באיזה כתב נכתבו לוחות הברית?
הרב דב קדרון
סנהדרין כב ע"א
יש כמה הסברים בין התנאים והפוסקים לעובדה שקיימים שני סוגי כתיבה: הכתב העברי הקדום והכתב האשורי, וכן לשאלה האם השתנה הכתב בתקופה מסוימת, ומתי השתנה.
גם בקשר ללוחות הברית שניתנו למשה בסיני יש כמה דעות:
בתשובות הגאונים (הרכבי סימן שנח) קבעו שלוחות הברית היו כתובים בכתב האשורי, כפי שכותבים היום ספרי תורה, כי הכתב הזה ניתן על ידי משה ולא השתנה מעולם.
גם הרמב"ם (תשובות הרמב"ם סימן רסח) סבור כך, והוא מוסיף להסביר שהאותיות הללו ניתנו מראש לצורך דברים שבקדושה, ולכן נהגו העם לכתוב דברי חולין בכתב העברי הקדום, כדי להבדיל בין קודש לחול. זאת הסיבה שהכיתוב על המטבעות מאותה תקופה היה בכתב העברי ולא בכתב אשורי.
לעומת זאת מדברי בעל ספר העיקרים (מאמר שלישי פרק טז) נראה שהוא סבור שלוחות הברית היו כתובות בכתב העברי הקדום, כי רק בזמן עזרא השתנה הכתב ממנו לכתב האשורי שלנו.
באופן אחר כתב הרדב"ז (שו"ת ח"ג סימן תמב), שהיה הבדל בין הלוחות הראשונים לבין השניים. הלוחות הראשונים נכתבו בכתב אשורי, שיש בו קדושה, והלוחות השניים נכתבו בכתב העברי הקדום, שאותו הכירו אנשי אותה תקופה. לכן נאמר לגבי הלוחות השניים: "וכתבתי על הלוחות את הדברים אשר היו", משמע "הדברים אשר היו", אבל לא הכתב.