מהי מסירות נפש? / הרב אורי גמסון
חסידות על הדף
סנהדרין פט ע"ב
משל למלך בשר ודם שעמדו עליו מלחמות הרבה, והיה לו גבור אחד ונצחן. לימים עמדה עליו מלחמה חזקה, אמר לו: בבקשה ממך, עמוד לי במלחמה זו, שלא יאמרו: ראשונות אין בהם ממש. אף הקדוש ברוך הוא אמר לאברהם: ניסיתיך בכמה נסיונות ועמדת בכלן, עכשיו עמוד לי בנסיון זה, שלא יאמרו אין ממש בראשונים.
מהי מסירות נפש אמיתית? הרי לכאורה תמיד יש איזשהו אינטרס שמתגנב לתוך חשבון המסירות נפש, אז מהי מסירות נפש כזו שאין בלתה?
תשובה נפלאה לשאלה זו עונה הרבי מליובאוויטש (לקו"ש, חלק כ, וירא (ג)) על בסיס שאלה פשוטה בתכלית שניתן לשאול על דברי המדרש הללו.
הרי, לפי דברי המדרש, לו אברהם לא היה עומד בנסיון העקידה, ניתן היה לומר עליו ש"אין ממש בראשונות", היינו שהעמידה בנסיונות הקודמים, לא הייתה דבר של ממש. אבל הרי תשעת הנסיונות הקודמים שעבר אברהם היו קשים בצורה שלא ניתנת לשיעור, ולכאורה, גם אם אברהם לא היה עומד בנסיון העקידה, ניתן היה לומר שאולי הוא לא הגיע למדריגה המושלמת, אבל הוא בהחלט עשה דברים גדולים, ואם כן למה לומר עליו ש"אין ממש", במה שכבר עשה אם לא בשביל נסיון העקידה?
תשובתו של הרבי היא יסוד בהבנת עניינה של מסירות נפש.
מסירות נפש, הוא מסביר, היא כאשר אדם מוסר את כל מה שיש לו ובו לקב"ה. לו משאיר האדם לעצמו משהו ממה שיש לו, זו כבר לא נקראת מסירות נפש גמורה.
כאשר אדם עושה פעולות גדולות, אבל ניתן לומר עליהן שהן באיזשהו מקום גם מועילות לו, או מתכתבות עם דברים שיש להם תועלת עבורו, הרי שכבר לא ניתן להגדיר את הפעולה כמסירות נפש אמיתית. מסירות נפש אמיתית היא רק כזו שכאשר מסתכלים על הפעולה שנעשתה, הדבר היחידי שניתן לומר עליה הוא, שהיא נעשתה בשביל הקב"ה.
כל עוד אברהם לחם להפיץ את האמונה המונותאיסטית בעולם, הרי שניתן היה לומר שבמקום מסויים הוא מרוויח מפעולותיו, שכן בני האדם רואים את מעשיו, ומבינים שיש אלוקים אחד.
אולם, ביחס לפעולת העקידה לא היה כל הגיון. לקחת את יצחק, שעליו נאמר לו על ידי הקב"ה "כי ביצחק יקרא לך זרע", ובנוסף, לעשות את פעולת העקידה בצורה כזו שאף אחד לא היה כדי להעיד על מסירותו למען הקב"ה, כאשר אם הפעולה הייתה אכן מתבצעת עד סופה, כל האילן של הפצת האמונה בקב"ה היה נגדע, כי לא היה לו המשך. כל הפעולות הללו הן לא הגיוניות, והסיבה היחידה שניתן לומר, שבגללה נעשתה פעולת העקידה, היא בקשתו של הקב"ה מאברהם. לכן דווקא פעולה כזו, זוהי מסירות נפש, שעליה נאמר שאם לא היא, ניתן היה לומר שכל שאר הפעולות לא היו מסירות נפש, אלא השקעה.
פעולה, שעליה ניתן לומר שהגורם היחידי שבגללה היא נעשית, הוא הקב"ה, היא מסירות נפש.