סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

אמת בשני הצדדים / רפי זברגר

גיטין ייב ע''א

הקדמה 

המשנה בדף קודם דנה בבעל אשר נתן גט לשליח על מנת למוסרו לאשה, או אדון אשר נתן לשליח, שטר שחרור לעבדו, על מנת למוסרו לעבד כדי להשתחרר מעבדותו. תוך כדי הליכת השליח לקיום מצוות השליחות, האבא או האדון מבקשים לחזור בהם מרצונם למסור גט לאשה או שטר שחרור לעבד. בנושא זה יש מחלוקת בין חכמים במשנה.
לפני שנתאר את המחלוקת, נקדים הקדמה קצרה. ישנו כלל ''זכין לאדם שלא בפניו, ואין חבין לו אלא בפניו''. משמעות כלל זה היא, אם אדם מבקש להעביר זכויות לאדם אחר, הרי שניתן לבצע זאת גם ללא רשות המקבל ושלא בפניו (מתוך הנחה כי ''נוח'' לאדם לקבל זכויות), מה שאין כן אם רוצים ''להקנות לו חובות'' חייב להיות בהסכמתו ובפניו.
לאור זאת נבין יותר טוב את המחלוקת, לגבי חזרת האבא/האדון מביצוע השליחות:

מקרה

רבי מאיר 

חכמים

הסבר

גטי נשים 

יכול לחזור    

יכול לחזור

לגבי גיטין, כולם מסכימים כי מסירת גט לאשה מהווה ''חוב'' עבורה. שכן לאחר גירושין, האשה אינה יכולה לאכול מפירות תרומה (אם בעלה כהן, יכולה לאכול פירות תרומה בעודה נשואה),וגם מפסידה את מזונות בעלה.
מכיוון שהגט מהווה חוב עבורה, אין אפשרות ''לזָכּוֹת'' לה את הגט שלא בפניה.

לכן, כל עוד לא הגיע הגט ליד האשה,  אם הבעל רוצה לחזור משליחות - יכול לחזור.

שחרורי עבדים 

יכול לחזור   

לא יכול יחזור

המחלוקת בין רבי מאיר לחכמים, האם שטר שחרור לעבד, מהווה זכות לעבד או חובה. אם היא חובה – יכול האדון לחזור מהשליחות, כל עוד השטר לא הגיע לידי העבד (בדומה לגט אשה), אך אם זו זכות –כבר ברגע קבלת השטר לידי השליח,  הוא הקנה לעבד את השטר ובעצם שחרר אותו מעבדותו,  ולכן האדון כבר לא יכול לחזור.     

 

הנושא

יש דין ודברים בין רבי מאיר לחכמים, על זכויותיו וחובותיו של עבד המשתחרר. רבי מאיר מדגיש את חובותיו, וחכמים מדגישים את זכויותיו, כמתואר בטבלה הבאה:

 

זכויות העבד

חובות העבד

1

זכות לעבד שיוצא מתחת רבו [אדונו] לחופשי

שחרור של העבד מפסיק את הזכות לאכול מפירות תרומה[כמו גט אשה]

2

לאדון יש זכות שלא לזון את עבדו בזמן שהותו בבית אדונו. לכן, אם יוצא לחופשי, הוא יוצא מן ה"מצב המביש", שבו יכול היה להיות (בלי מזונות), לכן - שחרורו מהווה זכות עבורו

ועוד בנושא אכילת פירות תרומה: גם אשת כהן שמרדה בבעלה, ממשיכה לאכול מפירות תרומה.

 

לאור הדגשת החובה לפי רבי מאיר, האדון יכול לחזור בו מהשליחות (כמוסבר בהקדמה).
חכמים מדגישים את הזכויות של העבד בשחרורו, ולכן, השליח הקנה לו את השטר ברגע שקבלו, ולכן האדון לא יכול לחזור מהשליחות.
 

מהו המסר

למדנו שיש גם חובות וגם זכויות בשחרור העבד מאדונו. לכן, ניתן לומר כי גם רבי מאיר ''צודק'' וגם חכמים ''צודקים''. דיון זה מהווה ''אב טיפוס'' להרבה מן הוויכוחים, בו ניתן לומר כי יש ''אמת'' מסוימת בכל אחד מהצדדים. כדאי לשים לב לכך בכל וויכוח שאנו מנהלים, ולא לחשוב תמיד כי הצדק נמצא רק בצד אחד. 
 

לע''נ אבי מורי: ר' שמואל ב''ר יוסף , אמי מורתי: שולמית ב''ר יעקב, וחמי: ר' משה ב''ר ישראל פישל ז''ל
ולרפואה שלמה של חברי -  נפתלי צבי בן יהודית. ולרפואה שלמה של אילנה בת שרח
תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר