סקר
איזו "בבא" הכי קשה?






 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

ויקום לקול הצפור שאפילו צפור מנערתו משנתו – צפור

 
"וסגרו דלתים בשוק וגו' - אלו נקביו של אדם, בשפל קול הטחנה בשביל קורקבן שאינו טוחן, ויקום לקול הצפור שאפילו צפור מנערתו משנתו, וישחו כל בנות השיר שאפילו קול שרים ושרות דומות עליו כשוחה" (שבת, קנב ע"א).  
 

שם עברי: עופות          שם באנגלית: Birds          שם מדעי: Aves


שם נרדף במקורות:  צפור   


נושא מרכזי: מדוע הציפורים שרות בעלות השחר?

 

לריכוז נושאים וקישוריות על הציפור הקש/י כאן.

 

מפרשים רבים הסבירו את הפסוק "ויקום לקול הציפור" באופן ריאלי וייחסו לימי הזקנה שינה קלה המופרעת על ידי רחש קל כקול הציפור. בלשון רש"י: "ויקום לקול הצפור - שאפילו קול צפור מנערתו משנתו משהזקין". ברצוני להציע הסבר משלים להסבר המקובל ולטעון שהקימה לקול הציפור נובעת לא רק מהשינה הקלה אלא גם מכך שבימי הזקנה מספיקות שעות שינה מעטות יותר. רבים מבין הזקנים מקיצים מוקדם יותר עם עלות השחר מקול הציפור הוא קולה של מקהלת השחר. על פי הצעה זו מתפרש הפסוק באופן מעט שונה: אפילו קולה של מקהלת השחר של הציפורים מקיצה אותו משנתו.

ציפורים עשויות לשיר בכל שעות היום, אך לעתים השירים בעוצמה חזקה ותכופים יותר. התופעה מתחילה בשעות הבוקר המוקדמות ונמשכת מספר שעות עד הזריחה ועליית הטמפרטורות. פרק זמן זה מכונה מקהלת השחר והיא בולטת באביב. מקהלת השחר של הציפורים הקסימה את בני האדם ועוררה את תשומת לבם כבר מהעת העתיקה. השימוש בתרנגולים כשעון מעורר עתיק כמעט כביות התרנגולים עצמם ומתוארך לכ – 3,000 שנה לפני הספירה. הספרות היוונית והרומית הקלאסית עשירה בהתייחסויות לשירת הציפורים כהכרזה לזריחת השמש.

רוב המינים במקהלת השחר הם מסדרת ציפורי השיר אך קיימים מינים נוספים כמו למשל יונאים. גורמים רבים משפיעים על עיתוי תחילת השירה ואחד מהם הוא מין הציפור. התברר שלציפורים סדר קבוע התלוי במין הציפור כאשר סיום השירה לפנות ערב הוא בסדר הפוך. ככלל נראה שמינים גדולים יותר מקדימים לפתוח במקהלת השחר. תופעת מקהלת השחר מושכת עניין מחקרי רב גם בימינו. במחקר שערכו Staicer ושותפיה בשנת 1996.(1) הוצעו 12 השערות שונות לגורמים למקהלות השחר שנבדקו באופן ניסויי אך מאז התווספו הצעות נוספות. בשורות הבאות אציג חלק מההשערות.

1. אחת ההשערות טוענת שלאחר טישטוש גבולות הטריטוריות וביטול ההיררכיה החברתית במהלך הלילה הציפורים משחזרות אותם בעזרת השירה. השירה היא הכלי שבעזרתו הזכרים תוחמים את גבולות הטריטוריות ומושכים אליהן נקבות. ככל שהשירה מורכבת יותר היא מעניקה לפרט דירוג גבוה יותר בהיררכיה החברתית.


2. השירה בשעה מוקדמת מהווה מחסום המשמש כאמצעי לאיתות אמין על איכות הפרט. על מנת לשיר בעוצמה יש צורך באנרגייה רבה ובתחרות על הנקבות יזכה במעמד גבוה יותר זכר המסוגל לשיר עם שחר למרות הקושי האובייקטיבי. שירה מוקדמת מוכיחה שהזמר היה חזק ובריא מספיק כדי לשרוד בלילה של טמפרטורות נמוכות, וללא אספקת מזון.

3. שירה עם שחר חוסכת זמן עבור שיחור מזון. כאשר עוצמת האור קטנה איסוף המזון איננו יעיל ולכן כדאי לציפור להשלים את הצורך בשירה בשעה הזאת. איסוף המזון איננו יעיל לא רק בגלל תנאי תאורה לא מתאימים אלא גם בגלל רמת פעילות נמוכה של בעלי חיים נטרפים דוגמת החרקים.

4. הציפורים מכינות לקראת הלילה מלאי אנרגייה זמין על מנת להתמודד עם אירועים בלתי צפויים העלולים להתרחש בשעות החשכה. עם שחר כאשר הלילה עבר בשלום אנרגייה זאת חופשייה לשימוש לשירה.

5. בדרך כלל שירה חושפת את הפרט לסכנת טריפה. לשירה עם שחר יש יתרון משום שעוצמות האור הנמוכות מקטינות את סכנת הטריפה.

6. למקהלת השחר יש יתרון בהעברה אופטימלית של הקול. התנאים האטמוספריים יציבים יותר עם שחר. טמפרטורות האוויר נמוכות יותר בבוקר ויש פחות זרמי אוויר. בתנאים אלו הציפורים יכולות למקסם את המרחב שאליו מגיע האות האקוסטי שהן שולחות.

7. בשעות הבוקר המוקדמות הרעש הסביבתי בעוצמה נמוכה. בשעות אלו שכיחים פחות צלילים מתחרים כמו קולות בעלי חיים אחרים ורעשים מלאכותיים דוגמת תנועה או בנייה וכד'. הדבר מעניק יתרון לזמרים במקהלת השחר משום שהשירים הייחודיים מובחנים טוב יותר.

8. השערה ספקולטיבית שטרם נבדקה היא שהשירה מהווה גירוי עצמי לייצור הורמונים שישמשו את הפרט לאינטראקציות חברתיות במשך היום.

9. קיימים מחזורים של ייצור הורמונים ששיאם מגיע עם שחר. רמת ההורמונים הגבוהה בשעה זו מעוררת את פרץ השירה.

לפני השערות אלו עומד קושי משמעותי והוא העובדה שבנוסף למקהלת השחר קיימת מקהלה גם עם השקיעה. מקהלה זו אמנם בולטת פחות ממקהלת השחר אך קיומה מעמיד בסימן שאלה את רוב ההסברים שמניננו. מסקנה אחת שניתן להסיק מתופעת המקהלות היא שלציפורים שעון פנימי המכוון לשעות דימדומים (בוקר וערב) הגורם להן להקדיש בשעות אלו זמן לשירה.

 
   
תמונה 1. שחרור          צילם: Malene Thyssen     תמונה 2. עלווית אפורה          צילם: Andreas Trepte

 

   

תמונה 3. זמיר הירדן          צילם: Carlos Delgado

  תמונה 4. קיכלי רונן          צילם: Brian Robert Marshall

 

 


(1) L1. Staicer CE, Spector DA, Horn AG (1996) The dawn chorus and other diel patterns in acoustic signalling. In: Kroodsma DE, Miller EH (eds) Ecology and evolution of acoustic communication in birds. Cornell University Press, Ithaca, pp 426–453.

 
 

לעיון נוסף:

Gil D. and Llusia D., 2020. The Bird Dawn Chorus Revisited. T. Aubin, N. Mathevon (eds.), Coding Strategies in Vertebrate Acoustic Communication, Animal Signals and Communication 7.

מקהלת שחר באנגליה. לצפייה ושמיעה הקש/י כאן.
 

 

 



א. המחבר ישלח בשמחה הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך. לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.




כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר