סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

השפעה של שמועה טובה / רפי זברגר

גיטין נה ע"א
 

הקדמה 

הדפים בהם אנו עוסקים במסכת גיטין נקראים דפי ''אגדות החורבן''. המפורסם מבין הסיפורים הוא סיפור ''קמצא ובר קמצא'' שבעטיו נחרבה ירושלים. באותה תקופה היה מאבק עז בין ה''ביריונים'' של ירושלים אשר דגלו במלחמה נגד הרומאים, ולא הסכימו להגיע לשום הסכם עם האויב בין חלק מן החכמים אשר ביקשו להגיע להסכם עם האויב, אך נתקלו בחומה בצורה של הבריונים, אשר חסמו בגופם כל מגע עם הצד שכנגד. במאמר זה נעסוק בשליחותו של אחד ממנהיגי הדור באותה תקופה, רבן יוחנן בן זכאי, אשר הצליח לחדור את ''מחסום הבריונים'', בעזרתו של בן אחותו, שהיה מנהיגם של הבריונים [אך כנראה לא היה "שלם" עם דרכם].
 

הנושא

אחרי הערמה של רבן יוחנן בן זכאי על הביריונים, כאשר ''שיחק'' אותה כאילו הוא מת והולכים לקוברו מחוץ לעיר, הוא מגיע לאספסיינוס, ומתנהל דוח שיח ערני מאוד בין שני האישים. נצטט חלק מאותו דוח שיח:
ריב''ז [רבן יוחנן בן זכאי]: שלום עליך מלך, שלום עליך מלך!
מלך: מגיע לך פעמיים ''עונש מוות''. אחד בגלל שקראת לי מלך, ואיני מלך. השני – אם אני מלך, מדוע לא הגעת עד כה?
ריב''ז: להערתך הראשונה, ''מגלה'' לו ריב''ז כי הוא עתיד להיות מלך, ומוכיח לו זאת מפסוקים. להערה השנייה, אומר ריב''ז, כי הוא היה מנוע מלצאת ולהגיע לקיסר, בגלל התנגדות הביריונים השולטים על כניסות ירושלים. תוך כדי הדו שיח, מגיעים שליחים מרומי, ומודיעים לאספסיינוס כי הקיסר מת, והחליטו למנותו במקומו. באותו רגע קרה דבר מעניין. אספסיינוס נעל אחת מנעליו לפני ששמע את השמועה, ולאחר מכן ביקש לנעול את נעלו השנייה, אך לא יכל להכניס את הרגל לנעל, גם לחלוץ את הנעל הראשונה לא הצליח... שאל את ריב''ז, מה קרה לי? הסבר לי בחוכמתך את העניין...
ריב''ז: אין לך מה להצטער. שמעת ''שמועה טובה'' וכתוב (משלי, ט''ו, ל'): שְׁמוּעָ֥ה ט֝וֹבָ֗ה תְּדַשֶּׁן עָֽצֶם. כלומר, ברגע שאדם שומע דבר טוב, אשר עושה לו הרגשה מרוממת, באותו רגע יש התנפחות של העצמות, וזאת הסיבה שאינך יכול לנעול או לחלוץ את נעלך. לשאלת המלך, מה לעשות כדי לפתור את הבעיה, השיב ריב''ז כי פעולה הפוכה של שמיעת או ראיית אדם אשר תגרום לו לדכדוך ולעצבות, תעשה את הפעולה ההפוכה ותחזיר את העצמות ''למצבם הרגיל''.
 

מהו המסר

 מהסיפור המעניין הזה, ומן הפסוק במשלי, אנו רואים שאדם ''מתענג'' על בשורות טובות. כאשר אדם שומע דברים טובים, שמועות טובות ובשורות טובות, מעבר לשמחה ולהרגשת הרוממות, יש גם השפעה פיזיולוגית על גופו של האדם.
פעולה ''פשוטה'' אשר איננה דורת מאמץ גדול, והשקעה גדולה, למרות זאת בעלת יכולת השפעה גדולה. אם אנחנו יכולים לשמח יהודי כל שהוא, ובוודאי בן משפחה אהוב, מדוע שלא נעשה זאת. הבה נספר לאנשים בשורות טובות, נפרגן ונשבח. 


לע''נ אבי מורי: ר' שמואל ב''ר יוסף , אמי מורתי: שולמית ב''ר יעקב, וחמי: ר' משה ב''ר ישראל פישל ז''ל
ולרפואה שלמה של חברי -  נפתלי צבי בן יהודית. ולרפואה שלמה של אילנה בת שרח
תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר