סקר
האם יש עניין ללמוד את השמטות הצנזורה? (סנהדרין מג.)






 

דכא או דכה?

הרב דב קדרון

יבמות עה ע"ב

  

אדם שהוא פצוע דכא אסור לבוא בקהל.

במילה הזו יש הבדל בין ספרי התורה האשכנזים, שם כותבים "דכא", לבין ספרי התורה הספרדים, שם כותבים "דכה".

מחלוקת זו כבר נמשכת לאורך מאות ואף אלפי שנים. בזמן הראשונים הרד"ק כתב שצריך להיות "דכא", לעומת הרמ"ה שכתב שצריך להיות "דכה". בעל שו"ת שאלת דוד (יד דוד סימן א) כתב שכבר נחלקו בזה התלמוד הבבלי והירושלמי, והדבר תלוי בשאלה האם דכא הוא מלשון שפלות ונמיכות, כמו "דכא ושפל רוח", וכך סבור התלמוד הירושלמי, או מלשון נידוך, כמו "דכו במדוכה", וכך סבור התלמוד הבבלי.

הרב עובדיה יוסף זצ"ל פסק באופן עקרוני שהשינוי בצורת האותיות בין ספרי התורה של האשכנזים לספרדים אינו פוסל כלל, וכל בני העדות השונות רשאים לעלות ולקרות בספרי התורה, בין של האשכנזים בין של הספרדים, ולאחר מכן הוא נשאל (שו"ת יביע אומר חלק ח - יורה דעה סימן כה) האם גם שינוי זה, בין "דכא" ל"דכה" בין ספרי התורה אינו פוסל והאם רשאים הספרדים לעלות ולקרות בספר התורה של האשכנזים?

בתשובתו הוא מביא פוסקים רבים הסבורים שלכתחילה צריך לכתוב "דכה", ועם זאת כותבים שבדיעבד אם נכתב "דכא" הספר כשר, וחלקם אף סבורים שאין עדיפות לאפשרות אחת על פני השניה, והסופר רשאי לבחור בגרסה כפי ראות עיניו, ומסקנתו היא "שמותר לספרדי לעלות לס"ת של האשכנזים, אפילו אם הוא יודע שכתוב בו פצוע דכא באלף".

תגובות

  1. כו אב תשפ"ג 10:36 לפי דעתי פצוע דכא | אנונימי

    א) האדמו"ר הרי"צ הרב"י השישי של חסידות חב"ד ראה בספר תורה שהמהר"ם מרוטנבורג כתב בהעתקה מספר התורה שמשה רבנו ע"ה כתב (הספר תורה הראשון שנכתב בעולם+הוא נכתב בדיוק לפי מה שה' אמר) שכתוב פצוע דכא ב) רש"י כותב "שנדכאו ביצים שלו" ג) בגמרא יבמות עה. כתוב פצוע דכא
  2. ז אלול תשפ"ד 19:16 היום יום ז אלול | 770

    אדמו"ר הזקן הורה לכתוב פצוע דכא..תיקון קל לתגובה לפני שכב שזה הרבי הרייצ
  3. טז אלול תשפ"ד 07:38 דכא דכה | יואל יפת

    איך כתוב בספרי תורה תימניים

  4. יח אלול תשפ"ד 22:18 ספרים תימנים | יעס

    כתוב פצוע דקא בא' לפי מיטב ידיעתי
  5. ו תשרי תשפ"ה 22:32 מנחת שי ובכתר | צדיק

    המנחת שי כתב שהוא במבוכה רבה שכן במסורה מופיע דכא וכן ברדק ועוד. הוא הכריע דכה רק בגלל הרמה אבל הרחיב במבוכה. בכתר ארם צובא, הספר שהרמבם שיבחו כספר המדויק שהגיהו פעמים רבות בן אשר, אף שאין חלק זה של התורה אבל בתהילים צ בפסוק תשב אנוש עד דכא, כתוב בשולי הדף : ג במסורה לא יבוא פצוע דכא...!!!

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר