו 


עיקורי קטניות מהיות רעות – קטנית 

 

"תנו רבנן: מעונן ... רבי עקיבא אומר, זה המחשב עתים ושעות ואומר, היום יפה לצאת, למחר יפה ליקח, לימודי ערבי שביעיות חיטין יפות, עיקורי קטניות מהיות רעות. תנו רבנן: מנחש זה האומר פתו נפלה מפיו, מקלו נפלה מידו, בנו קורא לו מאחריו, עורב קורא לו, צבי הפסיקו בדרך, נחש מימינו ושועל משמאלו" (סנהדרין, סה ע"ב).


שם עברי: קטנית   שם באנגלית: Legume   שם מדעי: Fabaceae


נושא מרכזי: מדוע העצה לעקור קטניות איננה מועילה?

הגמרא מונה עצות שהן בגדר איסור מעונן משום שאין להן אחיזה במציאות. אחת מעצות אלו היא "עיקורי קטניות מהיות רעות". על פי פירוש רש"י: "... העוקר קטנית ואינו קוצרן שוב אינן מתליעות ואין מרקיבות". המעונן מייעץ לעקור את הקטניות ולא לקצרן משום שבאופן זה אין סכנה שיעלו תולעים או ירקבו.

השאלה שיש לשאול האם אין אמת בעצה זו? האם לא ייתכן ועקירת הקטניות תועיל למנוע ריקבון או אכילה על ידי מזיקים? על מנת לקבל תשובה לשאלה זו ובעיקר על מנת להבין את ההבדל בין עקירה לקצירה נפנה לקטנית שבה מקובלת עקירה בלבד ולא קצירה.

הגידול שבו נפתח הוא אגוזי האדמה (בוטנים) הנכללים בקטניות. המיוחד בבוטנים הוא שתרמילי הפרי מתפתחים בתוך האדמה ולכן יש לעקור את כל השיח ואיתו גם נשלפים הפירות. אין שום אפשרות לקצור משום שאז היבול יישאר טמון באדמה. על מנת להבטיח שאכן הפרי יישלף מהקרקע חייבים לבצע את העקירה (היום היא מתבצעת באופן ממוכן) לפני התייבשות מוחלטת של השיח משום שלאחר התייבשותו הפירות ניתקים בעת העקירה ונותרים בקרקע. קביעת תאריך העקירה חייבת להתחשב בשני גורמים סותרים: מצד אחד עקירה מוקדמת מדי עלולה לגרום לכמות יבול נמוכה ולחה מדי ומאידך גיסא איחור עלול להותיר בקרקע חלק גדול מהתרמילים. לאחר עקירת השיחים הם נשארים בשדה עד להתייבשותם כדי למנוע ריקבון. גם בפעולה זו קיימים שיקולים סותרים משום שייבוש יתר מפחית את משקל הבוטנים ואת התמורה המתקבלת מהם.

הקטניות בתקופת חז"ל כמובן לא כללו את הבוטנים שמוצאם מדרום אמריקה. המינים שנכללו בין הקטניות בתקופה ההיא היו למשל עדשים, חמצה, אפונה תלתן ופול. בכל מינים אלו הפרי מתפתח מעל פני האדמה וא"כ לא היה צורך לעקור את השיח על מנת לייבשו ולמנוע בכך ריקבון. במינים אלו העצה של המעוננים לעקור במקום לקצור הייתה עצת סרק חסרת ערך ממשי.

 

    
שדה בוטנים – שיחים לאחר העקירה   שיח בוטנים בעת הייבוש – המכונה העוקרת הופכת את השיחים על מנת שהתרמילים יהיו חשופים לשמש

  

 


תודה לאיתמר מנדל מהיישוב כרמל על המידע החקלאי.

 
 

א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.

 


כתב: ד"ר משה רענן    © כל הזכויות שמורות

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.

 

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר