סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

ויצאו העם לשדה והביאו להם כמהין ופטריות – פטריות

 

"... יהי רצון מלפניך שיפסקו הגשמים ויהא ריוח בעולם. מיד נשבה הרוח ונתפזרו העבים, וזרחה החמה, ויצאו העם לשדה והביאו להם כמהין ופטריות. שלח לו שמעון בן שטח: אלמלא חוני אתה גוזרני עליך נידוי. שאילו שנים כשני אליהו שמפתחות גשמים בידו של אליהו לא נמצא שם שמים מתחלל על ידך? אבל מה אעשה לך שאתה מתחטא לפני המקום ועושה לך רצונך, כבן שמתחטא על אביו ועושה לו רצונו" (תענית, כג ע"א).


שם עברי: פטריות    שם באנגלית:  Fungus  שם מדעי: Fungi
שם נרדף במקורות: פטרא  

שם עברי: כמהה    שם באנגלית:  Truffle  שם מדעי: Tuber
שם נרדף במקורות: ארדיליא, ארדא


נושא מרכזי: "פטריות לאחר הגשם"
 

פטריות - לרשימת נושאים נוספים וקישוריות הקש/י כאן.

 

בספור המובא בסוגייתנו המתאר את תפילתו של חוני המעגל לגשמים משולב מרכיב המזכיר את הביטוי המוכר "כפטריות לאחר הגשם". לאחר שירד הגשם והתפזרו העננים "יצאו העם לשדה והביאו להם כמהין ופטריות". ביטוי זה משמש לתאר הופעה של פריטים רבים במהירות או בפתאומיות. כל אוספי הפטריות מודעים לתופעה שבסמוך לפרק גשם ניתן לצאת ל"ציד שקט"(1). תופעה זו "כיכבה" גם בדו-שיח בין רבן גמליאל ותלמידו הספקן: "ותו יתיב רבן גמליאל וקא דריש: עתידה ארץ ישראל שתוציא גלוסקאות וכלי מילת, שנאמר יהי פסת בר בארץ. ליגלג עליו אותו תלמיד, ואמר: אין כל חדש תחת השמש! אמר ליה: בא ואראך דוגמתן בעולם הזה, נפק אחוי ליה כמיהין ופטריות ואכלי, מילת - נברא בר קורא" (שבת, ל ע"ב). מפרש רש"י: "כמהין ופטריות - שיוצאין כמות שהן בלילה אחד, ורחבין ועגולין כגלוסקאות".

הפטרייה הנפוצה אורנייה הגדלה בדרך כלל ביערות אורנים מופיעה לאחר פרק הגשם הראשון. סדר הופעת המינים השונים קבוע והדרגתי בהתאמה למספר פרקי הגשם. הפיסיולוגיה של הפטריות הגושיות (boletus) גורמת לכך שלאחר גשם ובמיוחד כאשר השמש זורחת הן גדלות במהירות רבה. פטריות אלו הן אחד מהמינים שקצב גדילתם המהיר ביותר באקלים הממוזג.

למעשה כאשר בוחנים את קצב התפתחות הפטריות צריך להבחין בין החלק הנמצא מתחת לפני האדמה והחלק שמעליה. החלק התת קרקעי התפטיר (mycelium) גדל באופן רצוף ובקצב קבוע פחות או יותר. הוא כמעט ואינו מושפע מתנאי מזג האוויר. לעומת זאת קצב הגידול של החלק העל קרקעי, גופי הפרי (הכובע)(2) תלוי במידה רבה בתנאי סביבה שונים. הוא תלוי בטמפרטורה, לחות האוויר, עושר הקרקע בחומרי הזנה, לחות הקרקע ועוד. לכן קשה לדבר באופן חד משמעי על קצב גידול פטריות גושיות. גופי הפרי גדלים באופן מהיר כתוצאה מהתנפחות תאיהם בעקבות החדרת מים מהירה. לתהליך זה נדרשת רק מעט אנרגיה ופטרייה יכולה להגדיל את גודלה במהירות שבה ניתן לשאוב מים לתאיה (3).

בהיעדר גשם אך בתנאי לחות קרקע מספיקים ההתפתחות יכולה להימשך בין 7-12 יום. לאחר פרק גשם הפטריות גדלות בשיעור הגדול פי 3-5 מאשר בתנאים רגילים. הן יכולות להופיע תוך 2-3 ימים לאחר הגשם אך מומלץ לאסוף אותן רק 5-7 ימים לאחר הגשם על מנת לאפשר לגופי הרבייה (הכובע) להגיע לגודלם המקסימלי. הופעת הפטריות איננה תלויה רק במים אלא גם בטמפרטורה של הקרקע ולכן כמעט ולא נמצא אותן במקומות חשוכים. כאשר השמש זורחת מהירות הגדילה מואצת והיא בקצב של 1.5-3 ס"מ ליום והמינים הראשונים מבצבצים מעל פני הקרקע כבר ביום השלישי ומגיעים לגודלם המקסימלי ביום החמישי. במזג אוויר סגרירי קצב הגידול של הפטריות הגושיות קטן משום שהקרקע מתקררת. הפטריות הראשונות מבצבצות 4-5 ימים לאחר הגשם ומגיעות למלוא גודלן לאחר 7-8 ימים.

 

    
תמונה 1.     אורנייה       צילם: Holger Krisp    תמונה 2. אודה למי שיגדיר את מין הפטריה

  


(1) איסוף פטריות נקרא "ציד שקט" משום שהוא מאפשר איסוף מזון חלבוני אך אינו כולל הרג בעלי חיים.
(2) הוא המבנה הבולט והמוכר של הפטריות וקיים רק בחלק קטן יחסית ממיני הפטריות. הוא מהווה חלק מהגוף הפורה שלהם, אשר מפריש נבגים ועליו מתבצעת הרבייה.
(3) במאמר הבא מתוארים מנגנוני קליטת מים בפטריות: Herman, K.C. and Bleichrodt, R., 2022. 'Go with the flow: mechanisms driving water transport during vegetative growth and fruiting'. Fungal Biology Reviews, 41 pp: 10-23.

 

לעיון נוסף:

א. דנין, "סיפורי צמחים – מה נאכל היום"  חומר רב על הכמהין ועל פונדקאיהם.
ד. לוינסון, "פטריות טועות ביער? האם בעקבות שינויי האקלים?".




א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.



כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר