סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

דיוק וחידוש ברש"י

מסכת יבמות דף ט

 

עמוד ב

רש"י ד"ה והאמר רב יהודה אמר רב. ... כגון רחל ולאה שתי אחיות ונפלו לפני לוי ויהודה ....כגון נחשון שנשא ב' נשים וילדו לו ב' בנות ומת נחשון ונישאו ב' נשיו לראובן ושמעון וב' בנותיו ללוי ויהודה ומתה .... כגון ראובן ולוי בני יעקב מרחל היו ולה בת מנחשון וכן שמעון ויהודה בני יעקב מבלהה וגם לה היה בת מנחשון ונשא לוי בת בלהה מנחשון ויהודה נשא בת רחל מנחשון והן שתי אחיות .... כגון כלב שנשא שתי נשים חלאה ונערה (דה''א ד) וילדו לו שתי בנות ומת ונשא יחצאל ....כגון יעקב שנשא בלהה ולה נפתלי מאיש אחר והוליד ממנה ראובן ולוי ועוד נשא זלפה ולה יששכר מאיש אחר וילדה ליעקב שמעון ויהודה ... [כגון] נפתלי שהיו לו שתי נשים עדה וצלה וילדה לו עדה את דינה וצלה ילדה את נעמה ...:

המהרש"ל בחכמת שלמה גרס ברש"י במקום "חלאה ונערה" - מחלה ונועה וכן מובא בגליון מסורת הש"ס, ולפלא שהחליף הגירסא, כי רש"י כיוון בדוגמא הזאת כלב שנשא שתי נשים חלאה ונערה, לפסוק בדברי הימים א (ד פ' ה) וּלְאַשְׁחוּר אֲבִי תְקוֹעַ הָיוּ שְׁתֵּי נָשִׁים חֶלְאָה וְנַעֲרָה: ולדרשה שנדרש במסכת סוטה (דף יב ע"א) נאמר בגמרא - ולאשחור אבי תקוע היו שתי נשים חלאה ונערה אשחור זה כלב ולמה נקרא שמו אשחור שהושחרו פניו בתעניות אבי שנעשה לה כאב תקוע שתקע את לבו לאביו שבשמים היו שתי נשים נעשה מרים כשתי נשים חלאה ונערה לא חלאה ונערה הואי אלא בתחילה חלאה ולבסוף נערה {דברי הימים א ד-ז} ובני חלאה צרת וצהר ואתנן צרת שנעשית צרה לחברותיה צהר שהיו פניה דומין כצהרים אתנן שכל הרואה אותה מוליך אתנן לאשתו ע"כ, וחביבות דרשה זו ולימוד זה הביאו לרש"י לבחור בשמות אלו.

גם בבחירת שאר השמות כדוגמאות נקט רש"י בשמות ידועים ומפורסמים כאחים ואחיות וצרות ודומיהם, שבטי ישראל, בלהה וזלפה אחיות וצרות, נחשון הוא גם מפורסם ממטה יהודה שקפץ ראשון בקרי"ס (וכן קשה זיווגן), עדה וצלה, נשות למך - צרות, דינה מפורסמת בעניני נישואין וכן נעמה בהקשר עדה וצילה, היא אחות תובל קין וגם אשת נח, נעמה נוספת ידועה היא נעמה העמונית אשת שלמה המלך, כולם שמות ידועים ומפורסמים, ויוצא דופן הוא השם "יחצאל" (בן נפתלי) שאמנם נכתב בסמיכות לאזכרת השם נפתלי, ומדוע רש"י בחר דווקא בשם לא שגרתי זה ובשם נפתלי, יכול היה באותו עניין לכתוב גם את חושים ודן אביו,

שוב נמצא שרש"י משתמש בצמד שמות אלו נפתלי ויחצאל במסכת גיטין פז: ד"ה עד אחד עברי ועד אחד יוני ועד אחד עברי ועד א' יוני באים מתחת זה לתחת זה. עד עברי ועד יוני באים מתחת גט הימין לתחת גט השמאל ועד עברי ועד יוני עוד תחתיהן באין מתחת השמאל לתחת גט הימין כגון שהיוני הראשון חתם תחת השמאלי יוסף בסוף שיטה וחזר וחתם בן שמעון בראש שיטה שניה תחת הימיני נמצא שמו תחת הימיני דהכי מיפרשה חתימה דידהו בנו של יוסף שמעון נמצא שמתחת גט הימין בא לתחת גט השמאל שם אביו על השמאל ושמו על הימין והעברי השני חתם שמו תחת גט השמאלי בסוף שיטה ושם אביו תחת הימיני בראש שיטה שתחתיה [שלא כדרכו] נמצא בא מתחת גט שני לתחת גט ראשון והיוני השני חתם תחתיו כדרכו בשיטה אחת יחצאל בן תחת הראשון ונפתלי תחת השני נמצא שמו חתום על השני:

נחלקו המדרשים במהות השם יחצאל ובאפיון שבט נפתלי,

הועתק מתוך תורה שלמה של רמ"מ כשר זצ"ל

 

 

 


ובבעל הטורים (מתוך טור הארוך)

 

 




על כן אפשר לומר דרש"י בחר את השם יחצאל להורות הכרעה כמדרשים שהוא שם טוב, כי הרי אם היה משמעותו רעה לא היה בוחר דווקא שם זה, ולגבי גיטין בחר רש"י בשם יחצאל הרי מורה על חציצה ופירוד כמוהו כגט כריתות, וכאן ביבמות בחר גם בנפתלי כי הרי מדובר כאן בענייני ייבום שהזכרים מתים ונשארים הנשים לייבום, ובכך מכריע גם כן רש"י כמדרש וכבעל הטורים שבשבט נפתלי היה יותר נשים. 

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר