סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

ויש אומרים: אף אגוזים, ויש אומרים: אף קשואים – אגוז המלך 
 

"עשרה דברים מחזירין את החולה לחליו, וחליו קשה, אלו הן: האוכל בשר שור, בשר שמן, בשר צלי, בשר צפרים, וביצה צלויה, ותגלחת, ושחלים, והחלב, והגבינה, והמרחץ, ויש אומרים: אף אגוזים, ויש אומרים: אף קשואים" (ברכות, נז ע"ב). 


שם עברי:  אגוז המלך   שם באנגלית:  Common Walnut, Persian Walnut   שם מדעי:  Juglans regia      

שם נרדף במקורות: אמגוזא, אגוזא   שמות בשפות אחרות: ערבית - גאוז


נושא מרכזי: מעמדם הרפואי של האגוזים

 

לריכוז המאמרים וקישוריות שנכתבו על אגוז המלך לחץ כאן.

 

אגוזי המלך נחשבים כמזוֹן-על (superfood) כלומר מזון הנחשב בעל ערך תזונתי ובריאותי גבוה במיוחד. הוכח שלמיצויים של אגוזים יש השפעה נוגדת סוגי סרטן שונים(1). חלקים שונים של האגוז שימשו לא רק ברפואה העממית אלא גם בתעשית התרופות והקוסמטיקה המודרנית. עלי האגוז עשירים בתרכובות נוגדות חימצון דוגמת חומצות פנוליות, פלבנואידים ו - naphthoquinones גוף האדם מנזקי חימצון ה – D.N.A וכמה מחלות כמו מחלות קרדיווסקולריות וסרטן. השכבה הדקה החומה המכסה את הגרעין מכילה ריכוז גבוה של תרכובות פנוליות המגינות עליו מהתקפות מיקרוביאליות(2). קליפת השורש של האגוז מכילה naphthoquinones למשל juglone  ו – bisjuglone. הוכח של - bisjuglon מונע גידולים ממאירים בעור עכברים. יתר על כן, חלקים שונים של האגוז כזרעים, הקליפה הירוקה של הפרי, פרחים זכריים, עלים ושורשים מגלים קשת רחבה של פעילויות פרמקולוגיות למשל אנטי-מיקרוביאליות, הרחקת טפילים, טיפול בנגעי עור שונים והרגעת התכווצויות מעיים. מחיצות פרי האגוז שימשו ברפואה העממית המסורתית באירן לטיפול בחולי סכרת.

לאור היתרונות הרבים של האגוזים תמוהה שיטת ה"יש אומרים" הסבורים שגם הם מחזירים את החולה לחוליו. ייתכן ומקור המחשבה הוא במסורת עתיקה האומרת שצל עץ האגוז גורם לכאב ראש ותחושת חוסר נוחות לאנשים הישנים תחתיו. פליניוס הרומאי כתב: "העץ צפוף וגורם לכאב ראש לאדם ונזקים לכל הצמחים הנשתלים לידו". בבסיס טענות אלו עומד ידע אינטואיטיבי לגבי התכונות האללופטיות של האגוז שהוכחו על ידי מחקרים מאוחרים(3). התרכובת juglones נאגרת בתוך הרקמות ובעיקר בשורשים. תרכובת זו מונעת את התפתחות צמחים אחרים ליד העץ ומקטינה בכך את התחרות. המינים המושפעים על ידי juglones מגלים סימפטומים הדומים להשפעת יובש למרות שהם הושקו בכמויות מתאימות של מים. מינים מסויימים רגישים יותר לתרכובת למשל עגבניות, תפוחי אדמה ואספסת תרבותית. juglones מופרש על ידי כל מיני האגוזים אך כמותו באגוז השחור גדולה ביותר.

הסבר אפשרי אחר הוא שהעלים והקליפות הירוקות של הפירות מכילים כמות גדולה של טאנינים היכולה לגרום להרעלה לאנשים בעלי קיבה רגישה. התסמינים של הרעלת אגוזים הם הקאות, כאבי ראש ובטן. תכולת הטאנין באגוז עלולה לגרום לבעיות במערכת העיכול של האדם והרעלה קשה בבעלי חיים ובמיוחד דגים שעלי אגוז גורמים להם למוות. בנוסף לכך, השמן האצור באגוזים מתעפש במגע עם האוויר והופך לרעיל. השימוש בעלים ובקליפה הירוקה למטרות רפואיות עלול להתנגש בתרופות מסויימות לכן אין לבצע אותו ללא בקרה רפואית.
 


אגוז המלך - זרע          צילם:  Fir0002/Flagstaffotos

 

       
 אגוז המלך          צילמה:  תהילה רענן   התקלפות הקליפה הירוקה       צילם:  Böhringer Friedrich

 
 


 

 

מקורות עיקריים:

Ravanbakhsh, A. et al. 2016, 'Acute and Subchronic Toxicity Study of the Median Septum of Juglans regia in Wistar Rats'. Adv Pharm Bull. 6(4): 541–549.

 

 

א. המחבר ישלח בשמחה הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל. 

 

כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר