סקר
איזו "בבא" הכי קשה?






 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו  

 

עלי קנים ועלי אגוזים כשירה – קנה מצוי

 

"תנן התם: נתן ידו או רגלו או עלי ירקות, כדי שיעברו מים לחבית, פסולין. עלי קנים ועלי אגוזים, כשירה. זה הכלל: דבר המקבל טומאה פסולין, דבר שאינו מקבל טומאה כשירין" (זבחים, כה ע"ב). 

פירוש: תְּנַן הָתָם [שנינו שם]: נָתַן יָדוֹ אוֹ רַגְלוֹ אוֹ עֲלֵי יְרָקוֹת כְּדֵי שֶׁיַּעַבְרוּ על ידם מַיִם חיים לְחָבִית שמקדש בה המים הרי הם פְּסוּלִין, משום שהעבירם על ידי דבר המקבל טומאה, נתן שם עֲלֵי קָנִים וַעֲלֵי אֱגוֹזִים שאינם מקבלים טומאה כְּשֵׁירָה. זֶה הַכְּלָל: אם הועברו המים על ידי דָּבָר הַמְקַבֵּל טוּמְאָה פְּסוּלִין, על ידי דָּבָר שֶׁאֵינוֹ מְקַבֵּל טוּמְאָה כְּשֵׁירִין (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ). 


שם עברי: קנה מצוי   שם באנגלית:   Common Reed   שם מדעי:  Phragmites australis


נושא מרכזי:  עלה הקנה כמרזב?

 

לריכוז נושאים על הקנה המצוי הקש\י כאן.



המשנה בפרה (פ"ו מ"ד) מתארת את העברת המים לחבית, המקדשת את מי החטאת, בעזרת אמצעים שונים. ההעברה בעזרת עלי קנים מובנת היטב לאור כך שטרפי עלים אלו ארוכים וניתנים לקיפול באופן היוצר מרזב ארוך למדי. עלים אלו שונים בדינם מעלי ירקות משום שאינם משמשים לאכילה ולכן אינם מקבלים טומאה. על עלי ירקות אומר רש"י:  וכן עלי ירקות - הראויין לאכילה ומקבלין טומאה".


גבעולי ועלי קנה מצוי                

משנה דומה מופיעה בעדויות (פ"ז מ"ד): "העיד רבי צדוק על זוחלין שקלחן בעלה אגוז שהן כשרים וכו'". מפרש שם הרמב"ם: "... ואמר שאם עשה שהמים ימשכו על עלי האגוז כלומר קלפתן החיצונה הירוקה וישפך מאותן הקליפות למקום אחר הרי הוא נשאר עדיין כדין הזוחלין כמו שהיה, לפי שאותן הקלפין ואף על פי שיש בהן בית קבול אינן כלים עד שיהא דין המים כדין מעין שהעבירו על גבי כלים שיזכיר לקמן בחמישי דמקוות, אלא הרי הוא כזוחלין שהן כמעין ומטהר בכל שהוא וכשר לקדש מי חטאת ולטבילת הזב וכו'". הרמב"ם מפרש את הביטוי "עלה אגוז" באופן שונה מהמשמעות הפשוטה של עלה ולדעתו הכוונה לקליפה הירוקה של האגוז הנראית בצבעה כעלה. ייתכן והסיבה לכך שלא פירש עלה כפשוטו משום שבניגוד לעלה הקנה הרי שעלה האגוז הוא עלה מורכב שאיננו מתאים להזרמת מים. העלעלים קטנים ומופרדים זה מזה ולכן לא נוצר משטח אחיד גדול די הצורך.


אגוז המלך        צילום:   Kornelia und Hartmut Häfele



אגוז המלך - עלים      צילום:  Karduelis

 
 

לעיון נוסף:

קנה מצוי באתר צמח השדה

 


א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.  

 

 

כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר