סקר
האם המלצתם על האתר ושיתפתם אותו בפני חברים?





 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

ואין הזכרים יוצאין בעגלה שתחת האליה שלהן – כבש האליה

 

"משנה. אין חמור יוצא במרדעת בזמן שאינה קשורה לו, ולא בזוג אף על פי שהוא פקוק, ולא בסולם שבצוארו, ולא ברצועה שברגלו. ואין התרנגולים יוצאין בחוטין, ולא ברצועה שברגליהם. ואין הזכרים יוצאין בעגלה שתחת האליה שלהן. ואין הרחלים יוצאות חנונות וכו'" (שבת, נד ע"ב).

פירוש: משנה. במשנה זו רשימה נוספת של דברים שאסור להניח לבהמה לצאת בהם בשבת. אין חמור יוצא במרדעת בזמן שאינה קשורה לו מבעוד יום, ולא בזוג (פעמון) אף על פי שהוא פקוק במוך כדי למנוע מהענבל לקשקש בתוכו ולהשמיע קול, ולא בסולם (שמהותו תבואר בגמרא) שבצוארו, ולא ברצועה שברגלו וכן אין התרנגולים יוצאין בחוטין ולא ברצועה שברגליהם ששמים להם לסימן, ואין האילים הזכרים יוצאין בעגלה שתחת האליה שלהן, שהיו נוהגים לעשות מתחת לאליותיהם של כבשים מגודלים כעין עגלה (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).


שם עברי:  כבש האליה    שם באנגלית:  Fat-tailed Sheep   שם מדעי:  Ovis orientalis platyura

שם נרדף במקורות: כבשה, כשב, איל, רחל, יובל, כר, אימר, דיכרין 


נושא מרכזי: תפקיד העגלה שתחת אלית הזכרים

 

לריכוז המאמרים שנכתבו על הכבש הקש/י כאן.

 

הזכרים בהם עוסקת המשנה הם זכרי כבש האליה. האַלְיָה היא השומן הרך בזנבו של הכבש. שומן האליה משמש כמאגר אנרגיה לכבש בעונות מחסור, בדומה לדבשת אצל הגמל. משערים כי האליה נוצרה ממוטציה של כבש-הבית בעל זנב ארוך. אלית הזכר גדולה ובולטת יותר מאשר בנקבה. משקל אלית הכבשה מגיע ל- 6 ק"ג ואצל האיל עד 10 ק"ג. על תפקיד העגלה כתב רש"י: "עגלה - כגון קרון קטן שעושין לו תחת זנבו, שראש זנב אותן האילים רחב כמין כר קטן, ואין בו עצם אלא שומן, ועב וכבד, וכשנגרר לארץ נשרט ונשחת, ועושים לו עגלה מתגלגלת אחריו כשהוא הולך, והזנב קשור עליה". בדומה לפירושו אנו מוצאים גם בפירוש המאירי: "... ומן הכבשים מין שיש להם אליה גדולה כמו הכבשי' הנמצאים במצרים שיש להם אליות גדולות כבדות בחלק גדול מגופם עושי' לאותן אליות עגלות כדי שלא יתחככו על הארץ ויפשיטו העור מעליהם וכו'".

העדויות המוקדמות ביותר של כבש האליה הם מהמקרא ותיאורים גרפיים על כלי אבן ופסיפסים מהערים ארך (3000 לפנה"ס) ואור (2400 לפנה"ס) בדרום מסופוטמיה. כבשים גודלו באופן מיוחד עבור השומן באליה שנחשב לאיכותי מאד. בימי הביניים הוא תפס מקום מרכזי בבישול הערבי והפרסי. בימינו עדיין משתמשים בו אם כי חלה ירידה בצריכה עם עלייתם של שמנים ושומנים חלופיים.

כבשי האליה חזקים ומותאמים לסביבתם. הם מתמודדים היטב עם אתגרים קשים כמו למשל תנאי מדבר. כאשר המזון נמצא בשפע והם אינם נגועים בטפילים הם עשויים להגיע למשקל רב. איכות הבשר טובה משום שרוב השומן מתרכז בזנב. בכבשה שמשקל בשרה 27 ק"ג משקל הזנב מגיע ל – 4.5 ק"ג. הצמר של גזעי כבש האליה גס ולעיתים קרובות מכיל סיבים צבעוניים ולכן ערכו המסחרי נמוך. היום צמר זה משמש בעיקר לתעשיית מרבדים. נשות הבדואים מכינות מהצמר שטיחים ושמיכות.

הגזע הבולט מבין כבשי האליה בארצות ערב הוא האוואסי. הוא נפוץ במזרח התיכון: סעודיה, ירדן, עירק, סוריה לבנון, ישראל ומצרים. גזע זה עמיד מאד והותאם במשך מאות שנים לחיי נדודים ולהתיישבות קבע. לכבשי האוואסי יש מאפיינים פיסיולוגיים יחודיים כמו עמידות למחלות רבות ולטפילים. הם מסוגלים ללכת מרחקים ארוכים בחיפוש מקומות מרעה, עמידים לטמפרטורות קיצוניות תנאי הזנה קשים. כבשי האוואסי מותאמים היטב לתקופות מחסור על ידי ניצול מלאי האנרגיה בשומן האליה. לרחלות יכולת אמהית טובה בזכות תנובת חלב גבוהה גם בתנאים קשים. מגזע האוואסי ניתן להפיק מגוון מוצרים: בשר, חלב וצמר אך מגדלים אותו בעיקר עבור חלב. בעדרים נודדים המתבססים על מרעה טבעי באזורים יובשניים למחצה המוצר העיקרי הם טלאים. בגלל התאמותיו משמש האוואסי כגזע הבסיסי שעל גביו מתבצעות הכלאות צורך פיתוח גזעים חדשים. משתמשים בו כדי לשפר את תנובת החלב בגזעים מקומיים רבים באסיה ובאפריקה. הוא נחשב למניב חלב הגבוה ביותר לאחר הגזע East Friesian.
 

התפתחות כבש האליה 

מתאורים גרפיים במסופוטמיה וטקסטים בבליים ניתן להסיק שרוב מאפייני הביות של הכבשים כמו שינוי במבנה הקרניים, היעדר קרניים ברחלות, זנב ארוך ושמן וכסות גוף צמרית לבנה, היו נפוצים במערב אסיה כבר כ – 3,000 שנים לפנה"ס. בדרך כלל מקובל לחשוב ששינויים מרכזיים במאפיינים מורפולוגיים כמו התארכות הזנב והצטברות השומן הטיפוסית בו מלווים את תהליך הביות. על פי התיאורים המוקדמים של כבשי האליה הם היו בעלי זנב קצר ורחב והסלקציה של תכונה זאת היתה לכיוון העלאת כמות השומן. מבנה האליה התפתח בתנאים ערבתיים ומדבריים במרכז אסיה/מסופוטמיה ולצבירת השומן היה ערך דומה לדבשת הגמל. באזור זה נמצאו כמה ציורי סלע בהם נראים כבשי אליה. בארצות ערבתיות ומדבריות שבהן חיות אוכלוסיות החסרות בעלי חיים מייצרי שומן נבררו למטרות רבייה כבשים שבאקראי היו בעלי אליה. כבשי אליה בעלי זנב ארוך התפתחו לאחר ביות הגזעים בעלי זנב ארוך ודק באסיה. מניחים שמוצא כבשי האליה קצרי הזנב וארוכי הזנב הוא ממאגר גנים משותף.  

 

כבש האליה על פי תחריט מהמאה ה - 19       מקור

 

כבש אליה רתום לעגלה       מקור:


 

מקורות עיקריים:

מ. דור, החי בימי המקרא המשנה והתלמוד (עמ' 43-45).
אנציקלופדיה "החי והצומח בא"י" כרך 12 (עמ' 240-241).
 



א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.


 

כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה. 

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר