סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

הטענה החזקה יותר / רפי זברגר

קידושין סו ע''א
 

הקדמה 

בהמשך לדיונים אשר נחשפנו בדף הקודם, בנושא "מהימנותו של עד אחד", דנה הגמרא בדף שלנו במקרה נוסף בו יש רק עד אחד: אשתו זינתה בעד אחד והבעל שותק . מדובר באשת איש שזינתה, אחת העבירות החמורות בתורה, אבל יש לנו רק עד אחד למעשה זה, האם מקבלים את העדות או שמא לא. ישנה מחלוקת חכמים בשאלה זו: אביי אומר: נאמן, רבא אמר: אינו נאמן. רבא מסביר את דעתו לאור העובדה שמדובר ב''דבר ערווה'' ויש לנו כלל בנושאים אלו: אין דבר שבערווה פחות משניים. כלומר, אין אפשרות להעיד על מעשה ערווה ללא שני עדים.  
 

הנושא

לקראת עמוד ב', מוסיף רבא, שאפילו אין חוששין ולא פוסלים את האשה מלהמשיך לחיות עם בעלה [כידוע, אשת איש שזנתה אסורה על בעלה]. הוכחתו של רבא לכך משתרעת על חצי עמוד, אנו נעמוד על תחילת הדברים. מצוטטת משנה ממסכת תרומות בתלמוד ירושלמי (ח', א') אשר דנה במקווה מים שהיה ''בחזקת טהור'' [מקווה צריך להכיל לפחות כמות מים של ארבעים סאה (כמות השווה לשלוש מאות חמישים ליטר בערך לפי השיטה המקלה), ומקווה זה אמנם הכיל כמות כזו של מים]. ביום בהיר אחד, כאשר בדקו את כמות המים הסתבר שיש פחות מהנדרש והמקווה נפסל. המחלוקת בין החכמים לגבי כל הדברים שניטהרו במקווה זה קודם לפסילתה, האם להשאירם בחזקת טהורים, או לפוסלם . רבי טרפון מטהר ורבי עקיבא מטמא. נציג את סברותיהם:רבי טרפון: מקווה זה היה כל הזמן בחזקת שלם ותקין [עד שמצאנו אותו עם כמות חסרה], לכן – אין לטמאו מספק. רבי עקיבא: כל אדם אשר בא להיטהר במקווה היה טמא, עד שניטהר במקווה. לכן – אין לטהרו מספק.  
 

מהו המסר

אם נסכם את שתי הטענות, ניתן לומר כי שני החכמים צודקים. רבי טרפון מסתכל על המקווה ומכיוון שכל עוד לא מצאנו בעיה במקווה, הרי שהוא נשאר בחזקתו התקינה והשלמה, לעומתו רבי עקיבא, שם מבטו על האדם הטמא, הדורש להיטהר על ידי טבילה במקווה, וכל עוד אנו לא בטוחים שהמקווה אכן תקין – אין לטהרו מספק.
שני מבטים על המציאות, שני כיוונים נכונים אשר מגיעים למסקנות הפוכות. אנו לומדים מכך, כי בחיים יש מורכבות ולא תמיד ניתן לפתור בעיות בצורה קלה ופשוטה. צריך לבחון את השאלה מכל היבטיה וצדדיה, להעלות את כל הטענות ולבחון מהי הטענה החזקה יותר!
ואכן, הגמרא בהמשך מנסה לבחון את ''חוזק'' הטענות: כל אחד מציג דוגמא לדין ''שלו'', ומנסה להשוות בין המקרה שלנו לדוגמא שלו. זהו אחד ה''כלים'' למבחן זה, בו מנסים לבדוק איזו דוגמא דומה יותר למקרה שלנו. 
  

לע''נ אבי מורי: ר' שמואל ב''ר יוסף , אמי מורתי: שולמית ב''ר יעקב, וחמי: ר' משה ב''ר ישראל פישל ז''ל
ולרפואה שלמה של חברי -  נפתלי צבי בן יהודית. ולרפואה שלימה של אילנה בת שרח.
תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר