סקר
האם יש עניין ללמוד את השמטות הצנזורה? (סנהדרין מג.)






 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

והוה ליה קרני וחקיק עליה: אנא בריה קלה שבים – בינתן פורסקל

 

"רב ספרא משתעי: זימנא חדא הוה קא אזלינן בספינתא, וחזינן ההוא כוורא דאפקיה לרישיה מימא, והוה ליה קרני וחקיק עליה: אנא בריה קלה שבים והוינא תלת מאה פרסי, ואזילנא לפומא דלויתן. אמר רב אשי: ההוא עיזא דימא הוא, דבחישא ואית לה קרני" (בבא בתרא, עד ע"א).

פירוש: רב ספרא משתעי [היה מספר]: זימנא חדא הוה קא אזלינן בספינתא [פעם אחת היינו הולכים בספינה], וחזינן ההוא כוורא דאפקיה לרישיה מימא [וראינו דג אחד שהוציא את ראשו מן הים], והוה ליה קרני וחקיק עליה [והיו לו קרנים והיה חקוק עליו]: "אנא [אני] בריה קלה שבים", כלומר, מהדברים הקטנים שבים, "והוינא תלת מאה פרסי [והייתי, גודלי היה שלוש מאות פרסות], ואזילנא לפומא [ואני הולך לפיו] של הלויתן למזונו". אמר רב אשי: ההוא עיזא דימא [זה עז הים] הוא, דבחישא [שהיא בוחשת] וחופרת בים ואית [ויש] לה קרני [קרנים] (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).

 

שם עברי: בִּינְתַן פוֹרְסְקָל         שם באנגלית: Red Sea Goatfish        שם מדעי:  Parupeneus forsskali


הנושא המרכזי: מהו הדג בעל הקרניים?

 

מומלץ להקדים בקריאת המבוא למאמר "וחזינן ההוא כוורא דאפקיה לרישיה מימא" (בבא בתרא, עד ע"ב).
   

נקדים לניסיון להציע דג בעל קרניים עיון בגרסאות המובאות בעדי הנוסח בפרוייקט פרידברג. ברוב עדי הנוסח הגרסה היא "ההוא עיזא דימא הוא, דבחישא ואית לה קרני" ואליה אתייחס בהמשך. גרסאות נוספות הן "קרני דנחשא" בכת"י אוקספורד ווטיקן. בעדי הנוסח המבורג, פריס ואסקוריאל הגרסה היא "ההוא עיזא דימא הוא דאית ליה תרי קרני וכחישא" או "ההוא עיזא דימא היא דכחישא ואית ליה קרני". המיסתורין סביב קרני נחושת או העז הכחושה רב מכדי שאוכל לפענח אותו בשדה הריאליה.

מ. דור הציע כאפשרות שהכוונה לדג "קרנפון ארך-קרן" הנקרא באנגלית Spotted Unicorm (Naso brevirostris) (תמונה 1). לדג זה קרן בולטת בקדמת הראש ההולכת וגדלה במהלך חיי הדג. הצעה זו בלתי אפשרית על פי סיפורו של רב ספרא המציין קרניים המשמשות לבחישה בקרקע. קרני הקרנפונים משמשות, על פי ההשערה, לתצוגה בעת חיזור או מאבקים טריטוריאליים בין זכרים אך לא לחפירה בקרקע. עוצמת האות המשודרת על ידי הקרן תלויה לא רק בגודלה אלא גם בחילופי צבע מהירים בעת האינטראקציות של הדג.

דברי רב אשי המזהה את הדג בעל הקרניים כעז הים הבוחשת בקרקע מצביעים על קבוצת דגים בעלי בינים המשמשים אותם לצורך גילוי טרף בחול קרקעית הים. הבינים נראים כקרניים המחוברים ללסת התחתונה של הדגים. קבוצה זו היא סוג במשפחת המוליתיים המונה 37 מינים. על פי החלטת האקדמיה ללשון העברית הסוג נקרא בינתן. מיני הסוג נוברים בקרקע באמצעות בינים ארוכים וגמישים ובהם תאים רגישים לטעם וריח הטרף. הם צדים תולעים ורכיכות מתוך החול (ראו בסרטון הזה). מתוך מיני הסוג בחרתי כמין "עיזא דימא" את בינתן פורסקל (תמונה 2) הנקרא באנגלית Red Sea Goatfish. ברור שאין קשר ישיר בין השם העממי באנגלית לשם הארמי אך הוא אומר דרשני. ייתכן וחכמת ההמונים מעידה על דמיון דג זה לעז.

 

     
תמונה 1. קרנפון ארך-קרן         צילם: Maxim Gavrilyuk   תמונה 2. בינתן פורסקל          צילם: Matthieu Sontag

  

 

 

מקורות עיקריים:

מ. דור, 'החי בימי המקרא המשנה והתלמוד', תל אביב תשנ"ז, עמ' 177.

 

א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.



כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר