סקר
האם המלצתם על האתר ושיתפתם אותו בפני חברים?





 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

טריגון שלוש, טטריגון ארבע, פנטיגון חמש – טריגון

 

"תנו רבנן: הריני נזיר סומכוס אמר: הינא אחת, דיגון שתים, טריגון שלוש, טטריגון ארבע, פנטיגון חמש. תנו רבנן: בית עגול, דיגון, טריגון, פנטיגון אינו מטמא בנגעים, טטריגון מטמא בנגעים" (בבא בתרא, קסד ע"ב)".

פירוש: תנו רבנן [שנו חכמים]: אם אמר: "הריני נזיר הינא" סומכוס אמר: "הינא" כוונתו בלשון יוונית אחת, וכוונתו היתה שנזר נזירות אחת, שסתמה שלושים יום. "דיגון" שתים, כוונתו לשתי נזירויות, שהן שישים יום. "טריגון" שלש, "טטריגון" ארבע, "פנטיגון" חמש. ועוד הלכה בה נזכרות מלים אלה, תנו רבנן [שנו חכמים]: בית שהיה עגול, או שהיה דיגון (בעל שתי זויות, כגון שעשוי כקשת סגורה), או טריגון (משולש), או פנטיגון (בעל חמש צלעות) — אינו מטמא בנגעים בצרעת הבתים. טטריגון (מרובע) מטמא בנגעים (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ). 

 

שם עברי: טריגון, חתול ים           שם באנגלית:  Whiptail Stingrays          שם מדעי:  Dasyatidae


הנושא המרכזי: שימוש במילה טריגון כמספר וכשם עצם ושם תואר


מקור המילה טריגון היא במילה היוונית trigōnon (τρίγωνον) שמשמעותה משולש. המילה מורכבת מהמילים היווניות tri (τρί) = שלוש ו- gōnos = בעל זוויות. מכאן השם טריגונומטריה של ענף הגאומטריה העוסק בחקר משולשים והקשר שבין צלעותיהם וזוויותיהם. טריגונומטריה (טריגונו = משולשים, מטריה = מדידה).

בברייתא המובאת בסוגייתנו טריגון הוא שם מספר בלבד כלומר שלוש בדומה לשאר שמות המספרים. "... סומכוס אמר: הינא אחת, דיגון שתים, טריגון שלוש, טטריגון ארבע, פנטיגון חמש". מספר זה מציין כמה נזירויות אדם נודר על עצמו. בצמוד לברייתא זו מובאת ברייתא נוספת שבה המילה טריגון משמשת כדי לציין בית בן שלושה קירות: "כל הבתים מיטמאין בנגעים חוץ משל עובדי כוכבים. הלוקח בתים מן העובדי כוכבים יראו בתחלה בית עגול בית טריגון בית הבנוי בספינה או באסקריא על ארבע קורות אינו מיטמא בנגעים וכו'" (נגעים, פי"ב מ"א). מפרש הרמב"ם: "ובית טריגון הוא שיהא לו שלשה כתלים".

טריגון הוא גם שם של בגד מסוים הפטור מחובת ציצית משום שאין לו 4 כנפות: "... והטריגון והפילגס ופובלטרין וארקביקוה ואנטנה הרי אלו פטורין. זה הכלל כל שאין לו ארבע כנפים פטור מן הציצית (מסכתות קטנות, ציצית פ"א הל' ב'). רמז למבנה בגד הטריגון ניתן לקבל מהלכה ח' (שם): "טלית שניטלה אחת מציציותיה אוחז בה ויוצא, ניטלו שתים מכסה כמין טריגון, ניטלו שלש אסור לצאת בה". זיהוי שאר סוגי הבגדים שנימנו בהלכה ב' בעייתי ובעיקר בגלל ריבוי הגרסאות של שמותיהם. חפץ נוסף הנקרא טריגונון הוא נבל יווני עתיק שצורתו משולשת (תמונה 1).

טריגון כמבנה גיאומטרי משולש מוזכר בתיאור אופן ישיבת הסנהדרין: "אגן הסהר אבין בן חסדא אמר: קורין לירח סיהרא זו סנהדרין שלא היו יושבים בטריגונין אלא אסטרונגילון חצי גורן עגולה כדי שיהיו רואין זה את זה, שאם היו יושבין בטריגונין היושבין בזויות מצטערים לראות אילו את אילו ואינן יכולין לשאול זה את זה (פסיקתא רבתי, איש שלום, פיסקא י - כי תשא). השם טריגון ניתן גם לקבוצות כוככבים המונות כל אחת שלושה כוכבים: "י"ב מזלות עשויין ד' טריגונין (משולשין או קרנות), טריגון מזרחי, טריגון דרומי, טריגון מערבי, טריגון צפוני. ואלו הן: טלה ארי קשת, אש, שלשה מזלות אלו זכרים והוא טריגון מזרחי. שור בתולה גדי, עפר, שלשה מזלות אלו נקבות וזה הוא טריגון דרומי. תאומים מאזנים דלי, רוח, שלשה מזלות אלו זכרים וזהו הוא טריגון מערבי. סרטן עקרב דגים, מים, שלשה מזלות אלו נקבות וזה הוא טריגון צפוני וכו'" (וצר המדרשים, אייזנשטיין, מזלות עמ' 282 י"א).

אחרון אחרון חביב הוא הבטאי טריגון (תמונה 2) שבזכותו נכתבה רשימה זו במסגרת המדור "חי וצומח" בפורטל הדף היומי. הטריגוניים ( Trygonidæ) או בשמם העממי חתול ים הם משפחת יצורים ימיים שטוחים בעלי שלד סחוסי הקרובים לכרישים. המשולש מתאר את צורת גופו של הטריגון או צורת הסנפירים החזיתיים הרחבים שלהם.

אגב תאור המשולש אזכיר מבנה מפורסם בעל צורת מחומש – פנטיגון. הכוונה כמובן לבניין ההנהלה הראשית והמטה של מחלקת ההגנה של ארצות הברית הפֶּנטָגוֹן. מקור השם ביוונית והוא מורכב מהמילים פנטה (πεντα) = חמש ו- gōnos = בעל זוויות כלומר מחומש (תמונה 3).

  

     

תמונה 1. טריגונון         צילם: Pelike_fawn
 

  תמונה 2. טריגון - Himantura jenkinsii
צילם: 
Ahmed Abdul Rahman

 

תמונה 3. בניין הפנטגון         צילם: David B. Gleason

 

 

א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.



כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   


 

תקציר: על פי המפרשים הזנגבילא הוא הצמח זנגביל ((Zingiber. הזנגביל, המכונה גם ג'ינג'ר, הוא צמח עשבוני רב-שנתי היוצר קנה-שורש מעובה. קנה השורש זוחל וגדל באופן תת-קרקעי ובאביב שולח כלפי מעלה גבעולים זקופים דמויי קנים המגיעים עד לגובה של כמטר . העלים דמויי אזמל מוארך, צר ומחודד בבסיסו. לאחר עונת הגידול הגבעולים והעלים מתים.

 

החלק הנאכל בזנגביל הוא קנה השורש שצבעו חום בהיר וטעמו חריף ומרענן. הגמרא במסכת שבת (סה ע"א) מונה את הזנגביל בין תבלינים שהונחו בפה. ייתכן שטעמו והשפעתו המרעננת של הזנגביל הפכו אותו לאמצעי להפגת ריח הפה. הזנגביל נזכר גם כצמח רפואה (פסחים, מב ע"ב). צמד התבלינים החריפים זנגביל ופלפל ארוך היו כנראה יקרים ולכן דווקא הם נשלחו על ידי מרי בר מר לרבה כתגובה למשלוח המנות הדל שקיבל ממנו.

 

מעניין לעיין בדברי הריטב"א על הזנגביל בהלכות ברכות (פ"א הלכה י"ז), לפיהם למרות שחלקו העל-קרקעי של הזנגביל עשבוני וקמל בסוף עונת הגידול, העובדה שקנה השורש ממשיך משנה לשנה מגדירה את הזגביל כ"אילן". הלכה זו עשויה להקרין על הפסיקה הנוגעת לברכת הנהנין על בננות. הבננה מוגדרת מבחינה בוטנית כ"עשב" משום שאין לה גזע מעוצה, אלא גבעול מעובה הקרוי גזעול. גזעול הבננה גדל במהירות מתוך פקעת תת-קרקעית ומגיע לגובהו המקסימלי תוך כשנה. לאחר מכן הוא פורח, מניב פרי ומת. מן הפקעת מתפתח צמח חדש שיניב פרי בשנה הבאה. מתוך דברי הריטב"א ניתן להסיק שבגלל שפקעת הבננה רב-שנתית, הבננה נחשבת "אילן" ולכן ברכתה צריכה להיות - 'פרי העץ'.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

המקורות מספקים כמה מדדים להכ

 

פירוש:שנינו במשנה בין שאר הדברים שאין בהם סימן מיוחד גם שמצא פירות מפוזרין. ושואלים: וכמה נחשב פיזור? אמר ר' יצחק: אם קב של פירות מפוזר בשטח של ארבע אמות. ומבררים: היכי דמי [כיצד בדיוק היה הדבר]? אי [אם] דרך נפילה, שהפירות מפוזרים באופן כזה שנראה שנפלו ולא הונחו שם אפילו היו טובא [הרבה] יותר מקב, כיון שאין בהם סימן ולא יוכל המאבד לזהותם נמי [גם כן] יהיו הם של המוצא! ואי [ואם] דרך הינוח, שנראה שהונחו שם בכוונה אפילו בציר מהכי נמי [פחות מכאן גם כן] לא, שוודאי יבוא בעל הפירות ויקח אותם! אמר רב עוקבא בר חמא: במכנשתא דבי דרי עסקינן [בזמן כינוס תבואה בבית הגרנות אנו עוסקים], שנשארו גרגירי חיטה במקום שהיתה בו הגורן, וחיטים אלה נשארו ולא נלקחו. וכן הוא הסבר דברי ר' יצחק: קב גרעיני חיטה בארבע אמות דנפיש טרחייהו [שמרובה טירחתם] לאסוף אותם לא טרח איניש ולא הדר אתי ושקיל להו [אין אדם טורח ואינו חוזר ובא ולוקח אותם], אלא אפקורי מפקר להו [מפקיר הוא אותם] ולכן רשאי המוצא לקחתם. בציר מהכי [בפיזור קטן מזה] טרח והדר אתי ושקיל להו, ולא מפקר להו [טורח וחוזר ובא ולוקח אותם, ואינו מפקיר אותם](באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).

 

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר