סקר
אני מתחיל מסכת חולין:






 

אבגדהוזחטיכלמנסעפצקרשת
חבל מצרי

חבל עשוי נצרים של דקל - ויש מפרשים: חבל עשוי מסיב הגדל סביב הדקל; ויש מפרשים: חבל הבא מארץ מצרים - שבו היו קושרים את בגדי הסוטה, שנקרעו או שנפרמו על ידי הכהן שגילה את לבה, כדי שלא ישמטו הבגדים מעל גופה*.
----------
* בגמרא (סוטה ח, ב) מובא ספק, האם עיקר הבאת חבל מצרי אינו אלא כדי שלא ישמטו בגדיה, או שהטעם הוא משום מידה כנגד מידה, שהיא חגרה לבועל בחגורה נאה להתנאות בפניו ולפיכך מבזים אותה בחבל מצרי. ההבדל ההלכתי שבין שני הטעמים הוא, האם חבל מצרי מעכב. לפי הטעם הראשון די בכל חגורה, ולפי הטעם השני צריך דווקא חבל מצרי. נפשט כפי הטעם הראשון.
בירושלמי (סוטה פ"א ה"ו) מבואר, שחבל מצרי הוא חבל הבא מארץ מצרים, משום שעשתה מעשה מצרים, שכן נאמר בפרשת עריות (ויקרא יח, ג): "כמעשה ארץ מצרים... לא תעשו"; ואמנם אם אין חבל מצרי, מביא חבל אחר.
(מתוך: אנציקלופדיה תורנית מרוכזת, מכון יסודות 03-5707894)

תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר