סקר
האם המלצתם על האתר ושיתפתם אותו בפני חברים?





 

עם מוסרי ברמה גבוהה

הרב דב קדרון

מכות ז ע"א

 

מהפסוק (דברים טז,יח): "שֹׁפְטִים וְשֹׁטְרִים תִּתֶּן לְךָ בְּכָל שְׁעָרֶיךָ" לומדים שרק בארץ ישראל צריך למנות שופטים בכל פלך ופלך ובכל עיר ועיר, אבל בחוץ לארץ אין חיוב שיהיה בית דין בכל פלך ופלך ובכל עיר ועיר.

המגיד מדובנא (אהל יעקב פרשת משפטים) הבין שבתי הדין בחוץ לארץ מיועדים לדון את אומות העולם, וכתב שלכאורה נראה שאומות העולם צדיקים יותר מישראל, שכן אצלם אין צורך בכל כך הרבה בתי דינים כמו בישראל.

אולם, הוא מבאר, מספר בתי הדין אינו משקף את מספר הפושעים, אלא את הרגישות המוסרית הגבוהה של עם ישראל, כי זהו כלל ידוע שבעלי הנפשות הטהורות למודי החכמות ומושכלות אלוהיות מרגישים בכל מעשה מן המעשים, מה שלא ירגיש איש בער וחסר לב. ככל שהרמה המוסרית של עם גבוהה יותר כך הוא צריך יותר בתי דין, כי הוא רגיש יותר לעוולות, ולעומת זאת עם שרמתו המוסרית ירודה לא שם לב לעוולות מוסריות דקות, אלא רק לעוולות הגדולות, לכן אין לו צורך במספר גדול של בתי דין. נמצא שזהו שבח לעם ישראל כאשר יש לו צורך במספר גדול יותר של בתי דין מאשר לאומות אחרות.

מעניין לציין שכיום במדינת ישראל יש כמה מדדים המוכיחים רמה מוסרית גבוהה של הציבור, וביניהם: שיעורי התנדבות גבוהים, במיוחד בעתות חירום ומשבר, אך גם בשגרה, ערבות הדדית חזקה בקרב קבוצות רבות באוכלוסייה, הבאה לידי ביטוי בתמיכה בשכנים, במשפחה המורחבת ובקהילה, תרומות וצדקה הבאים לידי ביטוי בפעילות ענפה של ארגוני חסד, תרומת איברים בשיעור גבוה יותר מהמקובל במדינות אחרות, ועוד.

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר