סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

חשיבה מפתיעה  / רפי זברגר

קידושין עה ע''א
 

הקדמה 

ניתן לחלק את ה"פסולים" מתוך עשרת יוחסין שהכרנו בלימוד הדף הקודם לשניים: פסולים בוודאי ופסולים מספק.
הפסולים בוודאי, הם למשל: ממזר ונתין – אין ספק, מיהו האדם העומד לפנינו, לדוגמא, יודעים שהוא ממזר ופסול לחיתון.
לעומתם, שתוקי ואסופי – הם ספק: או כשרים (נולדו מהורים ''כשרים'') או פסולים (נולדו מאבא ממזר, או חלל וכדו').
המשנה בדף ע''ד מביאה מחלוקת בין חכמי המשנה האם יש לעשות אבחנה בין פסול ודאי לפסול ספק.
רבי יהודה אומר: כל האסורין לבוא בקהל, מותרים לבוא זה בזה . ללא אבחנה בין פסול וודאי, לפסול ספק. למשל: מותר לממזר להתחתן עם שתוקי, למרות שממזר הוא בוודאי פסול, ושתוקי הוא רק ספק (תלוי מי אביו).
רבי אליעזר אומר: ודאן בודאן – מותר. ודאן בספיקן, או ספיקן בודאן, או ספקן בספקן – אסור .
לפי רבי אליעזר, רק אם שני בני הזוג וודאי פסולין – אזי הם מותרים בחיתון, כגון: ממזר ונתין. אך אם אחד מבני הזוג ספק, או שניהם ספק – אסורין בחיתון. ההסבר לכך: אדם שהוא ספק, הרי שיש אפשרות שהוא גם כשר, ורבי אליעזר מבקש להימנע ממצב שכשר יתחתן עם פסול.
רבי יהודה לא ''חושש'' לכך, כיוון שהוא מסביר למשל את האיסור של ממזר: לֹא יָבֹ֥א מַמְזֵ֖ר בִּקְהַ֣ל ה֑' (דברים כ"ג, ג') באופן הבא: ממזר לא יבוא ''בקהל וודאי'' אבל יכול לבוא ''בקהל ספק''. לכן, מותר לממזר להתחתן למשל עם שתוקי, למרות שייתכן שאותו שתוקי הוא אדם כשר לחלוטין [אם אבא שלו ישראל כשר], בגלל שכל האיסור של ממזר הוא רק עם ''ישראל כשר ללא ספק'', ואותו שתוקי הוא ספק. 
 

הנושא

הגמרא מצטטת הלכה של רבי אליעזר הדן על כותי [גויים שהביא מלך אשור לארץ, ממקום שנקרא ''כותא'' והם עברו "תהליך גיור''. יש מחלוקת בין החכמים על טיב הגיור שהם עברו. יש סבורים שהם ''גרי אמת'' והפכו להיות יהודים לכל דבר, ויש הסוברים שהם ''גרי אריות'', שכל הגירות שלהם היה רק מתוך ''פחד'' ולכן הם בעצם נשארו להיות גויים] שהתחתן עם כותית. "במחשבה ראשונה'' נראה שאם אדם מתחתן עם מישהו שהוא מאותו ''מעמד'' שלו, אין בכלל בעיה. למרות זאת פוסק רבי אליעזר: כותי לא ישא כותית – הם אסורים בחיתון זה עם זה. הגמרא מסבירה כי הלכה זו בנויה על שתי הלכות אחרות שרבי אליעזר סובר כמותן:
1. כותים גרי אריות – כמוסבר לעיל, הם התגיירו מתוך פחד לכן, ''הגרות לא תופשת'' והם בעצם נשארו גויים.
2. נכרי ועבד הבא על בת ישראל – הוולד ממזר. מכיוון שאמרנו בהלכה הקודמת כי הכותים מוגדרים כ''גויים'', לפי ההלכה השנייה, גוי (או כותי) הבא על ישראלית, הופך את הוולד להיות ממזר. לכן – כל כותי הוא ספק ממזר.
מכיוון שכל כותי הוא ספק ממזר, ספק ישראל כשר, לכן אין היתר לכותי להתחתן עם כותית, שהרי יכול להיות שאחד מהם הוא כשר ולכן הוא אסור בכותי השני, אשר יכול להיות ממזר. 
 

מהו המסר

הדין של רבי אליעזר ''מפתיע''. שהרי כאמור, במחשבה ראשונה נראה תמוה מאוד, שכותי לא יכול להתחתן עם כותית. אך לאור ההסבר לעיל, הבנו הלכה זו. למדנו על "חשיבה חדשנית, דמיונית ומפתיעה".  
 

לע''נ אבי מורי: ר' שמואל ב''ר יוסף , אמי מורתי: שולמית ב''ר יעקב, וחמי: ר' משה ב''ר ישראל פישל ז''ל
ולרפואה שלמה של חברי -  נפתלי צבי בן יהודית. ולרפואה שלימה של אילנה בת שרח.
תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר