סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

גליון "עלים לתרופה"
המו"ל: מכון "אור הצפון" דחסידי בעלזא - אנטווערפן, בלגיה
גליון א'רצ"ה מדור "עלי הדף"
מסכת מגילה
דף ב ע"ב - ג ע"א

 

"שכחום וחזרו ויסדום" - על פי דברי נביאות או על פי פלפולם של הנביאים


אמר רבי ירמיה ואיתימא רבי חייא בר אבא, מנצפ"ך צופים אמרום. ותסברא, והכתיב (ויקרא כז, לד) 'אלה המצות', שאין נביא רשאי לחדש דבר מעתה, ועוד, האמר רב חסדא מ"ם וסמ"ך שבלוחות בנס היו עומדין וכו'... אלא שכחום וחזרו ויסדום (ב, ב - ג, א). משמעות הדברים היא, שבענין שכבר נאמר בתורה מסיני, אלא שנשכח מכלל ישראל, אזי כשהנביאים משיגים את הדבר בנבואתם אין הדבר נחשב בכלל האיסור של "אלה המצות - שאין נביא עתיד לחדש דבר מעתה", ולכן שפיר אמרו 'מנצפ"ך צופים אמרום', כי 'שכחום וחזרו ויסדום'.

ואמנם מפרשים רבים הביאו סתירה לכך, מהא דאמרו במס' תמורה (טז, א): "אמר רב יהודה אמר שמואל, שלשת אלפים הלכות נשתכחו בימי אבלו של משה, אמרו לו ליהושע שאל (- מן השמים), אמר להו, 'לא בשמים היא', אמרו לו לשמואל שאל, אמר להם, 'אלה המצות שאין הנביא רשאי לחדש דבר מעתה', אמר ר' יצחק נפחא, אף חטאת שמתו בעליה נשתכחה בימי אבלו של משה, אמרו לפנחס שאל, אמר ליה, 'לא בשמים היא', א"ל לאלעזר שאל, אמר להם, 'אלה המצות שאין נביא רשאי לחדש דבר מעתה' וכו'. במתניתין תנא, אלף ושבע מאות קלין וחמורין וגזירות שוות ודקדוקי סופרים נשתכחו בימי אבלו של משה, אמר רבי אבהו, אעפ"כ החזירן עתניאל בן קנז מתוך פלפולו...". הרי נמצא מפורש, שגם בדברים שכבר נאמר לבני ישראל, אלא, שברבות העתים נשכחו מהם, אסור לנביא לחדשם על פי נבואתו, ואם כן תמוה תירוץ הגמרא שלפנינו: "שכחום וחזרו ויסדום".

ותחילה נביא את תירוצו של הגאון החיד"א זצ"ל ב'פתח עינים', וז"ל: "ולא קשה מידי, דהכא (-בסוגייתנו לענין מנצפ"ך) הכוונה דרוב המון ישראל שכחו, אך קצת גדולים ודאי היו יודעים, והם החזירום לישראל כמו שהיו יודעים... ולא דמי להתם אשר שכחום לגמרי...". ולפי דבריו מבואר, שהנביאים החזירו את אותיות מנצפ"ך מתוך זכרונם ולא מתוך נבואתם, וכמבואר במס' תמורה, שגם דבר הנשכח אסור להחזיר על פי נביא.

גם ה'פני יהושע' (בסוגיין) נקט שהעיקר הוא כמבואר במס' תמורה, ומתרץ את סוגייתנו באופן שונה, וז"ל: "הא דאמרינן בתמורה באותן הלכות שנשתכחו בימי אבלו של משה שאמרו לכמה נביאים וזקנים שאלו והשיבו להם אלה המצות שאין הנביא רשאי לחדש בהם דבר מעתה, אלמא דאפילו בדבר השכוח אפילו הכי שייך אלה המצות שאין הנביא רשאי לחדש... ובכהאי גונא מקשה הכא למאי דקא סלקא דעתך מעיקרא דמנצפ"ך צופים אמרוה, היינו שאותן הצופים אמרו כן בנבואה מפי הגבורה, משום הכי מקשה 'והכתיב אלה המצות', ואהא משני שפיר 'שכחום וחזרו ויסדום', פירוש מה שיסדום, היינו שהביאו ראיות לדבריהם... והעידו הצופים על דבר זה, והביאו גם כן ראיות לדבריהם, דלאו עלייהו דידהו קא סמכינן, אלא על אותן הראיות שהביאו לדבריהם, ובכהאי גונא אשכחן בתמורה באותן הלכות גופייהו שנשתכחו שחזר עתניאל בן קנז והחזירן בפלפולו, כן נראה לי".

העולה מדברי ה'פני יהושע', שאכן נשכחו הדברים לגמרי, והנביאים השיגום בנביאותם, ובנוסף לכך, גם הביאו הוכחת לדברי הנביאות שלהם מן התורה שכבר היתה לפנינו, וזהו שאמרו: "ויסדום", היינו, שלא סמכו על רוח קדשם, אלא, שהביאו הוכחות לדבריהם בפלפולה של תורה, ומעתה כבר לא היה הדבר נחשב כמי שחידשו דבר, ודומה הדבר לאותן ההלכות שהחזיר עתניאל בן קנז בפלפולו, כי במה שחכמי התורה מחדשים את ההלכות על פי התורה שכבר ניתנה לנו, בוודאי שאינו נכלל בכלל 'שאין הנביא רשאי לחדש דבר'.

אולם בכמה מקורות מצינו שמה שאמרו: "וחזרו ויסדום", היינו, שיסדום על פי הדיבור, ובספר 'ערוך לנר' על מס' סוכה (מד, א) ציין לכך את דברי רש"י על אמרם ז"ל לענין מצות ערבה, כלפי מה שאמר רבי יוחנן: "ערבה יסוד נביאים הוא", ועל כך אמרו: "שכחום וחזרו ויסדום", וכתב רש"י: "וחזרו נביאים אחרונים, ויסדום על פי הדבור", ומבואר מכך, שדברים הנשכחים והדברים חוזרים ונאמרים בנבואה, אינם נכללים בכלל 'שאין נביא רשאי לחדש דבר מעתה', וכלפי הקושיא ממס' תמורה מצינו כמה תירוצים בדבר.

בשו"ת 'חוות יאיר' (סי' קצב) כתב: "ויש לומר, דודאי פרטי הדין או ענין מה שנשכח, והוחזר על ידי חריפות או פלפול ומדות, שהתורה נדרשת או שנגלה מן השמים בנבואה או ברוח הקודש ודאי אפשר... מה שאין כן בהלכה פסוקה שנשתכחה שישאל נביא בדבר ה' אינו רשאי... ואם כן נצרך לומר במנצפ"ך, מאחר שלא שאלו הנביאים בדבר ה', רק שנגלה להם מן השמים אינו בכלל 'אלה המצות שאין נביא רשאי לחדש דבר'". תוכן דבריו הוא, כי יסוד האיסור הוא, שאין לנביא לשאול בשמים על דברי תורה חדשים או שנשכחו, ומשא"כ כשהודיעו לו משמים על אותו דבר שבתורה שנשכח, שפיר יש לקבלו ולנהוג על פי דברי הנביא, ובכן שפיר אמרו אחרי שכבר קבלו הנביא: "שכחום וחזרו ויסדום" (עי' 'ערוך לנר' שם).

כמה אחרונים (ראה 'עיון יעקב' כאן; 'עץ החיים' פרשת ראה קט, ד; הגהות 'מצפה איתן' סוכה שם ועוד) יישבו בזה, שלענין מנצפ"ך לא שכחו לגמרי האותיות מנצפ"ך, אלא, ששכחו איזה בתחילת התיבה ואיזה בסוף, ובכהאי גונא כאשר הדבר נאמר מפי נביא, אין זה נחשב כמי שחידש הנביא דבר בתורה, מה שאין כן אחרי פטירת משה רבינו שכחו הלכות שונות לגמרי, והוצרך לחדש את כללות ההלכות, ובכה"ג אסור לשמוע מפי נביא.

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר